Au fost recompensate cu premii, cu aprecierile criticilor, a publicațiilor de profil și a iubitorilor de film. Toate cele patru ecranizări, care beneficiază de distribuții de excepție, au la bază patru romane care explorează emoții profunde, decizii luate în contexte dramatice și consecințele acestora. „Suflete în noapte”, „Soția”, „Prietena mea genială”, „Dragoste și ură” vorbesc despre pierderi și iertare, despre puterea de a trăi altfel de începuturi, despre acceptare și transformare și în cel fel acestea ne marchează, atât pe noi, cât și pe cei apropiați.
„Fermecător… De o simplitate cuceritoare. Un roman șlefuit cu grijă, un ultim dar pe care mult îndrăgitul autor american l-a oferit cititorilor săi”, nota publicația The Washington Post despre romanul „Suflete în noapte”. Autorul Kent Haruf spune povestea lui Addie Moore și Louis Waters, doi oameni în vârstă dintr-un mic orășel de câmpie american care înfruntă prejudecățile comunității. Cei doi vecini au rămas singuri, și, deși nu știu mare lucru unul despre celălalt, ajung să facă un aranjament atipic în ochii celor din jur: să-și petreacă nopțile împreună. Astfel, cei doi se regăsesc noapte de noapte și își alungă singurătatea, spunându-și unul altuia povești de viață și legând o prietenie care nu ține cont de vârstă. Treptat, prietenia lor se transformă în ceva mult mai profund, iar istoria unei iubiri târzii nu se stinge. Filmul cu același nume, care a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Veneția în 2017, îi are ca protagoniști pe Robert Redford, Jane Fonda, Matthias Schoenaerts și Judy Greer. Aclamată de critica de specialitate, producția cinematografică marchează a patra colaborare dintre Fonda și Redford.
Joe și Joan Castleman sunt în avion, deasupra oceanului. El se gândește la prestigiosul premiu literar internațional pe care urmează să-l primească, ea plănuiește să-l părăsească. Timp de patru decenii și-a înăbușit propriul talent literar ca să susțină ascensiunea literară a soțului, i-a tolerat infidelitățile și atitudinea. E vremea să trăiască viața pe care și-o dorește. Complex, ambițios și amuzant, „Soția” este un roman de neratat despre măștile mariajului: cea publică, impecabilă și solidă, și cea privată, șifonată și putredă. Personajul puternic creat de scriitoarea Meg Wolitzer i-a adus actriței Glenn Close trofeul „Globul de aur” pentru o interpretare remarcabilă, în filmul cu același nume.
Primul volum din Tetralogia Napolitană, bestseller New York Times, urmăreşte destinul a două prietene în anii dificili de după al Doilea Război Mondial în Italia: o saga complexă, intensă şi emoționantă, semnată de una dintre scriitoarele italiene cele mai iubite şi mai apreciate, „una dintre cele mai mari romanciere ale timpurilor noastre”. (The New York Times) Acţiunea romanului este plasată în anii 1950, în mahalalele unui Napoli cenuşiu. Elena şi Lila cresc împreună pe străzile pe care se duc războaiele între bande rivale şi învaţă să aibă încredere deplină una în cealaltă. Prietenia lor rămâne profundă, în ciuda drumurilor diferite pe care le va purta destinul. Cine va reuşi să lase în urmă universul dur al unei copilării pe jumătate condamnate – Lilla cea descurcăreaţă şi întreprinzătoare sau Elena cea sfioasă, îndrăgostită de romane şi pasionată de digresiuni filosofice? Prin viețile acestor două femei, Ferrante spune povestea unui cartier, a unui oraş şi a unei țări, o poveste ce suferă transformări care, la rândul lor, influențează puternic relația dintre protagoniste. Elena Ferrante a colaborat, de asemenea, cu regizorul Saverio Costanzo pentru scenariul serialului cu același nume, difuzat de HBO.
Hamburg, 1946. Mii de oameni rămân captivi în ceea ce se numește acum Zona de ocupație britanică. Însărcinat să supravegheze reconstrucția orașului ruinat și denazificarea localnicilor, colonelul Lewis Morgan primește o vilă superbă pe malul fluviului Elba, unde se va muta împreună cu soția sa, Rachel, și fiul lor supraviețuitor, Edmund. Familia a pierdut deja un copil în timpul bombardamentelor. Contrar uzanțelor, colonelul Morgan nu-i obligă pe proprietarul vilei, Stefan Lubert, și pe fiica lui să plece, ci insistă să locuiască împreună.
Rachel nu se simte deloc confortabil să trăiască sub același acoperiș cu o familie germană. Însă lucrurile se schimbă când află că și Stefan și-a pierdut soția în același mod. „Dragoste și ură” este un roman cutremurător despre convingerile noastre cele mai puternice, despre dorințele noastre cele mai adânci și despre forța transformatoare a iertării. Ecranizarea realizată de regizorul James Kent reușește să redea aceeași atmosferă, în interpretarea Keirei Knightley, a lui Alexander Skarsgård, Jason Clarke și Alexander Scheer.
Text de Camelia Cavadia