Când vine vorba de cărți, există cele pe care le citim și pe care le uităm în două săptămâni sau cele care ne țin cu ochii deschiși toată noaptea și pe care le recomandăm tuturor prietenilor. Prin urmare, îți voi prezenta mai jos 5 cărți care fac parte din a doua categorie și pe care nu trebuie să le ratezi.
Ce a lăsat în urma ei de Ellen Marie Wiseman
Izzy Stone, o adolescentă de șaptesprezece ani, este rugată de către familia sa adoptivă să ajute la inventarierea lucrurilor găsite la Willard, un fost azil de stat pentru persoane cu probleme psihice. Protagonista găsește un jurnal aparținând unei tinere pe nume Clara Cartwright, care fusese internată, în 1929, într-un sanatoriu de lux, deoarece nu voia să se mărite cu bărbatul ales de părinții săi. Odată ce tatăl său nu și-a mai permis să o țină internată în instituții private, Clara a fost trimisă la Willard, unde traumele, băile cu apă rece bocnă, condițiile neigienice și abuzurile de tot felul erau la ordinea zilei. Ce a lăsat în urma ei este o lectură revoltătoare față de zeci de destine irosite, unele dintre persoanele internate în astfel de aziluri fiind, în realitate, complet sănătoase psihic.
Privighetoarea de Kristin Hannah
Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, naziștii invadează Franța, inclusiv satul Carriveau în care locuiau Vianne Mauriac și fiica acesteia, Sophie. În casa lor sunt încartiruiți soldați germani, iar femeia trăiește zilnic cu frica în sân, visând la reîntoarcerea soțului plecat pe front. Sora lui Vianne, Isabel, este mult mai revoltată de restricțiile impuse de naziști și de capitularea Franței în fața acestora și își arată disprețul prin mici gesturi de rebeliune. Însă aceste mici acte de împotrivire evoluează odată ce Isabel se alătură Rezistenței și își pune constant viața în pericol, livrând mesaje sau trecând soldații britanici peste munții Pirinei. Privighetoarea te va purta prin trei perioade: înaintea războiului, în timpul lui și după el, marcând schimbările dramatice ale protagoniștilor și prezentând povestea nu din perspectiva bărbaților de pe front, ci a femeilor rămase acasă, care au trebuit să ducă propriul război.
Fata din Brooklyn de Guillaume Musso
Raphaël, un scriitor faimos, este pe cale să se însoare cu Anna, un medic de succes și o femeie extrem de frumoasă. Însă în timpul unei vacanțe romantice pe Coasta de Azur, protagonistul o presează pe Anna să îi dezvăluie trecutul său. Tânăra cedează și îi arată o fotografie cu trei cadavre. Șocat, Raphaël pleacă pentru o scurtă perioadă, dar când se întoarce, află că Anna se întorsese la Paris. El o urmează, dar are parte de un nou șoc: Anna fusese răpită. Raphaël încearcă să o găsească pe eroină cu ajutorul lui Marc Caradec, un fost polițist. Pe măsură ce ancheta avansează, cei doi descoperă că numele real al eroinei este Claire Carlyle și că aceasta fusese victima unei răpiri în adolescență. Fiecare pagină îți dezvăluie o nouă piesă a puzzle-ului, însă atunci când crezi că l-ai asamblat corect, Guillaume Musso te ia din nou prin surprindere.
Fata care citea în metrou de Christine Féret-Fleury
Juliette duce o viață obișnuită ca agent imobiliar, cărțile fiind singurul lucru care o ajută să evadeze din realitatea monotonă. În drumul ei cu metroul până la serviciu, eroina observă ce citesc cei din jurul ei și încearcă să își dea seama care este povestea lor. Viața lui Juliette se schimbă radical când coboară cu două stații mai devreme și îl întâlnește pe Soliman, un bărbat pasionat de lectură, care îi lansează o provocare ce îi dă un nou sens vieții. Ușor de citit, romanul este o pledoarie pentru puterea pe care cărțile o pot avea asupra noastră, oferindu-ne șansa să trăim o mie de vieți într-una singură.
Mâine de Guillaume Musso
Mâine spune povestea lui Matthew, un profesor la Harvard, care și-a pierdut soția într-un accident de mașină, în urmă cu cinci ani. În preajma Crăciunului, el cumpără un laptop la mâna a doua și găsește în fișierele acestuia niște poze aparținând fostei proprietare, Emma Lovenstein. Matthew o contactează pe aceasta prin e-mail și astfel, cei doi încep să se cunoască. Deși complet devastat de moartei nevestei, protagonistul este de acord să se întâlnească a doua zi cu Emma, la un restaurant din New York. Însă ceva neașteptat se întâmplă: cei doi merg la aceeași oră la același restaurant, se așază la aceeași masă și cu toate acestea, nu se întâlnesc. Stupefiat, Matthew află că, în timp ce el trăia în anul 2015, Emma trăia în 2010. Prin urmare, protagonistul speră că tânăra ar fi dispusă să îl ajute să împiedice accidentul fatal al soției sale. Însă oricare crezi că e finalul romanului, gândește-te din nou, pentru că Guillaume Musso te va surprinde cu o inedită turnură a evenimentelor.
Text de Emilia Mocanu, elevă în clasa a X-a la Şcoala Centrală din Bucureşti
Foto: Annie Spratt / Unsplash