Cinci cele mai cool ţări de unde poţi cumpăra viniluri şi o grămadă de magazine ȋn care nu vei găsi doar ediţii rare, ci şi poveşti incredibile din istoria muzicii.
Rough Trade East, Londra. Rough Trade East nu este doar un magazin cu viniluri, CD-uri, casete şi cărţi, ci o instituţie ȋn istoria muzicii. Pe mica scenă instalată ȋn cafeneaua aflată la intrarea magazinului au cântat trupe ca Blur sau Queens Of The Stone Age!
Piccadilly Records, Manchester. Picadilly este un veteran al vinilurilor, magazinul datând din anii de glorie ai Joy Division. Specificul Picadilly este indie, rock şi muzică alternativă, dar vei găsi şi o bună selecţie din alte genuri. Stai neapărat la palavre cu băieţii din Picadilly pentru a afla poveşti incredibile care-i au ca protagonişti pe unii dintre „greii” muzicii.
Spillers Records, Cardiff. N-ai să crezi, dar Spillers Records este cel mai vechi magazin de viniluri din lume, deschizându-şi porţile ȋn 1894 când vindea gramofoane şi discuri. Astăzi, este unul dintre cele mai respectate music store-uri din lume, oferind o selecţie de viniluri incredibilă. Fii sigur că vei ieşi din Spillers Records după cel puţin patru ore de căutat prin maldăre colorate şi cutii.
Probe Records, Liverpool. Acesta nu este un magazin, aici s-a scris istoria muzicii ȋn anii ’70. Doi vânzători ai Probe Records au creat trupa Frankie Goes to Hollywood, iar băieţii de la Echo and the Bunnymen erau de găsit mai toată ziua la cafele ȋn Probe ȋn perioada lor de glorie. De altfel, Probe Records deţine şi o casă de discuri de la ȋnceputul anilor ’80.
Musicland Berlin. Cu o colecţie impresionantă şi variată de viniluri care atinge milionul de copii, este practic imposibil să nu găseşti ceea ce cauţi ȋn Musicland Berlin din Spandau. Iar dacă tot eşti acolo, stai de vorbă cu băieţii din magazin şi ȋntreabă-i câţi artişti celebri au călcat pragul magazinului şi ce muzică preferă fiecare dintre ei. Vei fi suprins!
Groove City Records, Hamburg. Este magazinul unuia dintre cei mai cunoscuţi rapperi din Hamburg, Samy Deluxe, iar angajaţii sunt nu că pasionaţi, ci obsedaţi de viniluri, aşa că aici vei fi şcolit ȋn toate genurile muzicale şi vei descoperi o selecţie de prime ediţii şi rarităţi cum nu prea mai găseşti ȋn alte magazine de profil de pe Mapamond. Iar ce face şi mai cool Groove City Records este bistro-ul propriu, unde poţi cunoaşte muzicomani din toată lumea.
Second Hand Records, Stuttgart. Se vede că Second Hand Records are proprietar neamţ pentru că ordinea este impecabilă, toate vinilurile sunt verificate pentru a garanta o audiţie impecabilă şi sunt curate precum oglinda. Dacă ai trecere prin Stuttgard, fie şi doar o zi, trece pragul magazinului pentru că sistemul de catalogare este atât de eficient ȋncât vei găsi ce doreşti cu viteza luminii. Iar dacă ai câteva ore de relaxare, aşază-te pe un scaun confortabil şi ascultă chiar ȋn incinta magazinului discul pe care te tentează atât de mult să-l cumperi.
Recordcheck, München. Vânzătorii sunt celebri pentru vastele cunoştinţe ȋn mai toate genurile muzicale, iar magazinul pentru ediţiile speciale pe care le oferă ȋn catalog, unele rarităţi care vin cu poster, semnături ale artiştilor sau bilete de la concerte legendare ataşate pe copertă.
Waxwell Records, Amsterdam. Nu ȋnţeleg de ce atât de mulţi amatori de viniluri adoră să comande ediţii vechi din magazinele online. Eu prefer să le descopăr, să sap adânc ȋn colecţia unui magazin cu un catalog impresionant pentru a pune mâna pe o ediţie incredibilă care vine şi la un preţ bun. Ȋţi pot garanta că dacă vei avea răbdare să cauţi, ȋn Waxwell vei găsi ce doreai de mult timp şi vei ieşi fericit pe uşă ştiind că ai cumpărat o ediţie specială fără să cureţi contul.
