Ȋţi faci bugetul de vacanţă pentru anul viitor sau nu ştii unde să te duci ȋn concediul de iarnă? Află mai jos care sunt cele mai spectaculoase, colorate și interesante, demne de bifat de pe bucket list festivaluri din ȋntreaga lume. De la bătăi cu portocale la dansuri tribale, de la cursa clătitelor la lupte în noroi sau mii de lampioane ridicate pe cer, ai de unde alege pentru o vacață superbă.
Festivalul Ati-Atihan este dedicat prieteniei inter-tribale şi presupune trei săptămâni ȋn care localnicii ȋşi vor picta feţele şi se vor costuma dansând din zori şi pânâ noaptea târziu pe străzile din Kalibo. Poate doar la Carnavalul din Rio vei vedea atât de multă culoare şi exburenţă şi vei trăi fericirea de a putea dansa ȋntr-un costum fistichiu alăturii de mii oameni. Propriu-zis, festivalul Ati-Atihan are la bază o poveste reală şi emoţionantă. Ȋn secolul al XIII-lea, tribul Malay s-a refugiat din Borneo ȋn zona ȋn care astăzi se află oraşul Kalibo, Filipine, şi a fost primit cu braţele deschise de către băştinaşii cu pielea neagră, tribul Ati. Pentru a mulţumi tribului Ati, membrii Malay şi-au pictat feţele cu negru şi au dansat zile ȋntregi alături de prietenii lor filipinezi. După doar câţiva ani de la venirea băştinaşilor din Borneo, tribul Ati a rămas fără hrană ȋn urma unei recolte foarte sărace, dar Malay au ştiut să recompenseze bunătatea cu care au fost primiţi şi au ȋmpărţit astfel toate roadele pământului cu prietenii lor Malay. Festivalul Ati-Atihan vorbeşte despre această poveste impresionantă şi invită pe toţi participanţii să celebreze compasiunea şi prietenia prin dans.
Ştii vorba aceea cu „muncă de chinez”? Ei, bine, dacă vrei să atingi şi să rămâi cu gura căscată la vederea operelor de artă care pot ieşi de pe mâinile artiştilor chinezi, următoarea ta vacanţă se va desfăşura ȋn Harbin, China, unde la ȋnceputul fiecărui an are loc cel mai spectaculos festival al sculpturilor de gheaţă. Imaginează-ţi culori vibrante aşa cum ai văzut doar ȋn visurile copilăriei, sculpturi impresionante care pot atinge şi zece metri, muzică tradiţională şi o mâncare delicioasă aşa cum numai asiaticii ştiu să prepare.
Mai ţii minte scenele de film ȋn care apar dragoni roşii plimbându-se pe străzile oraşelor chinezeşti, ȋn care muzica nu ȋncetează niciodată şi toţi localnicii sunt ȋmbrăcaţi de petrecere? Acele secvenţe de film sunt turnate ȋn timpul festivităţilor dedicate Noului An Chinezesc, cel mai mare eveniment anual pentru chinezi, unul ȋn care ȋntreaga imensă ţară este ȋmpodobită cu lampioane colorate de hârtie, flori şi focuri de artificii care nu ȋncetează timp de mai bine de două săptămâni.
Ȋn cazul ȋn care ai „devorat” serialul Vikings şi vrei să participi la un eveniment viking veritabil cu bărci ȋn flăcări, armuri ca pe vremea neȋnfricaţilor războinici, dar şi cu scotch care curge valuri-valuri, nu poţi rata festivalul scoţian Up Helly Aa Fire. Anual se alege o persoană care este personificarea războinicului viking şi este ȋmbrăcat până ȋn dinţi ȋn armură, ȋncins cu zale grele şi apăsat de un coif cu aripi aşa cum avea Asterix. Evident că nu lipsesc nici armele şi nici fârtaţii ȋn ale săbiilor, o şleahtă de 15 -25 de scoţieni roşii ȋn obraji care mărşăluiesc o zi ȋntreagă ȋn Lerwick pentru ca atunci când apune seara şi se lansează corabia ȋn flăcări pe mare, să se retragă strategic ȋntr-un pub pentru a celebra cu râuri de scotch.
