Da, este din nou acel moment al anului în care fac liste peste liste și îmi pregătesc bagajul pentru TIFF, adică Transilvania International Film Festival, locul de întâlnire al cinefililor la început de vară. Cea de-a 18-a ediție TIFF a debutat pe 31 mai și se va termina pe 9 iunie, iar pe A List Magazine vă voi ține la curent cu toate noutățile de la fața locului.
Până voi ajunge însă acolo alături de Mercedes Benz România, a venit momentul pentru o trecere rapidă în revistă a motivelor pentru care nu trebuie să ratați TIFF 2019. Am adunat în lista de mai jos highlight-urile ediției, dar și câteva titluri pe care le-am trecut pe lista de must-see, așa că haideți să vedem ce a ieșit.
Deși trăiesc de ceva vreme în București și nu aș da orașul ăsta pe nimic altceva (bine, poate pe Londra l-aș da, mă mai gândesc), Cluj-Napoca mi se pare un oraș grozav, un loc în care, ori de câte ori ajung, am senzația că ritmul vieții s-a mai domolit și că pot să mă bucur altfel de toate lucrurile frumoase din jurul meu. De filme, în special. Singura problemă este că nu ajung niciodată la atât de multe pe cât mi-aș dori, pentru că, deși parcurg la pas alert distanța între Cinema Victoria și Casa De Cultură a Studenților sau Cinema Florin Piersic (sau orice alt loc în care se țin proiecții de film), tot nu apuc să bifez toate titlurile favorite.
Dacă ajungeți la TIFF anul acesta, sfatul meu ar fi să verificați toate zilele și orele proiecțiilor, până găsiți cele mai avantajoase combinații pentru programul vostru (de exemplu, dacă nu puteți ajunge într-o zi la un film, poate îl găsiți peste două zile la un cinema mult mai apropiat, ca să urmăriți două pelicule consecutiv).
TIFF este festivalul care, de-a lungul anilor, i-a adus la Cluj pe Sophia Loren, Armand Assante, Alain Delon și nu numai. Una dintre cele mai excentrice figuri ale cinematografiei mondiale, actorul, regizorul și producătorul Nicolas Cage este invitatul special al ediției din 2019. Câștigător al unui premiu Oscar și distins cu numeroase alte premii în cadrul marilor festivaluri de film din lume, starul va primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale de-a lungul unei cariere de aproape patru decenii. Fanii îl vor putea urmări, în rol principal, în două dintre filmele care au doborât recordurile de box office. Prezent la Cluj-Napoca va fi și regizorul, scenaristul și producătorul Michel Gondry, la rândul său premiat cu Oscar pentru scenariul original al filmului Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004).
Pe lângă invitații din acest an, TIFF 2019 înseamnă și InfiniTIFF, secțiunea dedicată viitorului conținutului audiovizual, Weekend la Castel (Castelul Banffy din Bonțida găzduiește an de an proiecții speciale și diverse activități în cadrul TIFF), și educaTIFF, programul care are ca principal scop introducerea publicului tânăr şi foarte tânăr în lumea cinematografiei și a producției de film. Plus multe proiecții în aer liber în Piața Unirii din Cluj, concerte și expoziții foto (EPIC – Expoziție de costume de film realizate de Oana Păunescu, Muzeul Fotografiilor Nefăcute sau Răcnet, expoziție de afiș politic).
Evident, înainte de orice altceva, TIFF înseamnă filme pentru toate gusturile, povești memorabile, la care îți va rămâne sufletul multă vreme după ce vei ieși din sala de cinema. Iar în lista de mai jos am făcut o selecție a celor opt titluri despre care chiar cred că sunt de neratat, opt motive excelente pentru a veni la festival.
Woodstock: Three Days that Defined a Generation
Proaspăt lansat la Tribeca Film Festival din New York, documentarul reia povestea celor 3 zile care aveau să schimbe modul în care o întreagă generație avea să abordeze muzica, artele, dar și politica și drepturile sociale. Într-o perioadă în care festivalurile în aer liber erau o raritate, patru tineri antreprenori, doi din lumea business și doi hippies, decid să organizeze un eveniment ale cărui șanse de succes erau minime. Deși reușesc să termine construcția scenei doar cu puțin înainte ca Jimi Hendrix să-și înceapă concertul, organizatorii reușesc să creeze ceva mult mai mare decât și-au imaginat vreodată: un curent ce avea să influențeze America și lumea întreagă, ani la rând.
The Humorist
Debutul regizoral al lui Mihail Idov, pelicula urmărește o săptămână din viața lui Boris Arkadiev, un actor de stand-up comedy din Uniunea Sovietică a anilor 80, chinuit nu numai de cenzura regimului, ci și de propriile nesiguranțe. Faima lui uriașă, dublată însă de lipsa libertății personale, îi trezește dorința de răzbunare într-o scenă de antologie cu final neașteptat.
A White, White Day
Proaspăt selecționat în secțiunea Semaine de la critique de la Cannes, A White, White Day îl are ca protagonist pe un polițist taciturn pe care gândul că soția l-ar fi înșelat îl obsedează chiar și la doi ani după moartea acesteia.
System Crasher
Dacă este un film care va stârni emoții puternice la TIFF 2019, atunci System Crasher este cu siguranță în topul listei. Lupta unei fetițe de 9 ani de a recâștiga iubirea mamei și locul ei în familie transformă System Crasher, filmul Norei Fingscheidt, prezentat la Berlinala din acest an, într-o experiență viscerală și devastatoare, despre încercările disperate ale sistemului de asistență socială de a o salva pe mica eroină de monștrii din mintea ei psihotică atunci când mama o abandonează pentru a-și proteja ceilalți copii.
Belonging
Tot de la Berlinală, unde a fost proiectat în secțiunea Forum, ajunge la TIFF și misterul din Belonging, o poveste personală din viața tânărului regizor turc Burak Çevik. Probabil cea mai neconvențională abordare stilistică din program, acest thriller contemporan poetic este nu doar o reconstituire a momentului în care bunica sa a fost ucisă, în urmă cu 15 ani, de către mătușa lui și iubitul acesteia, ci și o poveste de iubire care completează un puzzle criptic.
Scarborough
Despre dragostea care sfidează normele sociale și consecințele ei vorbește și Scarborough, în regia lui Barnaby Southcombe, în care două cupluri intergeneraționale își consumă în paralel poveștile de iubire interzisă departe de ochii lumii, în intimitatea unui orășel parcă suspendat în timp de pe litoralul britanic.
Un homme fidele
O iubire extrem de complicată este și subiectul sofisticatei comedii romantice Un homme fidele, distribuită în România de Independența Film. Cel de-al doilea lungmetraj din cariera regizorală a starului francez Louis Garrel, care și joacă alături de soția sa, faimoasa Laetitia Casta, a fost premiat în 2018 la San Sebastián pentru Cel mai bun scenariu. În film, cei doi formează un cuplu a cărui relație se complică atunci când ea îl părăsește pentru prietenul lui cel mai bun pentru a se întoarce spășită după moartea acestuia. Din distribuție face parte și Lily-Rose Depp, talentata fiică a lui Johnny Depp și a Vanessei Paradis.
Monos
Monos este un film care ne plonjează în vremurile agitate pe care le trăim, deși nu recurge la un context sociopolitic explicit. O combinație interesantă între Apocalipsul acum și Împăratul muștelor, această fabulă tribală despre supraviețuire, putere și anarhie în rândul unui grup de copii războinici se poate întâmpla oriunde și oricând.
Programul complet al proiecțiilor e disponibil pe www.tiff.ro.
Foto Chris Nemeș