Concerto, Amsterdam. Concerto este unul dintre mai apreciate magazine de viniluri din lume care şi-a deschis porţile la mijlocul anilor ’50, aşa că aşteaptă-te să goleşti buzunarele, cardurile şi să ȋmprumuţi bani de la prieteni pentru alte câteva viniluri fără de care efectiv nu poţi trăi! Dacă găseşti un Getz-Gilberto la un super-preţ, trebuie să pui mâna pe el, nu?! Dacă nu ai ascultat ȋncă albumul jazzman-ului Stan Getz cu omul-orchestră brazilian Joao Gilberto, cel care a pus bazele genului bossa nova, nici nu ştii ce ţi-ai pierdut. YouTube, search, acum!
Xango World Music, Utrecht. Există puţine magazine de viniluri specializate ȋn muzică tradiţională din toate colţurile lumii precum Xango. Dacă te dai ȋn vânt după ritmurile tobelor africane sau vrei să descoperi muzica indigenilor din Pacific, Xango este magazinul ȋn care te vei pierde cu orele.
Clone, Rotterdam. Clone este renumit ca cel mai boem vinyl store, oferind super-concerte la pachet cu o selecţie impresionantă de viniluri. De altfel, proprietarul Clone are şi o casă de discuri specializată ȋn muzică electronică underground şi experimentală.
Amoeba Music, Berkley, Los Angeles şi San Francisco, California. Cele trei magazine de muzică Amoeba sunt fiecare ȋn parte o Mecca a vânătorilor de viniluri. Imense şi cu un catalog impresionant, magazinele Amoeba Music sunt un dream come true pentru toţi colecţionarii de discuri.
Aquarius Records, San Francisco, California. Aquarius Records este unul dintre cele mai vechi magazine de viniluri din State, cu o experinţă şi un catalog de rarităţi demn de invidiat. Acesta este de asemenea locul ȋn care vei asculta poveşti din anii hippie pentru că Aquarius a fost deschis ȋn 1970, ȋn plin boom Woodstock.
Forever Young Records, Grand Prairie, Texas. Despre Forever Young Records nu se poate spune că este un magazin de muzică, ci o imensă hală plină până la refuz de cele mai tari ediţii ȋn vinil pe care ţi-ai aruncat ochii vreodată. Timp să ai să poţi trece ȋn revistă măcar un sfert din catalogul aparent nesfârşit al Forever Young.
The Thing, Brooklyn, New York. Mai ţii minte filmele americane cu biblioteci imense ȋn care adolescenţii se aşezau pe podea ȋn faţa rafturilor pentru a citi până adormeau? Ei, bine, The Thing este exact aşa, doar că nu are cărţi, ci o colecţie de vis de viniluri. Fii sigur că vei ieşi din magazin plin de praf, dar cu un zâmbet cât toate zilele şi un singur gând, să te ȋntorci şi a doua zi, dar cu mai multă cafea.
Tower Records, Tokyo. Cu nouă etaje dedicate muzicii şi cărţilor, Tower Records din zona Shibuya, nu este doar cel mai mare magazin de muzică din Tokyo, ci unul dintre cele mai mari din lume, cu o colecţie de viniluri pe care este aproape imposibil s-o găseşti ȋn altă parte.
Disk Union, Tokyo. Disk Union este un lanţ de magazine de viniluri cu o selecţie pe care doar un store japonez o poate avea şi o organizare demnă de moştenitorii samurailor. Intră ȋn filialele Disk Union din Shinjuku şi Shibuya şi vei fi impresionat de faptul că aici nu este doar o cutie, un rând sau o zonă dedicată unui anumit gen muzical, ci un ȋntreg etaj. Aşază-te confortabil ȋn faţa unui pick-up şi ascultă o ediţie japoneză Depeche Mode, de exemplu, pentru a vedea de ce merită să plăteşti puţin mai mult. Ce să mai, japonezii fac şi din producţia de viniluri o adevărată artă!
Workshop Records, Kyoto. Ȋn vechea capitală a Japoniei se află magazinul cu bijuterii analog ȋndesat ȋntr-un colţ de stradă şi fără prea multe marcaje care să te ghideze. De altfel, Workshop Records este atât de cunoscut ȋncât nu are nevoie de cine ştie ce promovare. Vei ȋnţelege de ce este celebru după ce vei trece pragul magazinului şi vei vedea cum te aşteaptă ediţii despre care se ştie că au pierit. Apropo, pleacă urechea la recomandările celor care lucrează ȋn magazin şi vei descoperi o grămadă de noi artişti talentaţi din toate colţurile lumii.
Time Bomb Records, Osaka. Time Bomb este un magazin scump, pe alocuri foarte scump, dar care deţine numeroase first editions sau viniluri speciale ȋn care merită să investeşti nu doar pentru că sunt deosebite şi sună incredibil, ci şi pentru că ȋn timp le vei putea vinde la un preţ dublu faţă de cel la care le-ai achiziţionat.
Pop, rock, punk, trupe oldies, dar şi newcomers, ai de unde alege…
Foto: Recordplanet, Amoeba Los Angeles, Rough Trade East, Concerto Amsterdam