La început, când nu existau atât de multe conturi și nici atât de multe opțiuni și aplicații secundare, Instagramul era un fel de album digital în care îți păstrai amintirile. Pe-atunci nu exista „nu e bună lumina”, filtrele erau îngrozitoare, dar toată lumea le folosea și… oare vă mai amintiți acele rame negre sau albe puse la poze? Da, greu de uitat!
În vară, mai exact în iunie, Instagram ajungea la peste un miliard de conturi. Au apărut celebrele Stories, multe GIFs, IGTV și alte opțiuni. Dar și multe probleme. De exemplu, de câteva zile încoace, cam toți se plâng (ba chiar mai mult ca niciodată) ca s-a dus de tot reach-ul, că nu mai vede nimeni postările, că s-a înjumătățit numărul de like-uri și tot așa…
Mm, da, cu algoritmii nu te pui. Dar în timp ce stai cu telefonul în mână, enervându-te din cauza lor, ei își fac de cap, iar tu ratezi cam toate lucrurile și experiențele faine care se întâmplă lângă tine. Și nu te mai bucuri deloc.
Bine, acum nu vrei să demonizăm Instagramul. Până la urmă, și noi suntem dependenți în ceea ce-l privește și chiar sperăm că, într-o bună zi, o să îi descoperim brusc secretele. Până atunci însă, ne-am propus să ne petrecem mai puțin timp în ecrane și mai mult observând ce se întâmplă în jurul nostru, făcând ceva care chiar ne aduce bucurie.
Și ca să spargem gheața, în rândurile care urmează am făcut și o listă a acelor lucruri, experiențe sau activități care contează mai mult decât like-urile de pe Instagram.
Cu prietenii. Cu familia. Cu patrupedul (sau patrupedele). Parcurile sunt grozave, indiferent de anotimp. Primăvara și vara e totul înflorit, toamna sunt culori senzaționale, în timp ce iarna e locul numai bun pentru a face un om de zăpadă. Ieși la aer, mai faci și puțină mișcare, îți iei o înghețată sau… te oprești la o ceainărie în drum. Nici nu trebuie să dureze mult, maximum două ore, cât să te liniștești (în cazul în care ai avut o perioadă stresantă) și să îți pui ideile în ordine.
Ei, haide, nu ne spune că nu știi să gătești. Serios acum, cine mai știe să gătească în ziua de azi? Nu pune presiune pe tine, ideea e să te distrezi. Să te aventurezi cu o rețetă – cea mai simplă pe care o poți găsi pe Internet – și să o faci praf. Adună-ți câțiva prieteni și o să vedeți că foarte amuzant să încercați să nimeriți ingredientele, proporțiile și timpul de copt. Dacă rezultatul chiar e unul dezastruos, întotdeauna există opțiunea de a comanda pizza.
Friends, Twin Peaks, Gilmore Girls, Sex and the City, iar lista poate continua. Da, sunt o mulțime de seriale noi care apar în fiecare zi (e imposibil să ții pasul cu ele), dar cele vechi au un farmec apare. Și sigur ți-ar plăcea să râzi puțin cu Joey, să te bucuri de înțelepciunea lui Carrie Bradshaw sau să urmărești prin ce aventuri mai trec Rory și Lorelai Gilmore. Se descurcau chiar foarte bine și fără like-urile de pe Instagram.
Știi momentele alea în care nu faci nimic concret, util sau relaxant, și doar scrollezi pe Internet? Mhm, da, și noi mai trecem prin ele, dar plănuim să le controlăm mai bine. În tipul acela ai putea face o treabă mult mai productivă și eficientă pe termen lung. Nu spuneai mereu că vrei să îți reorganizezi biroul ca să te inspire mai mult? Ei bine, haide, apucă-te de asta. Sau creează-ți un colt de relaxare. Sau și mai bine: du-te în bucătărie și rearanjează-ți toate condimentele, sosurile și mirodeniile pe culori. O să fie super fun!
Ce cluburi? În club oricum stă toată lumea pe telefon să facă Stories când schimbă DJ-ul melodia. Îți spunem noi cuvintele care alcătuiesc rețeta magică: Dixit. Shit Happens. Activity. Monopoly. O cameră cât de cât încăpătoare în care să adunați. Plus niște pizza și vin. Și telefoanele băgate la cutie până la finalul serii, că altfel se confiscă.
Când ți-ai vizitat ultima dată părinții și bunici? A trecut ceva vreme de-atunci, nu-i așa? Haide, fă-ți timp pentru a-i vizita. Da, poate că nu e un eveniment glamorous și nu dă bine cromatic pe Instagram, dar îți garantăm că bucuria lor că te văd e mult mai importantă decât numărul de like-uri pe care le strângi la ultima postare.
Nu, nu ne imaginăm că ai putea pune capăt foametei din Africa. Dar să îți aduni hainele pe care nu le mai porți din șifonier și să le duci la un centru pentru nevoiași poți face. Sau să îți faci timp pentru a te juca și distra cu niște copii cu o situație dificilă în familie, aduși în centrele de plasament. Și chiar și bătrânii din azil, copleșiți de singurătate, ar fi bucuroși de o vizită frumoasă.
Am propus mai întâi cartea, pentru că e cam greu să citești o carte în timp ce stai cu ochii în ecranul telefonului. În cazul unui film mai poți trișa dacă ești acasă, că sigur, sigur îți mai verifici notificările și like-urile de pe Instagram între două scene. Tocmai de-asta, în ambele cazuri, telefonul ar trebui să stea departe de tine. Pe silent.
Relax, nu îți cerem să înveți acum programare (deși n-ar strica să te descurci la codat, e de viitor J) ), ne gândeam mai degrabă la ceva ce poate fi înțeles în câteva minute și dezvoltat în timp. Dar poți exersa meditația – s-ar putea să ai nevoie de ea în momentele tensionate. Sau te poți uita la un tutorial de fotografie (ca să faci poze de multe like-uri pe Instagram data viitoare – evident, GLUMIM!). Și mai știi că ziceai că vrei să ai mai multe plante? Cum ar fi să îți construiești propriul terariu de plante suculente?
Masaj. Câteva lumânări parfumate aprinse. O mască hidratantă ca să îți răsfeți tenul. Playlistul preferat pe fundal sau poate o comedie romantică din lista de aici. Și apoi… opt ore de somn, pentru că da, e timpul să începi să te culci mai devreme, așa cum ți-am promis de atâtea ori. Nu sună bine?
Foto: outnow.ch