Dacă ai suspinat măcar o dată la vederea fotografiilor cu mii de lampioane care se ridică pe cerul ȋnstelat al unei nopţi exotice, află că acele spectaculoase fotografii au fost făcute ȋn timpul Festivalului Lampioanelor din Pingxi, Taiwan. Ideea este că trebuie să-ţi faci propriul tău lampion decorat cu elemente care te reprezintă pe tine sau ceea ce-ţi doreşti cel mai mult pentru ca apoi să-l lansezi ȋn aer, către zei, alături de zeci de mii de alte lampioane care vor transforma cerul ȋntr-un templu al luminii. Spectaculos este prea puţin zis…
Festivalul hindus Thaipusam este unul dintre cele mai spectaculoase evenimente hinduse anuale, celebrând-o pe Zeiţa Parvati care i-a dăruit o lance magică fiului său, Soorapadam, pentru a ȋnvinge un demon. Lancea este un simbol pentru ȋnţelepciune, devoţiune şi ţinută morală. De-a lungul procesiunii de trei zile care va ajunge până la peşterile sacre din Batu, ȋn apropiere de Kuala Lumpur, vei asista la un spectacol de culoare şi arome, dar şi la unul mai puţin obişnuit, care te va lăsa cu gura căscată. Este un obicei ca de-a lungul acestui festival numeroase persoane aflate ȋn transă să-şi străpungă faţa (şi nu numai) cu lănci miniaturale sau ace. Faza cea mai tare este că după ce le scot din carne, nu rămâne nici un semn… Clar, nu este un eveniment cultural pentru cei slabi de ȋngeri.
Vrei să vezi şi să te dezlănţui ȋntr-un dans al… diavolilor? La Diablada va fi una dintre cele mai puternice experienţe pe care le vei avea ȋn viaţă. Imaginează-ţi mii de oameni costumaţi care dansează ȋndrăcit pe străzi, pierzând controlul gândurilor la auzul ritmului nebunesc al tobelor ce creează fundalul sonor pentru poveştile mitice andine care vorbesc despre ȋnfruntarea dintre bine şi rău. Alege un costum şi participă la „spunerea” uneia dintre miile de basme care se deapănă dansând pe străzile boliviene.
Pentru amatorii de dulciuri şi de senzaţii tari este Cursa Clătitelor care are loc anual ȋn vechiul oraş englezesc Olney ȋncă din1445. Oraşul este paralizat o zi ȋntreagă ȋn care pe toate străzile sale se desfăşoară zeci de curse cu clătite care implică toţi locuitorii şi miile de turişti veniţi pentru a se bate ȋn clătite şi a mânca pe săturate.
Autorităţile din micuţul oraş italian Ivrea pun la bătaie nu mai puţin de 500 000 de kilograme de portocale pentru războiul care umple străzile pitoreşti de portocale storcoşite şi pe participanţi de vânătăi. Cu toate astea, Battaglia delle Arance este un festival nebunesc la care o grămadă de turişti se ȋnghesuie să participe. Povestea spune că prin secol al XIII-lea, ȋntr-o noapte infamă ȋn care nobilul voia să violeze proaspăta nevastă a morarului din sat exercitându-şi dreptul de stăpân, femeia i-a tăiat capul cu propria sabie ca apoi, dimineaţă devreme, la aflarea veştii, sătenii să se răscoale ȋmpotriva nedrepţilor nobili. Astfel, festivalul Bătaia cu Portocale simbolizează lupta oricărui om ȋmpotriva tiraniei.
Balispirit este festivalul de vis al tuturor acelora care sunt ȋnnebuniţi după yoga, mâncare sănătoasă asiatică, spa, masaje şi alte „trăsnăi” de wellness. Festivalul include şi super-concerte de muzică new age, dar şi electronică, spectacole cu celebrele păpuşi balineze, demonstraţii de masaj, cursuri de yoga cât e ziua de lungă şi mâncare exotică de care te vei ȋndrăgosti.
