Să mănânci câte puțin și des poate fi formula perfectă pentru a te menține în formă (uneori, chiar și pentru a pierde câteva kilograme). Însă, ce să vezi?! Snack-urile, chiar și cele mai sănătoase, îți pot adăuga câteva kilograme în plus la siluetă dacă nu ești atentă. La fel de periculoase pentru sănătate și pentru siluetă sunt și somnul dezordonat, stresul și exercițiile fizice… uitate. Iată care sunt cele mai frecvente 4 greșeli pe care le poți face în alimentația ta.
Știți desigur despre ce vorbesc aici: freshul de portocale este delicios, dar nu recomandă nimeni să bei 4 litri pe zi (caloriile și mai ales cantitatea de zahăr sunt exagerate!). Apoi, este adevărat că fructele uscate, semințele, alunele și migdalele sunt sănătoase, însă au destul de multe calorii, zahăr (mai ales caisele sau ananasul deshidratat), dar și sodium. Consumate într-o cantitate mult prea mare, acestea se transformă în alimente nesănătoase. Chiar și un aliment aparent super-sănătos, cum ar fi broccoli, îți poate crea probleme, acesta conținând o cantitate foarte mare de fibre. Soluția? Împarte snackurile în porții mici (recomandările nutriționiștilor indică un pumn de migdale, alune, semințe pentru o singură gustare, și 1 sau 2 pahare de fresh de portocale dimineața).
Doar pentru că ți-ai stabilit tu că la orele 11 și 15 vei lua o gustare, asta nu înseamnă că îți vei scoate pachețelul cu semințe sau fructele pe birou, indiferent dacă ai avut parte de un mic dejun copios sau de un prânz cu trei feluri de mâncare. Dacă te simți sătulă și nu crezi că ai avea nevoie să mai mănânci ceva, nu insista. Pe de altă parte, spun dieteticienii, dacă ți se face foame înainte de ora obișnuită pentru snack, mănâncă (dacă vei aștepta, s-ar putea să mănânci mai mult decât ai intenționat).
Nu îți cumpăra, niciodată, o pungă mare de jumătate de kilogram de migdale. Sau de stafide. Sau… de orice fel de semințe, fructe deshidratate, biscuiți dietetici, portocale, banane etc. Si asta pentru că, atunci când mănânci direct din pungă, nu te oprești la porția pe care ți-ai stabilit-o, ci vei avea tendința să mănânci ceva mai mult (mai ales dacă ești cu ochii în laptop sau în fața televizorului).
Dacă mandarinele sunt sănătoase și hidratante, dar ți nu îți plac deloc, deloc, nu te forța să le consumi. Lucru valabil și pentru broccoli, conopidă, roșii sau chia. Senzația pe care o ai atunci când mănânci lucrurui care nu-ți plac te va face să îți iei revanșa, mai târziu, și să te arunci asupra felurilor tale preferate.
Foto: hepta.ro