5 cărți noi de citit în luna iunie

Vara și-a intrat, în sfârșit, în drepturi, iar noi am început să ne facem deja planuri de vacanță. Nu am ales încă o destinație, dar știm sigur ce nu ne va lipsi din bagaj: o selecție a celor mai bune cărți ale lunii.
Jonathan Safran Foer, Iată-mă, editura Humanitas
Jonathan Safran Foer construiește în Iată-mă o poveste extrem de interesantă, în prim planul căreia să află o familie de evrei din Washington. Julia, o arhitectă „care n-a construit niciodată nimic“, după propria caracterizare, și Jacob, soțul ei, scenarist de succes al postului HBO, trăiesc împreună cu fiii lor, Sam, Max și Benjy, în confortul metropolei americane, ducând o viața tihnită, îmbogățită de mici ritualuri laice, care-i definesc ca familie. Când, cu puțin timp înainte de ceremonia de bar mitzvah a lui Sam, Julia descoperă în telefonul soțului ei mai multe mesaje cu un conținut sexual explicit, totul sare în aer, scoțând la iveală o adevărată spirală a crizelor de identitate.
Tom Harford, Dezordine, editura Publica
Te-ai gândit vreodată că dezordinea chiar te poate ajuta să rezolvi diferite probleme și să faci lucruri? În noul său volum, Tom Harford, economist și absolvent al Universității Oxford, pune în evidență beneficiile dezordinii și explică motivele pentru care este important să fim dezordonați și cele pentru care ar trebui să acceptăm dezordinea ca pe un fapt real. Pornind de la o serie de cercetări din neuroștiință, psihologie și științe sociale și de la exemple de oameni care fac lucruri extraordinare, Tim Harford încearcă să explice că, printre valorile umane general acceptate (de exemplu, creativitatea, receptivitatea și energia), ar trebui să se afle și dezordinea, confuzia și problemele pe care le generează acestea. De la studioul de înregistrare al muzicianului Brian Eno la Memorialul Lincoln și Martin Luther King Jr. și de la sala de întâlniri la sala de clasă, dezordinea se află la baza modului în care inovăm, în care atingem performanța sau în care interacționăm unii cu alții – pe scurt, a modului în care atingem succesul.
Charles Bukowski, Povești despre nebunia obișnuită, editura Polirom
Nimic nu merge mai bine la drum lung ca un volum de Charles Bukowski! În Povești despre nebunia obișnuită, scriitorul zugrăvește viața din din ghetourile şi mahalalele Los Angelesului postbelic, o lume dură, cu propriile ei repere, pe care scriitorul o prezintă cu un umor sec şi un farmec greu de egalat. Alcoolici, jefuitori, puşcăriaşi, violatori şi nebuni trăiesc într-un univers al lor, în care subzistă şi specia ciudată a scriitorilor şi poeţilor, descrisă cu sarcasm şi, în acelaşi timp, cu înţelegere de Bukowski, el însuşi personaj al propriei lumi, poet, parior la curse, alcoolic şi afemeiat.
Paula Hawkins, În ape adânci, editura Trei
Paula Hawkins, autoarea bestsellerului Fata din tren, ecranizat anul trecut, cu Emily Blunt în rolul principal, revine cu În ape adânci, un nou roman provocator, intens, care te va ține în suspans încă de la primele pagini. Nel Abbott este moartă. E ultima dintr-un lung șir de femei înghiţite de apele întunecate ale râului. Sora ei, Jules, e măcinată de regretul că i-a ignorat strigătul de ajutor și are certitudinea că Nel nu s-a sinucis, fiind hotărâtă să afle ce ascund, de fapt, apele liniștite ale râului. Drepturile de ecranizare pentru În ape adânci au fost achiziționate deja de către DreamWorks Pictures, aceeași companie hollywoodiană care a produs și ecranizarea cărții Fata din tren.
Agnès Martin-Lugand, Îmi pare rău, sunt așteptată, editura Trei
Autoarea volumului Oamenii fericiți citesc și beau cafea ne propune luna aceasta povestea lui Yaël, o femeie care trăiește doar pentru munca ei. Interpretă de excepție la o agenție renumită, aceasta își împarte timpul între întâlniri și cine de afaceri. Nu știe ce înseamnă o vacanță, e dependentă de adrenalină și nu renunță niciodată la ținuta ei office și la pantofii cu tocuri înalte. Toate astea până când îl întâlnește pe Marc, cel mai bun prieten al său din studenție, și viața ei, atât de bine organizată, sare în aer.
Foto: outnow.ch