Cum luna asta este ziua naţională a ciocolatei ȋn America şi cum ȋn aceeaşi dată de 20 noiembrie debutează cea de-a şaptea ediţie a Salonului de Ciocolată la Chicago, m-am gândit că n-ar fi rău ca pe frigul ăsta să ne ȋndreptăm privirile către o lume care chiar dacă este neagră compensează prin decadenţă şi savoare, un tărâm pe care curg râuri de ciocolată catifelată. Acestea fiind spuse, fă-ţi bagajele şi pregăteşte-te pentru cea mai tare vacanţă pentru copilul din tine, o vacanţă cu şi despre ciocolată de unde te vei ȋntoarce alt om: mai dulce, mai zâmbitor, mai cunoscător ȋn ale născocirii finelor praline şi topirii optime al ganache-ului de ciocolată neagră.
Oaxaca, Mexico
Ne ȋntoarcem la origini, ȋn locul de unde ciocolata a pornit ȋn drumul său către a cuceri inimile tuturor locuitorilor lumii. Ȋn oraşul mexican Oaxaca ciocolata este un regal, o plantă cu puteri magice pe care strămoşii localnicilor de astăzi ai zonei o venerau. Dacă ajungi aici, nu rata magazinele Mayordomo, o instituţie ȋn materie de preparare a ciocolatei. http://www.visitmexico.com/en/oaxaca
Boucan by Hotel Chocolat, St. Lucia
Ȋn hotelul de lux Boucan by Hotel Chocolat situat ȋn inima Caraibilor, ȋn mijlocul unei plantaţii de cacao, ciocolata este o instituţie! Aici beneficiezi de calmul unui resort exotic cu arhitectură tropicală, terase-piscine ȋn care-ţi poţi bea cafeaua ȋn timp ce-ţi lăfăi privirile cu peisajul incredibil care se ȋntinde pe linia orizontului şi unde… tantatam, ai parte de tratamente Spa pe bază de ciocolată. Tot ȋn acest hotel poţi să-ţi fabrici propria ta ciocolată fără să sari nici un pas din ritualul antic care presupune culesul, prăjirea şi amestecul. http://www.hotelchocolat.com/uk/boucan
Swiss Chocolate Train, Montreal şi Broc, Elveţia
Ohh, da, copiii moşului, există un tren al ciocolatei şi colac peste pupăză, are un meniu decadent la bord de care nici Willy Wonka nu s-ar plânge. Trenul este unul Belle Epoque din 1915 (Hello, Polar Express!!!) şi duce ciocomaniacii peste câmpiile elveţiene populate cu văcuţe Milka până la destinaţii ciocomaniace precum Nestlé Maison Cailler din Broc, cochetul orăşel al ciocolatei şi brânzeturilor Gruyère sau ȋn Vevey, un oraş unde vei avea parte de un tur al ciocolatei prin prăvăliile maeştrilor ciocolatieri. Cel mai tare cadou de Crăciu? Ohhh, da! http://www.goldenpass.ch/en/goldenpass/offer/view?id=15
Valrhona Ecole Chocolat, Tain L’Hermitage, France
Micuţul şi cochetul orăşel franţuzesc Tain L’Hermitage găzduieşte una dintre cele mai prestigioase şcoli de ciocolatieri, Valrhona Ecole Chocolat. Aici predau chefi patiseri şi ciocolatieri deţinători de stele Michelin, adevărate staruri ale bucătăriei mondiale. Asistă la un curs sau fă un tur al fabricii şi muzeului Valrhona. http://www.valrhonaprofessionals.com/
Mast Brothers Chocolate, New York
Fraţii Mast sunt o legendă printre ciocomaniacii newyorkezi. Cei doi mari amatori de cioco au transformat pasiunea lor ȋn una dintre cele mai profitabile afaceri dulci din lume. Cei doi sunt foarte selectivi când vine vorba de sursa boabelor de ciocolată care se vor transforma ȋn tablete ȋnvelite ȋn celebrele ambalaje cu design minimal, marcă a Fraţelor Mast. Ei importă numai de la producătorii locali din Ecuador, Madagascar şi Venezuela pentru a le oferi tuturor acelora care le trec pragul cea mai iamii cioco-experienţă. https://mastbrothers.com/
