3 cărți de Crăciun, 3 povești de citit și oferit lângă bradul de Crăciun

Se apropie cu pași repezi una dintre cele mai frumoase perioade a anului. Și pentru că sărbătorile vin atât cu cadouri, cât și cu timp în plus de a ne relaxa, vă propunem șapte cărți interesante, numai bune de așezat și de citit lângă bradul de Crăciun.  În grupajul de mai jos veți descoperi de la titluri recent lansate, până la cărți inspirate de oferit în dar celor dragi, inclusiv celor mai mici membri ai familiei, iubitori de povești.

  1. Fidelitate – Marco Missiroli

„Fidelitate”, #1 bestseller în Italia, se va lansa în curând la editura Pandora M, parte a grupului editorial Trei și spune povestea lui Carlo, un profesor de creative writing, și a Margheritei, o arhitectă devenită agentă imobiliară. Ei formează un cuplu tânăr și fericit, în care fiecare partener este perfect conștient de frământările celuilalt. Se iubesc, însă în același timp au dorințe care trec dincolo de pereții dormitorului lor. Carlo tânjește după frumusețea liniștită a uneia dintre elevele sale, Sofia, iar Margherita visează la mâinile puternice ale terapeutului ei, Andrea.

Suntem siguri că a rezista unei ispite înseamnă fidelitate? Dar dacă această renunțare ar reprezenta trădarea naturii noastre mai profunde? Fidelitatea este o ancoră care ne permite să nu fim copleșiți de furtună, dar este și oglinda în care ne căutăm reciproc, în speranța de a ne recunoaște pe noi înșine. Asta ne spune scriitorul Marco Missiroli, mergând la inima personajelor sale: el, ea, cealaltă și celălalt. Noi înșine. Pregătește-te să-ți citesti povestea în „Fidelitate” a lui Marco Missiroli, redactorul-șef al unei reviste de psihologie și editorialist cultural pentru Corriere della Sera. Primul său roman, Senza coda (2005), a câștigat Campiello Opera Prima (echivalentul italian al Costa First Book Award). Romanul său Atti osceni in luogo privato (2015) a devenit un bestseller încă de la apariție și s-a vândut în peste 150 000 de exemplare.

  1. Cartea imaginilor, a celebrului analist Carl Gustav Jung, poate fi un cadou aparte pentru iubitorii genului. Cartea facilitează pentru prima oară publicului larg o întâlnire fără precedent în istoria psihologiei și analizei jungiene cu arhiva de peste 4500 de lucrări realizate de pacienții lui Jung și oferă, totodată, detalii minuțios adunate despre contextul social și modalitățile prin care psihanalistul elvețian a început să dezvolte o metodă proprie de accesare a conținuturilor inconștiente. Considerată o adevărată operă de artă, aceasta a avut ca punct de pornire șapte jurnale, Cărțile negre, până acum inaccesibile publicului. Primele însemnări, în primul caiet, au fost datate înainte de 1902, dar munca susținută a început cu cea de-a doua lucrare din această colecție, în noiembrie 1913 și a continuat până în 1932. Ele nu sunt jurnale personale, ci note ale experimentelor de accesare și analiză a conținutului propriului inconștient, manifestat prin vise, imagini și fantasme interioare, despre care declara într-un interviu acordat în 1952, cu doar 9 ani înainte de moartea sa: „am înțeles că visele și viziunile mele veneau din subsolul inconștientului colectiv. Ce îmi rămăsese de făcut acum era să aprofundez și să validez această descoperire”.

Acest experiment, cel mai dificil întreprins de Jung după cum aprecia el însuși, a fost apoi transcris caligrafic și însoțit de desene artistice în Cartea Roșie, la care a lucrat vreme de 16 ani. Din 1916 el și-a îndemnat pacienții să intre în contact cu Sinele lor profund prin intermediul aceleiași metode, motivându-i și ghidându-i să își exprime visele, trăirile sau imaginațiile active prin intermediul desenelor, picturilor și chiar broderiilor. Această colecție impresionată a fost donată de Jung, în ultimii săi ani din viață, Institutului din Zürich care îi poartă numele. După un efort susținut de sortare și notare, realizat pe parcursul a 70 de ani de membrii Institutului C. G. Jung din Zürich, picturile, desenele și broderiile create de pacienții celebrului psihiatru sunt expuse la Museum im Lagerhaus din St. Gallen, Elveția și incluse în Cartea imaginilor, publicată la Editura Trei.

  1. Purgatoriul îngerilor, Camelia Carmen Cavadia

Sărbătorile sunt întotdeauna și prilej de introspecție, de încercare de a deveni mai buni și mai atenți la lumea din jur. Deși subiectul abordat este unul extrem de sensibil și de delicat – lumea copiilor dispăruți –  „Purgatoriul îngerilor” este totuși o carte a speranței, a prieteniei, a împletirii binelui cu răul, prezentate din multiple perspective.

De ce dispar copii? Unde se duc, cine îi ia? Se întorc după câteva zile, după câteva săptămâni, se mai întorc vreodată? Ce simte un părinte al cărui copil dispare în singura clipă fatală de neatenție? Ce simte un polițist care nu are nicio veste pentru familia celui dispărut? Ce e în sufletul unui copil al cărui univers se frânge brusc și trebuie să învețe din mers să supraviețuiască printre străini care nu-i sunt în niciun caz prieteni? „Am scris această carte pentru că mă impresionează vulnerabilitatea copiilor, pentru că nu pot să nu mă-ntreb unde dorm, ce mănâncă, ce vieți au copiii străzii, dar mai ales care este povestea care i-a adus acolo”, spune Camelia Cavadia, autoarea romanului Purgatoriul îngerilor, documentul emoționant al unei lumi a copiilor dispăruți.

Categorii Lifestyle