H&M este unul dintre cei mai cunoscuți retaileri la nivel internațional și pun pariu că o bună parte dintre piesele din garderoba ta provine din magazinele lor. Prețurile accesibile, alături de faptul că urmează îndeaproape tendințele dictate de designerii marilor case de modă în fiecare sezon, fac ca H&M să se mențină în topul labelurilor populare în peste 35 de țări. Iată zece lucruri mai puțin cunoscute despre retailerul suedez:
1. Multă lume știe că denumirea H&M provine de la Hennes & Mauritz, dar este considerat în mod greșit că acestea sunt numele fondatorilor. Mauritz Widforss este, într-adevăr, unul dintre fondatori, însă numele celuilalt este Erling Persson, și el este cel care, în 1947, a deschis în orașul suedez Västerås un mic magazin denumit Hennes, care, in suedeză, înseamnă „ea” (inițial, magazinul vindea numai articole pentru femei). În 1968, Persson a cumpărat afacerea lui Mauritz Widforss (care vindea articole pentru bărbați). Noul business a fost denumit inițial Hennes & Mauritz, apoi, scurtat pentru a deveni H&M.
2. Înainte să înceapă să vândă haine, Erling Persson vindea brânzeturi. Persson lucra în măcelăria tatălui său când i-a venit ideea să se implice într-un business de modă.
3. H&M este un brand apreciat de Casa Regală a Suediei. Victoria, Prințesa Moștenitoare a Suediei, poartă adesea haine de la H&M.
4. Atunci când faci shopping online, pe hm.com, uită-te cu atenție după oferte. Mai mereu ai să găsești în site câte un banner care anunță un cod pentru livrare gratuită, un cod pentru reduceri care se aplică la unele articole sau pentru cumpărături care depășesc o anumită valoare, etc.
5. Colecțiile H&M sunt împărțite în mai multe concepte – linia Basics cuprinde produse cum ar fi tricouri simple, colanți, jeanși, etc. Linia Trends are prețuri un pic mai ridicate decât alte articole din magazin, însă urmează cel mai îndeaproape tendințele de pe podium. Linia Premium Quality include materiale mai prețioase (cașmir, mătase, etc). Colecția Conscious este inițiativa brandului de a crea un business sustenabil, și include materiale precum bumbac sau lyocell. Linia Party cuprinde haine cu croieli mai elegante, perfecte pentru ocazii speciale. Linia Modern Classics include piese perfecte pentru purtat la birou, la prețuri accesibile. Linia L.O.G.G. (Label Of Graded Goods) este centrată în jurul referințelor marinărești (într-un omagiu adus lui Mauritz Widforss, care vindea haine pentru marinari și pescari înainte de a se asocia cu Erling Persson). Linia Divided cuprinde haine gândite în special pentru publicul tânăr. & Denim este linia de jeans a brandului. Colecția Studio funcționează precum colecțiile labelurilor high fashion – este lansată de două ori pe an și, de regulă, beneficiază de un show pe podium, prezentat, de obicei, la Paris Fashion Week.
6. Toți membrii companiei care se află în funcții de conducere trebuie să lucreze în magazine câteva zile pe an. Karl-Johan Persson, nepotul lui Erling Persson (acum CEO al companiei) lucrează câte două zile pe an la casa de marcat într-unul dintre magazinele H&M din Suedia, însă într-un interviu a dezvăluit că nu se pricepe foarte bine să scoată alarmele hainelor sau să împăturească frumos hainele înainte de a le pune în pungi, ceea ce produce cozi în magazin.
7. Pe site-ul H&M.com, la secțiunea #HM Gallery, găsești o selecție de poze de pe Instagram, postate de fani ai brandului care poartă piese H&M (poți fi și tu featured pe site dacă postezi poze cu tagul #HM).
8. Grupul H&M cuprinde mai multe branduri – COS, Weekday, Cheap Monday, Monki, H&M Home, & Other Stories și Arket fac toate parte din aceeași companie.
9. Poți aduce hainele pe care nu le mai porți (indiferent de starea lor) în orice magazin H&M, și vei primi la schimb un voucher pe care îl poți folosi la următoarele sesiuni de cumpărături. Nu contează din ce magazine ai cumpărat hainele (poți aduce absolut orice piesă pe care nu o mai folosești), iar acestea vor fi colectate pentru ca materialele să fie refolosite spre a crea noi haine.
10. H&M este una dintre companiile cel mai puternic implicate în proiecte de sustenabilitate a modei. Pe lângă inițiativa colectării hainelor, brandul încearcă să fie cât mai proactiv în acest domeniu – un exemplu în acest sens este că fermierii de pe câmpurile de bumbac sunt învățați să utilizeze anumite tehnici de colectare care economisesc milioane de litri de apă anual.
CITEȘTE ȘI: