
Să zicem că ai tras lozul norocos și vine toată familia la tine de Paște, așa că trebuie să pregătești masa. Ca să știi de unde începi, uite 3 reguli pe care le respect mereu atunci când am oaspeți la masă și care te vor ajuta să pui pe masă o mâncare bună și apoi să ai vreme de un pahar de vin, în loc să cazi leșinat sau leșinată pe scaun, după multe ore în bucătărie.
- Fă-ți o listă pentru orice– nu-s nebun, listele sunt cea mai simplă variantă să te organizezi și să ai timp de toate. Fă-ți o listă de ingrediente înainte să pleci la piață și ține-te de ea, apoi de feluri de mâncare și apucă-te de ele în ordine, pentru a folosi optim timpii de așteptare. Cât e drobul în cuptor, faci salata, cât crește aluatul de cozonac, ai vreme să faci compoziția de pască și tot așa. Și-n bucătărie, ca și la birou, lista de “task-uri” este un semn de organizare, nu vreun spirit malefic de care trebuie să te ferești.
- Cumpără ingrediente de sezon, dar cu atenție– mâncarea are mereu gust mai bun atunci când ingredientele din care o pregătești sunt mai bune, așa că alege ingrediente de sezon, care au cel mai bun gust pe care îl pot avea. Însă ai grijă să nu te arunci la cele care abia au intrat în sezon. De exemplu, cartofii noi apăruți zilele astea sunt obscen de scumpi și nu au niciun gust. În două-trei săptămâni vor fi și mai ieftini, vor avea și gustul la ei.
- Nu vă dați peste cap să gătiți tot – gândiți-vă ce este cel mai important să faceți voi și ce puteți cumpăra sau face rapid, fără gătit. De exemplu, lângă friptură, nu vă dați peste cap să faceți garnituri complicate, puneți untișor tras în tigaie un minut cu un cățel de usturoi și două picături de ulei sau sparanghel fript pe grătar sau în tigaie nu mai mult de un minut, să rămână crocant, prăfuit cu sare și piper. Nici grija fripturii nu trebuie să o purtați, anul acesta v-o pot pregăti eu alături de echipa mea, din miel românesc, cu mirodenii, plante aromatice de la producători locali și un sos delicios. Trebuie doar să o comandați, azi sau mâine pe hadeancatering.ro.
Să vă bucurați de mâncare și oamenii care o împart cu voi, să aveți sărbători cu bine și să fiți sănătoși!
Text de Adrian HADEAN