Anxietatea se tratează cu ajutorul medicilor, dar o alimentație corespunzătoare poate contribui la ameliorarea simptomelor. Iată ce trebuie să mănânci ca să reduci stările de anxietate.
Anxietatea e o afecțiune larg răspândită, care creează probleme pentru milioane de oameni la nivel global. Simptomele anxietății pot să varieze – să apară sau să dispară, în funcție de caz. Totuși, în cazul în care aceste simptome durează mai mult de șase luni, anxietatea e considerată o afecțiune generalizată.
Printre simptomele anxietății se numără: stare de teamă, tensiune, îngrijorare excesivă pentru problemele de zi cu zi, iritabilitate, dificultate de concentrare, probleme în relațiile personale și profesionale, tensiune musculara, dificultăți în respirație etc. Anxietatea se tratează la medic, dar, în asociere cu tratamentul medicamentos și psihologic, în tratarea anxietății figurează și o dietă echilibrată, hidratarea corespunzătoare, limitarea sau evitarea consumului de alcool sau de cofeină – aspecte care pot diminua stările de anxietate. Spre exemplu, carbohidrații complecși sunt metabolizați mai lent, astfel că mențin pe timp mai îndelungat un nivel stabil al zahărului din sânge, ceea ce duce la o stare mai liniștită.
O dietă bogată în cereale integrale, legume și fructe și mesele la ore fixe sunt recomandate, de asemenea, în tratarea anxietății, deoarece acestea împiedică scăderea nivelului de zahăr din sânge, lucrul care cauzează stările de iritabilitate și astfel, se poate înrăutăți starea de anxietate deja existentă.
Iata ce alimente sunt indicate în controlul și în diminuarea anxietății, conform specialiștilor
Nucile braziliene au un conținut ridicat de seleniu, răspunzător de diminuarea inflamațiilor, care de multe ori, se manifestă din cauza anxietății.
Somonul, macroul, sardinele, heringul au un conținut ridicat de omega-3, un acid gras strâns legat de stimularea funcției cognitive și a sănătății mentale.
Gălbenușurile de ou sunt o sursă bogată de vitamina D și de proteine, dar și de triptofan, un amino-acid care ajută la crearea serotoninei, un neurotransmițător chimic care reglează dispoziția, memoria și comportamentul.
Alături de banane, semințele de dovleac sunt bogate în potasiu, responsabil de reducerea simptomelor stresului și ale anxietății.
Pe lângă alte beneficii, ciocolata neagră, datorită magneziului, reduce simptomele depresiei. Trebuie alese sortimentele cu cel puțin 70% concentrație de cacao.
Photo by Mihai Stefan on Unsplash