Ce gust are duminica ta? Încearcă lasagna cu ragu recomandată de Chef Hădean

Cui nu-i place mâncarea italienească? Eu sunt mare fan.. Mai ales când vine vorba despre tradiționala lasagna.Teoretic, e simplu să faci lasagna, mai ales dacă ai sosul preparat (fie că e cu carne, fie că-i vegetariană, lasagna e un fel de mâncare ce se face clădind foi peste foi, cu un sos între ele). Eu nu am avut sosul (nu cumpăr sosuri gata făcute, mai ales dacă-s din carne, mai ales dacă pot să le fac eu)așa că m-am deplasat binișor până la măcelarul meu, am cumpărat o jumătate de kilogram de carne și m-am întors acasă, pentru că aveam în frigider celelealte ingrediente. Să vedem ce s-a întâmplat apoi:

Carne, roșii, morcovi, ceapă, țelină, ardei, pătrunjel (și frunze și rădăcină), smântână dulce, roșii pasate și, firește, foile de lasagna.

Vă rog să nu folosiți ketch-up sau pastă de roșii în locul roșiilor pasate, diferența de calitate e mult mai mare decât diferența de preț.

Dacă aveam un dispozitiv de laminat paste (următoarea mea investiție, apropo), îmi făceam singur foile de lasagna. Nu am, așa că le-am cumpărat.

Condimentele: sare, piper (verde, în cazul de față), oregano, busuioc, nucșoară și foarte puțin cimbru.

Am dat morcovii, țelina și rădăcina de pătrunjel prin răzătoare.

Am tocat mărunt ardeiul și ceapa.

La fel am făcut și cu jumătate din legătura de frunze de pătrunjel. Am amestecat apoi toate astea într-o oală în care am pus și carnea. Folosesc o oală cu pereți groși, emailată, doar fac o pastă de carne, nu vreau să se lege de oală.

Am adăugat roșiile pasate și două căni de apă caldă. Am pus apoi pe foc mic.

Am zdrobit toate mirodeniile împreună cu două lingurițe de ulei de măsline, extrairgin. Am pus pasta obținută în sos, cu zece minute înainte de a stinge focul (sosul a avut nevoie de o oră pentru a se face, în timpul acesta am amestecat în el destul de des și am recoltat cu o lingură grăsimea separată la suprafață, carnea fiind un amestec de vită cu porc a avut oarece grăsime).

Prietenii mei italieni (și nu numai) folosesc la lasagna un sos bechamel. Eu nu-l folosesc, are făină și unt și lapte. Cu untl și cu laptele n-am nimic dar făina încorporată în ele e un lucru de care mă pot lipsi. În consecință, am folosit smântână dulce.

Am pus foi de lasagna peste smântână…

Sos peste foi și parmezan peste sos…

…alte foi, din nou smântână, iar sos..

…și tot așa, de patru ori. Ultimul strat-sos, acoperit cu cealaltă jumătate a legăturii de frunze de pătrunjel. Am pus tava într-o altă tavă (cu apă) apoi în cuptorul încins. A stat la cuptor un sfert de oră, am scos lasagna, am presărat peste ea parmezan și am pus câteva roșii cherry apoi am dat tava la cuptor din nou, pentru alte zece minute.

Apoi…gata.

Sunt mulțumit!

Sigur că suportă parmezan în plus, dacă simțiți nevoia.

Să fiți sănătoși.

Text și foto: Adi Hăden (hadean.live) 

Citește și:

Ce gust are duminica ta? Chef Hădean recomandă supă-cremă de broccoli și apio

Categorii Lifestyle