25 de lucruri pe care nu le știai despre Audrey Hepburn

S-a împlinit în acest an un sfert de secol de la dispariția legendarei Audrey Hepburn, ocazie cu care vă propunem o scurtă incursiune prin viața acesteia, împărțită între cinema, haute couture și acțiuni de binefacere, cu atâtea și atâtea momente de glorie.

Audrey Hepburn este numele de scenă al lui Audrey Kathleen Ruston, născută pe 4 mai 1929, la Ixelles, în Belgia.

Crescută într-o familie britanică aristocrată, ca fiică unică, de mică descoperă dansul, iar mai apoi teatrul. Călătorește mult, iar la 13 ani trece drept o poliglotă.

Prima apariție pe ecrane o are în 1948, în rolul secundar al unei stewardese din producția olandeză alb-negru Nederlands in zeven lessen/ Dutch in Seven Lessons, semnată de Charles Huguenot van der Linden. Cu toate acestea, niciodată nu s-a visat actriță. Mai degrabă o interesa ca după al Doilea Război Mondial să câștige ceva bani.

În teatru, rolul care o aduce în prim-plan este Gigi, din piesa de teatru omonimă, semnată de Colette. Scriitoarea franceză însăși este cea care a remarcat-o pe Audrey distribuind-o în piesa sa din 1951. Pe atunci, Audrey înțelegea că la 1,70 metri e prea înaltă pentru a face carieră ca balerină și cocheta cu moda, ca manechin, la Londra. Însă succesul spectacolului Gigi pe Broadway va însemna o ușă deschisă spre Hollywood.

Mai departe, își va folosi talentul în dans numai în filme. Unul dintre primele astfel de roluri este acela din Secret People, în 1952.

Prima iubire a lui Audrey Hepburn a fost James Hanson, un busnissman britanic. În 1952, cei doi erau logodiți. Însă după ce stabiliseră ziua nunții, iar ea își comandase rochia de mireasă, și-au dat seama că viețile lor profesionale îi țineau prea mult departe unul de celălalt. Vor anula nunta și se spune că ea își va dărui rochia de mireasă unui cuplu de italieni.

„Vacanță la Roma”

Audrey Hepburn nu avea să aștepte prea mult până să atingă succesul. Un an mai târziu, în 1953, apare în rol principal, alături de Gregory Peck, în memorabilul Vacanță la Roma, în regia lui William Wyler. Se spune că producătorii filmului ar fi preferat-o pe Elizabeth Taylor, însă regizorul a insistat să fie Audrey. Rolul avea să-i aducă, în același an, premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Este începutul succesului.

În 1954, se căsătorește cu Mel Ferrer, cu care are un fiu, Sean, născut în 1960. De mică, visase să aibă o familie și copii, să pregătească cina și să își aștepte soțul ca o soție iubitoare.

Încă din copilărie Audrey Hepburn suferea de depresie, iar cele mai dificile momente pentru ea au fost sarcinile pierdute. Mai târziu avea să admită: „După fiecare sarcină pierdută, mă simțeam în pragul nebuniei”.

Peste ani, amintindu-și de prima căsătorie, avea să spună: „Niciodată nu am vrut să divorțez. Urăsc acest cuvânt. Ideea mea era că te căsătorești odată pentru totdeauna”.

„Sabrina”

Tot în ’54, apare Sabrina, în regia lui Billy Wilder, unde joacă alături de William Holden, iar pelicula o impune și ca un reper în materie de eleganță și stil.

Îl întâlnește pe designerul Hubert de Givenchy, de care o va lega o mare prietenie. Purtând ca nimeni alta creațiile Givenchy, Audrey va inspira alte icon-uri, precum Grace Kelly și Jackie Kennedy, să recurgă la aceeași casă de modă. Faimosul designer obișnuia să spună că numai să se gândească la ea și mintea i se umplea de noi idei.

În 1957, în creații Givenchy, face ravagii în filmul Funny Face, unde joacă alături de Fred Astaire.

Hepburn a fost și o iubitoare de animale, iar de-a lungul timpului a avut mai multe animale de companie, un Yorkie, un Poodle, un Jack Russell Terrier, o pisică și chiar o căprioară sălbatică pe nume Pippin.

Dintre toate filmele sale, cel mai mândră era de The Nun’s Story. Personajul pe care îl interpretează aici, sora Luke, avea să devină unul dintre cele mai remarcabile din istoria cinematografiei.

Filmând pentru Two for the Road, Audrey are o aventură cu colegul ei de platou, actorul Albert Finney. „Era ceva minunat între ei, erau ca niște copii făcând glume pe care doar ei le puteau înțelege”, spunea mai apoi prietenul lor Irwin Show.

După 14 ani de căsnicie, în 1968, divorțează de Ferrer. Va mai vorbi cu el doar de două ori în întreaga viață. „Trebuie să fii prea norocoasă ca să găsești pe cineva care să te aprecieze”, spunea actrița.

La puțin timp după divorț, îl cunoaște pe psihiatrul italian Andrea Dotti, de care se îndrăgostește. Se căsătoresc în ianuarie 1969 și au împreună un fiu, Luca, născut un an mai târziu.

Audrey Hepburn și fiul său, Luca

Însă nici această poveste de dragoste nu e lipsită de infidelități, căci Dotti se va îndrăgosti de o femeie mai tânără, în timp ce ea are o aventură cu actorul Ben Gazzara.

Despre ea s-au scris zece cărți, aproape toate devenind bestsellers.

În ciuda tuturor problemelor personale și a depresiei, și-a păstrat mereu simțul umorului și obișnuia să spună: „Sincer, cred că cel mai mult îmi place să râd. Vindecă multe boli”.

Din 1988 și până la sfârșitul vieții, Audrey va fi ambasador UNICEF, ajutând mai ales copii care sufereau de foame sau afectați de ororile războaielor. Până la sfârșitul vieții, nu uită cum la rândul său suferise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1992, președintele George H. W. Bush îi acordă, în semn de prețuire pentru activitatea sa ca ambasador UNICEF, Medalia Prezidențială pentru Libertate.

O lună mai târziu, pe 20 ianuarie 1993, la vârsta de 63 de ani, Audrey Hepburn moare de cancer în casa sa din Tolochenaz, Elveția.

Rămâne un reper pentru cinematografia mondială (e printre puținele actrițe recompensate și cu Oscar, și cu Globul de Aur, și cu BAFTA), dar și un reper în materie de stil vestimentar, impunând ținutele minimaliste și transformând în semnătură personală piese nedemodabile precum balerinii, trenciul, pantalonii pixie, cămașa albă, the little black dress, accesoriile statement precum colierele și ochelarii de soare, iar fiul său, Sean Ferrer, promite pentru 2018 o carte care aduce în prim plan stilul iconic al mamei sale.

„Breakfast at Tiffany’s”, 1961

Categorii Lifestyle