Conceptul abstract de „fericire” a fost analizat și definit de marii filosofi încă din cele mai vechi timpuri. Dar astăzi, cum am defini fericirea? Este o stare unică ale cărei aspecte sunt particularizate de personalitatea fiecăruia dintre noi sau există acele ingrediente comune tuturor, la care ne-am putea raporta mai mult? Pentru a ne găsi fiecare fericirea personală și a învăța cum putem face să prelungim această stare de bine, îți propunem 10 cărți despre fericire. 10 cărți atât de diferite încât îți oferă fiecare, și toate împreună, cele mai frumoase perspective care te vor ajuta să îți definești și să își găsești propria fericire, în termeni cât se poate de concreți.
Când ești medic psihiatru și psihoterapeut, nu ai cum să nu fi pus deja întrebările esențiale. Ție și celorlalți. Mai ales despre fericire. Pentru că nu atât starea în sine, cât mai ales absența ei ne poate duce către deznădejde sau lipsă de sens, în care pierdem cea mai importantă legătură: cea cu noi înșine. Despre asta scrie Christophe André, autor și coautor a peste 30 de cărți, dintre care 12 au fost traduse și publicate și în România la Editura Trei. Și, pentru că ne-au impresionat atât informațiile, dar și stilul său cald și prietenos de a vorbi despre aceste lucruri, în topul nostru, primele locuri sunt ocupate de patru dintre cărțile sale. În „Cum să-ţi construieşti fericirea. O psihologie a fericirii”, psihoterapetul francez ne demonstrează convingător că fericirea depinde în mare măsură de noi înşine, ne prezintă mijloacele pentru a o construi şi ne oferă chestionarele cu ajutorul cărora să ne apreciem gradul de fericire. Practic, nu?
Din nou, celebrul psihiatru Christophe André nu pozează într-un guru al gândirii pozitive sau al panseurilor din categoria „priveşte partea plină a paharului”. În schimb, propune, cu şarmu-i literar, o carte inspirată de peripeţii din viaţa sa cotidiană, asezonate cu sugestii utile şi informaţii de ultimă oră din psihologia pozitivă. Prin acest „abecedar” al încrederii, recunoştinţei şi optimismului, aveţi acces la termenii esenţiali ai vocabularului fericirii.
25 de picturi pentru a înţelege fericirea, 25 de lecţii pentru a învăţa să trăieşti fericit. Dintr-o altă perspectivă, tot Christophe André analizează ideea că aşteptăm ca fericirea să ne fie dată din afară, de ceilalţi, de circumstanţe și că pare să fie astfel un viitor promis, o aspiraţie, niciodată o realitate. De aceea, o conştientizăm adesea de-abia după ce ne-a părăsit, mai mult ca pe un regret al volatilităţii sale. Însă el demonstrează că fericirea este o artă şi chiar o „ştiinţă”, fericirea se învaţă. Folosindu-se de pretextul unor tablouri celebre, autorul ne ajută să pătrundem calitatea simplă a fericirii, ce se regăseşte în viaţa de zi cu zi. O carte absolut minunată, inclusiv vizual, cu o grafică foarte frumoasă, cel mai potrivit cadou și pentru tine, dar și pentru cei dragi.
Să fii în sfârşit tu însuţi. Să nu îţi mai pese de impresia pe care o faci. Iată că ajungem, o dată cu autorul francez, și la un subiect care ne „doare” pe toți: unde începe și unde se termină libertatea de a fi noi înșine și de a spune ce gândim și simțim în raport cu ceilalți. Mai ales când este vorba despre lucruri dureroase, ce pot da naștere la conflicte. Așa că psihoteraputul Christophe André ne ajută să înțelegem cum putem acţiona fără să ne temem de eşec sau de judecata altora. Cum să gestionăm gândul respingerii. Cum să dezvoltăm stima de sine, să o construim, reparăm, protejăm.
De la pshilogie trecem și la zona de ficțiune cu „100 de zile de fericire”, cartea de debut a lui Fausto Brizzi, regizor, scenarist şi producător italian, apreciat pentru comediile sale spumoase („Bărbaţi contra femei”, „Nebune după mine”, „Ghici cine vine de Crăciun”). Este o carte în care personajul principal, Lucio Battistini primește şansa de a-şi petrece restul vieţii aşa cum ar fi trebuit mereu să o facă – preţuind fiecare moment. Vestea că are o tumoare malignă inoperabilă îi schimbă complet perspectiva şi îl face să-şi petreacă următoarele trei luni trăind la intensitate maximă. Alcătuit din 100 de capitole scurte, unul pentru fiecare zi care i-a mai rămas de trăit lui Lucio, „O sută de zile de fericire” e un roman delicios ca o gogoaşă fierbinte, lângă care un cappuccino își răspândește aroma discretă. Și te va face să te întrebi…
O autoare care a cunoscut imediat succesul, după ce a profesat ca psiholog timp de șase ani, Agnès Martin-Lugand spune povestea lui Iris, pasionată din copilărie să creeze haine, să le dea viaţă prin magia cusutului. Însă viața a purtat-o în altă parte, iar în prezent tânăra se sufocă într-un orăşel de provincie, alături de un soţ care o neglijează. I se pare că viaţa s-a oprit în loc. Dar dezvăluirea unui cumplit secret de familie o îndeamnă pe Iris să-şi ia viaţa în mâini și să revină la marea pasiune. Veți descoperi cu siguranță un personaj puternic, în căutarea propriei fericiri.
