Sunt genul care să ataşează foarte mult de haine şi accesorii, astfel încât am grijă să le prelungesc viaţa cât mai mult. Şi chiar dacă nu este şi cazul tău, este totuşi bine să ştii cum poţi face astfel încât să ai grijă de piesele din garderobă cât mai bine, pentru că la urma urmei, faptul că te poţi bucură un timp îndelungat de ele înseamnă că ai făcut o investiţie bună în momentul în care le-ai achiziţionat.
Mai jos, iată o listă de moduri în care îţi sabotezi (cel mai probabil accidental) hainele şi accesoriile, şi sfaturi care să te îndrume cum să eviţi aceste practici:
După cum spune şi numele, curăţatul chimic implică… chimicale. Prin contactul prea des cu materiale textile (în special cele delicate, precum mătasea sau caşmirul), aceste chimicale slăbesc ţesătura şi matifiază culorile.
În afara cazului în care ai o pată reală pe haine, evită să le duci la curăţat după absolut fiecare purtare, şi mai degrabă încearcă să le speli singură, scufundându-le pentru câteva minute (nu mai mult!) în apă călduţă în care ai turnat în prealabil un căpăcel de şampon pentru copii. Nu este nevoie decât să laşi hainele (separat, una câte una, pentru a nu risca amestecul de culori) la înmuiat timp de 3-5 minute. Nu freca materialul, ci doar plimbă de câteva ori circular mâna prin apă, apăsând uşor haina în jos. Lasă hainele la uscat pe suprafeţe plane, fără a le apropia de vreo sursă directă de căldură.
În cazul hainelor din materiale nu neapărat delicate care au pe eticheta atât semnul pentru curăţare chimică, cât şi cel pentru spălat la maşină, optează din când în când pentru spălatul la maşină, în special dacă nu există vreo pată anume pe ele.
Pantofii tind să se lărgească uşor de fiecare dată când îi purtăm, aşa că purtând pantofi diferiţi în fiecare zi, fiecare pereche are posibilitatea să îşi reia forma după fiecare purtare. Asigură-te că ai mai multe perechi de pantofi care pot fi purtaţi zilnic şi foloseşte-i prin rotaţie – astfel, fiecare dintre ei va rezista mult mai mult decât dacă este încălţat zilnic.
În special iarna, când pantofii pot avea mult de suferit din cauza petelor de sare din zăpadă ori din cauza noroiului (dar şi vara, din cauza prafului sau a ploii), aceştia ar trebui curăţaţi după fiecare purtare. Poate crezi că nu este atât de important să faci acest lucru chiar de fiecare dată, în special dacă nu există vreo pată extrem de vizibilă, însă dacă nu o faci, rişti ca în timp murdăria să se acumuleze şi să lase pete permanente pe material.
Spray-urile de protecţie pot părea un produs cu care eşti îmbiată la casa de marcat a magazinelor de încălţăminte astfel încât să fii păcălită să cheltuieşti câteva zeci de lei în plus, însă nu este nicio păcăleală. Aplicând un strat de spray sau de cremă/ceară protectoare pe încălţămintea din piele sau piele întoarsă este de fapt o investiţie, căci prelungeşte considerabil viaţa pantofilor care sunt astfel mai puţin predispuşi să se crape sau să se păteze cu diverse substanţe.
Atât hainele cât şi accesoriile ar trebui depozitate cu grijă, astfel încât să previi ca acestea să se strice de-a lungul timpului fără ca tu să le fi făcut de fapt nimic.
Pantofii ar trebui depozitaţi în cutii separate (majoritatea magazinelor îţi oferă cutia de carton în care au venit pantofii, sau chiar şi un săculeţ textil), pozitionate una peste cealaltă în aşa fel încât cele de deasupra să nu apese excesiv peste cele de dedesubt, îndoindu-le capacul (şi implicit presând peste pantofii din interior).
Genţile ar trebui depozitate în saci textili individuali (nu în saci de plastic care nu permit materialelor să respire!) şi niciodată înghesuite pe un raft pe care nu încap bine.
Hainele ar trebui să stea în şifonier ca atare (niciodată în saci de plastic de tipul celor de la curăţătorie). Dacă este vorba despre o piesă care ar putea fi uşor agăţată sau care prezintă un risc pentru alte haine (piese cu aplicaţii, de pildă), păstreaz-o într-un port-mantou din material textil. Ca şi în cazul pantofilor şi genţilor, nu înghesui niciodată hainele în şifonier astel încât să stea presate una de cealaltă.
