3 cărți de dezvoltare personală care te ajută să evoluezi și să te simți mai bine cu tine

Ce înseamnă să ne „dezvoltăm personal”? La ce ne folosește, dincolo de o sintagmă oarecum abstractă, acest concept aplicat pe aspecte din viața noastră de care suntem mai puțin mulțumiți? Ce ne aduce, concret, mai bun? Pentru a răspunde la aceste întrebări, vă recomandăm trei cărți din zona de dezvoltare personală, cu trei subiecte care se completează între ele. Cu siguranță, fiecare dintre ele va „trezi” ceva în cititori, pentru că vorbesc despre subiecte cu care oricine se confruntă la un moment dat, mai ales în ziua de azi: cum să facem o schimbare profesională, mai ales atunci când nu știm de unde să începem, cum să ne facem „auziți” și cum să găsim curajul de a spune „nu”, fără a ne simți vinovați.

  1. Cum să asculți și să te faci ascultat – Alain Braconnier

Deși suntem mari consumatori de informații și comunicare virtuală, tot mai des simțim că nu suntem ascultați, că nu suntem luați în seamă. Că vorbim singuri. Și acest lucru duce ori la închidere în sine și ruperea unor relații, adâncind în același timp și lipsei stimei de sine, ori la reacții de iritare și somare. „Mă asculți, mă mai auzi?” Această întrebare se ivește în nenumărate situații personale, familiale sau sociale. De ce se întâmplă acest lucru și cum îl putem îmbunăți, explică celebrul psihoterapeut francez Alain Braconnier, în cartea „Cum să asculți și să te faci ascultat”. El pleacă de la o serie de exemple ce țin de educarea copiilor, de viața de cuplu sau de întâlnirile profesionale, pentru a ne arăta cum putem să învățăm să-i ascultăm pe ceilalți, dar și cum să ne găsim îndrăzneala și atitudinea potrivite pentru a ne face auziți. Cititorul se va putea iniția mai întâi în arta tăcerii receptive și atente, după care va afla cum să vorbească într-un mod asertiv și captivant, dar și cum să suscite empatia celuilalt și să găsească vorbele juste și clare, care pot să îl „atingă” pe conlocutor.

  1. Când spun :„Nu“, mă simt vinovat – Manuel J. Smith

 

Viața nu te scutește nici de momente tensionate și nici de persoane manipulatoare, care vor să-ți impună standardele lor despre ce e „bine” și ce e „rău”. Cum să spui, așadar, „Nu” și să nu te mai lași culpabilizat și manipulat? Mai ales când prietenul îți cere o favoare și ți-e rușine să-l refuzi sau șeful îți cere să rămâi peste program și ți-e jenă să-i spui că ți-ai planificat altceva.

Pionier în tehnicile de „antrenament al asertivității”, psihologul american Manuel J. Smith prezintă mai întâi convingerile nonasertive care te fac să fii exagerat de maleabil (de ex.: „Nu pot să fiu imparțial cu mine însumi; trebuie să fiu judecat de o autoritate mai înțeleaptă.”), pe care le contrabalansează cu cele 10 „drepturi asertive”: „Ai dreptul să decizi dacă ești dator să găsești soluții la problemele altora”. În continuare, această carte clasică pentru antrenamentul asertivității detaliază, plecând de la conversații concrete, o mulțime de tehnici verbale utile pentru a bloca manipularea și pentru a încuraja negocierea și comunicarea fructuoasă. Tehnici, precum „discul stricat”, „dezamorsarea” sau „autodezvăluirea”, îți vor fi utile nu doar în relația cu familia și colegii de serviciu, dar și în discuțiile purtate cu prietenii, angajatorii, vânzătorii sau alte persoane cu care intrăm în contact.

  1. Reinventează-ți viața profesională. Ghid practic pentru generația Y – Marion de La Forest Divonne

Munca ta actuală nu te mai împlinește sau nu ți-a adus niciodată satisfacția pe care o anticipai? Te simți la serviciu ca dintr-un „alt film”? Ai idei și talente încă nevalorificate, pe care le-ai putea pune în practică, dar îți lipsește curajul?

Îndrăzneață și provocatoare, presărată cu exemple, chestionare și exerciții, aceasta te va ajuta să-ți retrasezi drumul profesional, chiar de la zero dacă este cazul. Firul cărții este clar și direct, purtând cititorul prin toate etapele acestei schimbări, de la conștientizarea necesității de reinventare profesională, până la analiza tendințelor viitoare de pe piața muncii și a resurselor financiare pe care le impune această transformare. Autoarea Marion de La Forest Divonne este coach în dezvoltare personală și profesională. Practică NLP-ul, continuându-și, totodată, formarea. Părăsind o carieră în marketing, ea însăși „s-a reinventat” la vârsta de 28 de ani.

Text de Camelia Cavadia

Categorii Lifestyle