Dacă ești din București sau din împrejurimi, cunoști deja majoritatea locurilor unde îți poți petrece timpul liber în natură. Totuși, dacă nu le-ai explorat încă, ți-am făcut o mică hartă de care să ții cont în mica vacanță de Sărbători. Iată care sunt micile oaze de liniște pe care le găsești la doi pași de casa ta!
E locul unde poți merge și dacă vrei să te relaxezi, dar și dacă îți dorești să presari zilele de sărbătoare și cu ceva mișcare. Ai la dispoziție parcul de aventură pentru trasee, atât pentru adulți, cât și pentru copii, cățărări, tiroliană, dar și trasee turistice prin pădure. Dacă alegi varianta relaxare și ospăț generos, tot ce trebuie să faci e să ocupi un șezlong sau loc la o masă în aer liber. Pont: încearcă păstrăvul la grătar ori creveții la plită. Ce trebuie să mai știi? Parcul Natural Comana este pe locul doi în România din punctul de vedere al biodiversității, după Delta Dunarii, găzduiește 141 specii de păsări și 13 specii de pești, două dintre ele, tigănușul și cleanul de Comana, se găsesc doar acolo.
Dacă te hotărăști să ieși la un picnic, Mogoșoaia este locul perfect pentru asta. Îți poți așeza pătura chiar la umbra Palatului Mogoșoaia, pe care, dacă nu ai făcut-o până acum, îl poți vizita – găzduiește și Muzeul de Artă Brâncovenească. Un alt loc bun de trecut pe listă, dacă tot ești acolo, sunt serele Mogoșoaia, care au fost construite de arhitecți francezi, după 1890, unde poți admira diferite specii de flori, pentru că sunt încă funcționale.
Un alt loc perfect de petrecut timp în aer liber este Pădurea Băneasa, unde te vei simți ca într-o vacanță, chiar dacă ești la doar 10 kilometri distanță de București. Tot aici poți merge și dacă printre activitățile tale se numără alergatul sau mersul pe bicicletă, deoarece cărările împrejmuite de copaci și sunetul păsărilor îți vor reîncărca bateriile. Pe traseele forestiere se organizează anual și competiții ca Prima Evadare (ciclism) și Băneasa Trail Run (alergare).
Ceva mai îndepărtat de bucurești, la 40 de kilometri distanță, Lacul Snagov e locul pe care ar trebui să-l alegi dacă nu ai chef să faci ceva în mod special, ci doar să stai și să admiri natura. Are 16 kilometri lungime și o suprafață de 600 de ha și e al doilea ca mărime de la noi din țară, după Lacul Razelm. Funcționează ca arie naturală protejată de lege, așa că vei avea ce vedea – lacul are un ecosistem suficient de variat să te țină ocupată – 120 de specii de plante, animale sau păsări. În ariile neprotejate, este permis pescuitul sportiv.