Bijuteriile ar trebui să fie depozitate fie individual în săculeţi sau cutii, fie în casete de bijuterii în care fiecare piesă are un loc desemnat (asta înseamnă că dacă ai o casetă de bijuterii, nu trebuie să arunci pur şi simplu toate bijuteriile grămadă înăuntru). În acest fel, eviţi să se agaţe/încurce între ele şi de asemenea, eviţi ca metalele să interacţioneze între ele şi să se oxideze.
În primul rând, evita ca bijuteriile tale, fie că sunt unele veritabile, fie că sunt accesorii mai puţin pretioase, să ia contact cu apa sau cu vreun produs chimic (mai exact, nu le purta la duş, când speli vasele sau când faci curat).
În al doilea rând, bijuteriile ar trebui şterse din când în când cu o cârpă moale (neînmuiată în apă!), iar în cazul celor ce includ pietre preţioase, ar trebui duse periodic la un bijutier pentru a fi curăţate de către un expert (care de asemenea se va asigura că pietrele stau bine la locul lor şi ca montura nu s-a slăbit de-a lungul timpului, astfel încât să rişti să pierzi vreo piatră).
Umeraşele din metal (de exemplu cele subţiri pe care le primeşti atunci când duci o haină la curăţat) nu sunt cele mai bune opţiuni pentru a depozita hainele în şifonier. Hainele grele, în special, au nevoie de mult mai multă susţinere, astfel încât e posibil să te trezeşti că pe parcursul timpului, din cauza faptului că atârnă greu, capătă semne la nivelul umerilor, unde materialul a fost forţat. Optează în schimb pentru umeraşe mai late din lemn sau eventual din plastic.
Piesele de lenjerie sunt în general delicate şi în plus, au nevoie să fie curarate în general după fiecare purtare (în cazul sutienelor, este OK să le speli după mai multe purtări dacă nu au vreo pată pe ele). Astfel, spălatul manual este o opţiune mult mai bună decât cel la maşină, care este un pic prea dur.
Evită să foloseşti apă prea fierbinte şi asigură-te că sortezi piesele în funcţie de culori (colorate separat, negre separat, albe şi bej separat). De asemenea, nu este nevoie să freci materialul, ci doar să laşi piesele de lenjerie la înmuiat circa 10 minute în apă călduţă în care ai turnat un căpăcel de şampon (detergentul e posibil să fie puţin cam dur, chiar şi cel destinat spălatului manual), iar apoi, înainte de a le clăti (tot cu apă călduţă), să plimbi puţin mâna în apă.
Ca şi în cazul pantofilor, menţionat mai sus, sutienele tind să se lărgească odată cu fiecare purtare, astfel încât este ideal ca un anumit sutien să nu fie purtat mai multe zile la rând. Achiziţionează mai multe sutiene de purtat zi de zi şi fă o rotaţie între ele, astfel încât materialul să aibă timp să îşi recapete forma după fiecare purtare.
De asemenea, este important să porţi mărimea corectă. Dimensiunea sânilor fluctuează de-a lungul lunii (la unele femei este insesizabil, însă le altele se simte o diferenţă), astfel că dacă simţi că un sutien te strânge într-o zi, păstrează-l pentru altă zi şi înlocuieşte-l cu un alt model.
Fermoarele tind să aibă margini care pot agăţa alte haine, un lucru foarte uşor de evitat dacă dedici câteva secunde pentru a verifica înainte de a pune haine la spălat dacă toate fermoarele sunt închise.
De asemenea, alte haine care au diverse suprafeţe abrazive sau aplicaţii (cu toate că în 99% dintre cazuri, hainele cu aplicaţii nu ar trebui să fie vreodată spălate la maşină), ar trebui întoarse pe dos înainte de a fi puse în maşina de spălat, pentru a nu agăţa alte haine.
Hainele din piele nu ar trebui niciodată să fie împăturite, deoarece capătă cute inestetice pe care este practic imposibil să le faci apoi să dispară (nu e ca şi când poţi călca o astfel de haină). Depozitează-le mereu pe umeraşe, niciodată împăturite şi poziţionate pe un raft alaturi de alte piese care să le preseze.
Am auzit şi văzut cazuri în care din lipsă de timp sau spaţiu (în general prima variantă), oamenii calcă haine pe suprafeţe… mai puţin obişnuite (pe pat sau pe covor, de pildă). Faptul că nu există o suprafaţă perfect plată pe care haina să stea este în sine un inconvenient, căci mai mult ca sigur nu va putea fi călcată corect, însă de asemenea, este riscant să calci o haină pe o suprafaţă care nu este destinată acestui lucru, din cauza faptului că rişti ca materialul de dedesubt să nu fie rezistent la căldură mare şi să se imprime astfel pete pe materialul hainei pe care încerci să o calci.
Foto: hepta