Aceasta este cartea de debut a autoarei franceze Agnès Martin-Lugand, despre care „Le Parisien” scria așa: „Această poveste despre împăcarea cu sine conține dialoguri convingătoare și e spusă într-un stil simplu, nepretențios, având chiar și accente de umor”. Povestea lui Diane începe în mod brutal cu moartea soțului și a fetiței sale, eveniment care o aruncă în cea mai cumplită depresie. Totul se oprește în loc, în afară de inima ei, care continuă să bată. Cu încăpățânare. Dureros. Zadarnic. Când cel mai bun prieten și asociat în mica afacere cu o cafenea literară la Paris, Felix, îi propune o călătorie ca început al unei noi vieți, Diane alege să îndeplinească o mai veche dorință a fostului ei soț și se refugiază departe de lume, într-o mică așezare din Irlanda. O întâlnire neașteptată cu un bărbat taciturn o face pe Diane să vadă din nou lumea cu încredere și cu forță regăsită.
Liane Moriarty, autoarea bestsellerurilor „Secretul soțului” și „Marile minciuni nevinovate”, despre care ați auzit, cu siguranță, și poate ați și urmărit serialul care le are în rolurile principale pe Nicole Kidman şi Reese Witherspoon, ne propune o temă interesantă: ”imaginează‑ți că ai uitat cei mai importanţi zece ani din viaţa ta”. Când se trezeşte întinsă pe podeaua sălii de gimnastică, după o puternică lovitură la cap, Alice Love crede că este încă o tânără de douăzeci şi nouă de ani, dornică de distracţii, aflată la început de drum alături de un soţ minunat şi însărcinată cu primul lor copil. Însă descoperă cu uimire că lovitura la cap i‑a şters ultimii zece ani din memorie şi că acum este o femeie de treizeci şi nouă de ani, cu trei copii și un bărbat care o urăște. Trebuie să decidă dacă pierderea memoriei este un blestem sau o binecuvântare și cum să o ia de la capăt.
Bali, un vindecător și fericire. Iată trei ingrediente pe care Laurent Gounelle le folosește în captivantul său roman, „Omul care voia să fie fericit”. Aproape de finalul vacanţei sale în Bali, Julian, profesor de gimnaziu, hotărăşte să viziteze un vindecător în vârstă pe nume Samtyang. Deşi nu suferă de nicio boală, Julian vrea neapărat să-l întâlnească pe înțelept, fie şi numai pentru că se bucură de o faimă internaţională. Diagnosticul lui Samtyang e de o simplitate dezarmantă: Julian este sănătos, dar… nefericit. Așa că el decide să se angajeze în cea mai captivantă aventură: călătoria descoperirii de sine. În timpul întâlnirilor cu Samtyang, pline de discuţii şi provocări ingenioase, Julian descoperă fricile şi credinţele false care îl fac să sufere. Cu ajutorul bătrânului maestru, tânărul ucenic dornic de iluminare descoperă cheia unei vieţi împlinite şi fericite. După ce vei savura acest roman, îl vei putea cunoaște pe scriitorul francez, care va veni în România și va lansa, pe 10 octombrie, cel mai recent volum publicat la Editura Trei: „Îți promit libertatea”.
Care ar putea fi motivele pentru care Agatha, personajul creat de scriitorul Marc Levy în cartea „Un alt fel de fericire”, își pune în pericol libertatea pentru a căuta fericirea? Răspunsurile se află chiar în călătoria ei, care începe într-o zi de primăvară, cu o evadare. Agatha părăseşte închisoarea, însă nu pe poarta principală. După trei ani petrecuţi în spatele gratiilor, pedeapsa care i-a mai rămas de ispăşit nu mai este atât de mare. Atunci de ce s-a hotărât brusc să evadeze? Într-o benzinărie se împrieteneşte cu Milly şi cele două femei pornesc într-o călătorie de-a lungul Statelor Unite. Agatha nu-i dezvăluie secretul ei, ci dimpotrivă, îi transmite bucuria sa nestăvilită de a trăi. Deşi le despart douăzeci de ani, Agatha şi Milly ajung să împărtăşească aceleaşi visuri şi aceeaşi credinţă în iubire. Până unde suntem dispuşi să mergem în căutarea fericirii? Şi la ce nu trebuie să renunţăm niciodată?
TEXT DE CAMELIA CAVADIA