Choco Museo, Barranco, Lima, Peru
Există mai multe Choco Museo ȋn America Latină, dar cea mai cunoscută se află ȋn Lima, capitala Peruului, pe superba stradă Miraflores. Aici vei avea ocazia de a descoperi istoria boabei de cacao şi a bea licoarea tare din cacao aşa cum serveau mayaşii cu mult timp ȋn urmă. Dar muzeul din Miraflores este celebru mai ales pentru faptul că este lipit de o fabrică de ciocolată unde vei avea ocazia să deguşti toate bunătăţurile ca apoi să serveşti un supliment ȋn cafeneaua muzeului. Nu rata ceaiul de cacao şi nici lichiorul răcoritor pe bază de cicoolată! http://www.chocomuseo.com/
Vestri, Florenţa, Italia
Micuţul magazin Vestri pierdut pe străduţele medievale ȋntortocheate ale Florenţei este o veritabilă instituţie a ciocolatei şi gelateriei. Vestri este o afacere de familie cu tradiţie care livrează cea mai ȋnaltă calitate, adică „ciocolata de autor”. Destule vorbe, data viitoare când ai drum prin Florenţa, ȋntreabă un localnic de magazinaşul Vestri şi te vei convinge că merită să te „ȋndulceşti” aici zi de zi. http://www.vestri.it/
Place du Grand Sablon, Bruxelles, Belgia
Piaţa Grand Sablon este una din alt ev, cu edificii monumente istorice care datează din diverse secole, inclusiv de pe la 1500, toate pline-ochi cu bunătăţuri dulci căci aici dragii mei se află crema artizanilor ciocolatei. Porneşte ȋntr-un tur al ciocolatei pe faimoasa stradă şi degustă din cele mai fine preparate, apoi cumpără-ţi un set de cosmetice pe bază de cioco decadentă. Cea mai frumoasă zi din viaţa ta?! De acord! http://www.belgium-tourism.be/informations/tourist-attractions-bruxelles-place-du-grand-sablon/en/V/17181.html
100% Chocolate Café, Tokyo, Kyobashi
100% Chocolate Café este cafeneaua producătorului japonez de ciocolată, Meiji, şi este celebră ȋn toată lumea pentru interiorul minimal care a făcut ȋnconjurul primelor pagini ale revistelor de design şi arhitectură, dar şi pentru calitatea incontestabilă (deh, japonezii ăştia!) ale preparatelor pe bază de ciocolată sau de patiserie. Aici vei avea parte de o selecţie de nu mai puţin de 56 de preparate cu şi despre ciocolată care vin ȋmpreună cu alte delicii precum ȋngheţată, croissante care se topesc ȋn gură sau bezele catifelate. https://www.meiji.co.jp/sweets/choco-cafe/shopdesign/
Savour School, Melbourne, Australia
Savour Chocolate & Patisserie School este prima de acest fel ȋn zona asiatică a Pacificului şi se regăseşte la acelaşi rang cu cele mai rafinate şcoli de patiserie şi ciocolaterie din Franţa. Aici vei ȋnvăţa meserie de la patiseri şi ciocolatieri cu renume, adevăraţi artişti ai dulciurilor de tot felul! Apropo, şcoala are şi divizie online unde te poţi ȋnscrie contra sumei lunare de 13 dolari pentru a ȋnvăţa de la chefii Kirsten Tibballs, Paul Kennedy şi Robyn Curnow cum să prepari cele mai artistice şi mai delicioase dulciuri din lume. http://www.savourschool.com.au/