3 motive pentru care nu ai voie să ratezi Les Films de Cannes à Bucarest 2018

Ah, da! E din nou acea perioadă a anului, perioada în care Bucureștiul este luat cu asalt de cele mai tari evenimente culturale. Practic, timp să ai să mergi la toate!

Și cum filmele de festival se numără printre preferatele mele, evident că festivalul pe care îl aștept cel mai mult este Les Films de Cannes à Bucarest, evenimentul la care, de cinci ani de când merg la el, descopăr cele mai interesante și originale povești. Les Films de Cannes à Bucarest înseamnă mult mai mult de-atât, așa că, pe lângă filme faine, festivalul vine la pachet cu o mulțime de surprize și experiențe inedited.

Anul acesta mi-am propus să conving cât mai mulți oameni să meargă la Les Films, așa că-n rândurile ce urmează o să îți povestesc un pic despre tot ce implică acest festival și motivele pentru care, cred eu, că nu ai voie să ratezi ediția din 2018 (care va avea loc între 19 și 28 octombrie, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union și la Cinema Muzeului Țăranului).

#1 Filme bune de la Festivalul de la Cannes

Festivalul de la Cannes este evenimentul care, din 1946 încoace, premiază cele mai bune filme din întreaga lume, fiind un reper în industria cinematografică. De altfel, sunt foarte multe voci care susțin că filmele de la Cannes sunt mult mai bune decât cele de la Oscar și asta pentru că selecția este una mult mai variată, având în vedere că iese din zona filmelor de Hollywood și ia în calcul și nenumărate producții independente, genul acela de pelicule cu un buget limitat, care nu au parte de promovare masivă, dar care surprind prin subiecte inedite sau tehnici inovatoare.

La Les Films de Cannes à Bucarest am văzut o mulțime de titluri faine de-a lungul timpului: La Vie d’Adèle, pelicula lui Abdellatif Kechiche, care a câștigat trofeul Palme d’Or la Cannes 2013, The Lobster, filmul care m-a făcut să mă îndrăgostesc de filmele ciudate ale lui Yorgos Lanthimos, Julieta, o poveste emoționantă de Pedro Almodóvar, Juste la fin du monde al talentatului Xavier Dolan, Loveless, o dramă absolut sfâșietoare despre o familie dezbinată, iar lista poate continua.

Anul acesta, pe lista mea personală de must see, pe care o voi detalia în scurt timp într-un material separat, se află Cold War, filmul lui Pawel Pawlikowski (câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film străin cu Ida, în 2015), care mi-a atras atenția pentru că este o dramă despre o relație de dragoste complicată din timpul Războiului Rece din Polonia. Un alt titlu care mi-a atras atenția la Cannes 2018 și care va fi proiectat și la Les Films de Cannes à Bucarest este și Girl (foto sus), premiat de patru ori la Cannes (Caméra d’Or, Premiul pentru Cel mai bun actor – Victor Polster, Premiul FIPRESCI Un Certain Regard, Queer Palm). Filmul este aventura unei adolescente de 15 ani, Lara, care visează să devină balerină, însă trăiește o dramă pe măsură ce realizează că corpul ei nu se mulează atât de ușor pe disciplina strictă a baletului deoarece a fost născută băiat. Tot o poveste ce nu trebuie ratată este și Ayka, în regia lui Sergey Dvortesevoy, povestea unei tinere din Kirghiztan, refugiată ilegal în Rusia. Însă despre titlurile de la Les Films de Cannes à Bucarest 2018 povestesc curând în detaliu, așa că stați cu ochii pe noi!

#2 Invitați speciali

În fiecare an, Les Films de Cannes aduce la București invitați speciali, oameni din industria cinematografică, artiști care au o mulțime de povești interesante de împărtășit. Aceștia vin la proiecțiile lor, la întâlniri cu publicul, la masterclass-uri, așa că merită să-i prinzi pe unde poți și să afli inside stories din aceasta lume fascinantă a cinematografiei. Primul invitat care a fost confirmat la ediția din acest an este regizorul și scenaristul mexican Carlos Reygadas. Debutul său în lungmetraj, Japón, a fost proiectat la Cannes, și a obținut Mențiunea specială Camera d’Or, în 2002. În 2005, Reygadas a revenit la Cannes, în competiție, cu cel de-al doilea lungmetraj, Battle in Heaven. Tot la Cannes, a câștigat Premiul Juriului pentru Silent Light, în 2007, și Premiul pentru regie cu Post Tenebras Lux, în 2012. Cel mai recent film al său, Our Time/ Nuestro Tiempo, a avut premiera mondială la Festivalul de la Veneția, anul acesta.

#3 Producții românești

Sunt o susținătoare înfocată a filmelor românești, care da, ar merita ceva mai multă promovare. Iar Les Films de Cannes à Bucarest face o treabă grozavă proiectând aceste filme în cadrul festivalului, unele chiar în premieră. Încă nu au fost anunțate toate titlurile din program, dar anul acesta vom avea o retrospectivă specială, omagiul Lucian Pintilie, realizatorul român care a marcat cu personalitatea și viziunea sa atât teatrul, cât și filmul românesc în ultimii 50 de ani. Bineînțeles, vom avea și premiere ale unor titluri noi, producții autohtone care au făcut în ultimele luni turul festivalurile europene.

Foto: Les Films de Cannes

Categorii Lifestyle