Epilarea este o procedură cosmetică dureroasă, de cele mai multe ori, și reprezintă o traumă pentru piele. Specialiștii ne spun ce trebuie să facem pentru a ne proteja pielea și a o păstra cât mai fină și frumoasă.
Un epilat corect reduce riscul apariției iritațiilor, iar primul pas în epilare este curățarea, dezinfectarea și pregătirea pielii pentru această procedură. Cu cât timpul este mai lung între duș și epilat, cu atât pielea acumulează mai multe impurități, chiar invizibile pentru noi.
Este imposibil ca pielea să fie curată după ce ai mers prin trafic, praf, după ce ai expus-o la materiale textile, transpirație, lucruri de altfel normale și naturale. Dacă pielea nu este curățată și dezinfectată înainte de a se aplica produsul și a se smulge firul de păr există riscul ca impuritățile să irite și chiar să infecteze foliculul, a explicat Monica Lupu, președintele Asociației Cosmetologilor din România.
Orice fel de produs folosești, epilarea echivalează cu o traumă asupra pielii, mai spune specialistul. Acesta este motivul pentru care fiecare procedură trebuie precedată de pregătirea pielii, iar, pe cât posibil, să fie folosită ceară cu o temperatură scăzută, astfel încât pielea să nu fie arsă.
Epilarea înseamnă intervenția asupra a 70-80% din suprafața corpului, iar în fiecare folicul atins se produce practic, prin smulgere, o rană. Tocmai din acest motiv epilatul nu ar trebui să fie niciodată o simplă procedură în doi pași – aplicare și îndepărtare de produs, fie acesta ceară, cremă, zahăr -, ci un tratament complex, a explicat Monica Lupu.
Astfel, după epilat, pielea trebuie din nou dezinfectată și tratată. Folosirea unei crème protectoare va crea o barieră naturală între factorii de risc (praf, transpirație etc) și foliculul expus.
Un alt factor de risc, mai ales vara, provine tocmai din procedeul de epilare. Atunci când cosmeticiana nu se spală pe mâini chiar înainte să înceapă să lucreze, când nu poartă mănuși, refolosește ceara fierbinte sau înmoaie aceeași spatulă de două ori în ceară crește riscul de a contracta diferite bacterii, viruși etc. Toate aceste măsuri de prevenție se alătură procedurilor de mai sus, care presupun dezinfectarea pielii înainte și după epilat.
Specialistul mai recomandă ca imediat după procedura de epilat să se evite expunerea la soare, mersul la piscină, scrub timp de 24 de ore, cât foliculii piloși raman deschiși și există riscul de infecții.
Trebuie avut în vedere că procedura de epilat nu începe și se termină în cabinetul cosmetic. Îngrijirea corespunzătoare a pielii epilate va duce la rezultate de lungă durată și la un aspect sănătos, catifelat al acesteia.Pielea uscată, descuamată, se tratează cu o hidratare corespunzătoare, o alimentație bogată în legume și fructe crude, dar și scrub la nivel local. Astfel se rezolvă în mare parte și problema firelor de păr crescute sub piele, a mai explicat Monica Lupu.