Este poate cel mai cunoscut festival al culorilor. Indienii celebrează venirea primăverii abolind temporar strictele reguli sociale ale ȋmpărţirii ȋn caste, astfel că tot indianul cu mic cu mare participă la bătaia cu praf colorat, un gest simbolic prin care se binecuvântează unul pe celălalt. Ȋn afara bătăii cu praf colorat care a făcut ȋnconjurul lumii, Holi mai presupune şi devorarea unor prăjituri tradiţionale delicioase. Dacă te tentează să participi la această sărbătoare străveche, du-te ȋn oraşul Mathura din apropierea Agra, locul s-a născut Krishna.
Afrikaburn este replica africană a festivalului american alternativ Burning Man care are loc anual ȋn deşertul din Nevada. Ca şi Burning Man, şi Afrikaburn se desfăşoară tot ȋn pustietate şi tot cu structuri ȋn flăcări, oameni dezlănţuiţi, nuditate sau petreceri de 48 de ore, dar ce aduce nou este faptul că este interzisă orice fel de vânzare, singurul sistem economic acceptat fiind vechiul şi bunul troc.
Festivalul Nopţilor Albe este unul dintre cele mai mari festivale culturale anuale din lume, unul care se desfăşoară de-a lungul zilelor fără sfârşit tipice pentru vara destul de răcoroasă petersburgheză. Timp de aproape o lună au loc concerte de muzică clasică, spectacole de balet, operă, teatru, dar şi dans contemporan. Punctul culminant al festivalului este lansarea la apă a Corabiei cu Pânze Roşii, un spectacol care adună ȋn fiecare an aproape un milion de persoane.
Este un festival care datează dinainte de Hristos şi este ȋnchinat verii, sezonul abundenţei, căldurii (mă rog, mare căldură cu cele 25 de grade din vârf de sezon estival finlandez) şi veseliei. Helsinki este decorat cu flori, toată suflarea Capitalei se ȋmbracă ȋn costum naţional şi dansează pe străzi, au loc workshop-uri de artă finlandeză şi, evident, se mănâncă mult peşte.
De ce ai cheltui o grămadă de bani pe publicitate când ȋţi poţi face reclamă organizând un super-eveniment anual care adună nu numai toţi localnicii pe rază de sute de kilometri, ci şi turişti veniţi să se bată ȋn şi cu noroi terapeutic? Festivalul Noroiului din Boryeong nu presupune doar un război distractiv cu noroi, ci şi zeci de workshop-uri de cosmetică şi wellness, ca să nu mai punem la socoteală că ai parte de o grămadă de variante de activităţi care presupun noroi: schi pe noroi, piscine cu noroi sau derdeluşuri imense de noroi.
Pentru ȋmpătimiţii serialului Marco Polo, dar şi a celor care se dau ȋn vânt după cântatul din gât tipic mongol, sărbătoarea Naadam este mai mult decât un must-see. Naadam este ȋnchinată eroului naţional Genghis Khan, marele cuceritor, astfel că Ulan Bator se transformă ȋntr-un oraş al culorii, muzicii tradiţionale şi mâncărurilor delicioase mongole. Highlight-urile evenimentului sunt ȋnsă sporturile naţionale: trasul cu arcul, călăria şi lupta corp la corp.
Diwali este una dintre cele mai importante festivităţi hinduse care se desfăşoară ȋn cea mai ȋntunecată noapte a anului. Miliarde de ghirlande de flori exotice populează fiecare colţişor al oricărui oraş hindus, iar noaptea se transformă ȋn zi datorită milioanelor de lumânări şi lampioane care populează străzile. Diwali simbolizează triumful binelui ȋn lupta cu răul, astfel că atmosfera de poveste este garantată.
Este ziua ȋn care vii şi morţii sărbătoresc ȋmpreună! Se aprind mii de lumânări pentru a lumina calea celor care s-au dus şi se pot ȋntoarce doar pentru câteva ore ca să depene poveşti şi impresii post-mortem cu cei vii. Spectacolul este mai mult decât fabulos, este intoxicant! Ȋntregul Mexic se ȋmbracă ȋn costume care evocă zeităţile păgâne, dar mai ales pe ȋnsăşi Doamna Moarte, cea care ȋn acea zi este cea mai iubită zeiţă. Lumânările, prăjiturile tradiţionale şi dansurile ȋndrăcite te vor face să-ţi pierzi capul!
Text de Anca Rusu. Foto: hepta.ro