10 cărți utile pentru cariera ta

carti

În marea majoritate a domeniilor, lucrurile evoluează extrem de repede și trebuie să fii mereu atent la noile tendințe, metode sau tehnologii și să încerci să ții pasul. Câteva exemple de studii de caz, discursurile unor specialiști în domeniu, trucuri de care încă nu ai aflat: o informație în plus este întotdeauna binevenită. Așa că, indiferent dacă plănuiești să îți schimbi domeniul de activitate sau pur și simplu vrei să te documentezi mai mult despre cel în care lucrezi în prezent, noi am alcătuit o selecție de zece cărți utile pentru cariera ta.

Începem cu Small Data (editura Publica), lucrarea lui Martin Lindstrom, autorul bestsellerului Buyology, care, la începutul acestei luni, a venit în România pentru o prezentare în cadrul unui eveniment de marketing. Angajat de cele mai prestigioase branduri din lume pentru a afla la ce anume reacționează clienții lor, Martin Lindstrom a hotărât să-și petreacă 300 de nopți din an în casele unor străini pentru a observa cu atenție fiecare detaliu al vieților acestora, pentru a le descoperi dorințele ascunse și, nu în ultimul rând, pentru a identifica particularitățile care duc la un produs sau un brand de milioane. În Small Data, Lindstrom îți propune să descoperi conexiuni la care nu te-ai fi așteptat vreodată și să descoperi în profunzime motivațiile din spatele unor comportamente.

În Connected (editura Curtea Veche), Nicholas A. Christakis și James H. Fowler analizează influența rețelelor sociale asupra vieții noastre și modul în care formează relațiile interumane. De exemplu, știai că stările de spirit ale persoanelor din jur sunt contagioase? Sau că viitorul tău partener de viață s-ar putea afla printre cunoștințele unor colegi? Explicația este pe cât se poate de simplă: rețelele sociale din care facem parte ne determină aproape fiecare aspect al vieții — emoțiile, partenerii, bolile, veniturile, opțiunile electorale și multe altele. Aparent, societatea este guvernată de regula celor trei trepte de influență: influențăm și suntem influențați de oameni care se află la trei trepte distanță de noi, iar pe unii dintre aceștia nici măcar nu-i cunoaștem.

Vrei să afli cum poți avea cele mai creative idei și cum poți transmite un mesaj interesant, care să atragă audiența? Jonah Berger îți dezvăluie care sunt cele șase principii de bază care fac ca tot felul de lucruri să devină captivante, pornind de la produse de larg consum și inițiative politice, la zvonuri și filmulețe postate pe YouTube. În Contagios (editura Publica), vei descoperi cum a devenit celebru un restaurant de lux prin intermediul unei banale fripturi cu brânză, cum reclamele anti-drog se poate să fi crescut, de fapt, consumul de substanțe interzise și cum a fost posibil ca un filmuleț despre unul dintre cele mai plictisitoare produse, un blender, să aibă peste 200 de milioane de vizualizări. Indiferent că deții o afacere mică, pe care dorești să o promovezi, că ești pe punctul de a obține o funcție politică sau că lucrezi în domeniul sănătății și vrei să te remarci, cartea îți expune modul în care produsele și ideile tale pot deveni captivante.

Dacă te pasionează comunicarea, vânzările și marketingul, e momentul să citești cartea lui Jay Conrad Levinson, cel care a revoluționat strategiile de marketing, implementând tacticile de guerillă în acest domeniu. Principalul lor avantaj este că sunt concepute în așa fel încât consumatorul nu realizează ca i s-a vândut de fapt un produs, fiind o formă mascată de marketing. Guerilla Marketing (editura Busine$$ Tech) este acum într-o ediție extinsă și actualizată vremurilor pe care le trăim.

Chet Holmes este unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul dezvoltării afacerilor din Statele Unite. Și-a ajutat clienții să-și spulbere atât compeția, cât și propriile așteptări. Sfaturile sale încep cu un concept simplu: concentrează-te! În loc să aplici 4.000 de strategii, concentrează-te neîntrerupt doar asupra unor aptitudini esențiale care fac cu adevărat diferența în procesul dezvoltării afacerii tale. Mașina de vânzări perfectă (editura Publica) îți arată cum să consolidezi toate aspectele business-ului tău, dedicând doar o oră pe săptămână fiecărei zone de impact pe care dorești să o îmbunătățești.

Seth Godin, autorul volumelor Triburi și Vaca mov, unul dintre cei mai influenți bloggeri din lume pe teme legate de afaceri, revine cu o nouă carte dedicată marketingului și… poveștilor: Toți marketerii spun povești (editura Curtea Veche). Totul pornește de la o întrebare simplă: ce altceva este publicitatea, dacă nu efortul de a vinde ceva cu ajutorul unei povești frumoase? Iar dacă e să-l ascultăm pe Seth Godin, adevăraţii marketeri nu vorbesc despre date tehnice, nici măcar despre beneficii. Dimpotrivă, ei spun o poveste – una în care vrem să credem, indiferent dacă are sau nu legătură cu realitatea.

Una dintre cele mai bune cărți despre leadership, Joy, Inc. (editura Publica) este cartea care te ajută creezi cel mai simpatic mediu de lucru, urmând sfaturile lui Richard Sheridan, pe care acesta le-a aplicat la propria sa companie: Menlo Innovations. Îţi doreşti să aduci entuziasmul acolo unde lucrezi, dar ţi se pare foarte dificil de realizat acest lucru? În adâncul sufletului, ştii că există o cale mai bună de a conduce o afacere, o echipă, o firmă sau un departament. Iar acum, schimbarea este posibilă cu cele mai bune trucuri ale lui Richard Sheridan.

Scrisă de R. Mauborgne și W. Chan Kim, Strategia oceanului albastru (editura Publica) este o carte bazată pe o analiză a 150 de mișcări strategice în afaceri (acoperind peste 100 de ani și 30 de ramuri industriale). Autorii acesteia demonstrează că succesul durabil al unui business vine nu din înfruntarea concurenților, ci din crearea de „oceane albastre” – noi spații de piață nevalorificate, pregătite pentru creștere.

În cartea sa, Formarea inovatorilor. Cum crești tinerii care vor schimba lumea de mâine (editura Trei), Tony Wagner, expert la Laboratorul de Inovare de la Universitatea Harvard, lansează câteva întrebări-cheie: ce fel de educaţie poate ajuta copiii de azi pentru a reuşi în era informaţiei şi a inovării? Cum poate fi încurajată creativitatea tinerilor angajaţi? În ce mod părinţii pot cultiva curiozitatea şi inventivitatea celor mici? Plecând de la triunghiul joc-pasiune-determinare, Tony Wagner reface traseul formativ al câtorva dintre cei mai străluciţi inovatori ai zilelor noastre, inclusiv al inginerului care a contribuit decisiv la crearea primului iPhone.

Guy Kawasaki, unul dintre pionierii blogurilor, Twitter-ului și Facebook-ului pentru afaceri, a făcut echipă cu Peg Fitzpatrick pentru a scrie Arta rețelelor sociale (editura Publica) – unicul ghid esențial pentru obținerea unui maximum de beneficii pentru timpul, efortul și banii investiți în rețelele sociale. Cei doi autori îți arată pașii necesari pentru construirea unei baze solide și îți arată cum să îți capitalizezi bunurile digitale, să îți optimizezi profilul, să atragi mai mulți oameni care să te urmărească și să integrezi eficient social media și blogul.

Un strop de inspirație nu strică niciodată, nu-i așa?

Shop this story!

Categorii Lifestyle