„Cartea bate filmul”: asta aud adesea de la cei care văd ecranizările unor romane. Și nu pot să îi contrazic, pentru că știu și eu niște eșecuri crunte (mă gândesc acum, de exemplu, la The Great Gatsby, un film care, deși l-a avut pe Leonardo DiCaprio în prim plan, nu mi-a plăcut nici măcar pe jumătate din cât mi-a plăcut cartea lui F. S. Fitzgerald), dar nici nu pot nega faptul că ecranizările au început să fie tot mai bune în prezent.
În același timp, cred că o carte îți oferă întotdeauna o perspectivă mult mai complexă asupra poveștii, te ajută să înțelegi detalii care nu vor fi niciodată inserate în filme și seriale, oricât de bine gândite ar fi ele, și asta din rațiuni ce țin de timp, costuri și numeroase alte resurse.
Așadar, dacă ești în pană de inspirație beletristică, eu îți recomand volumele care au inspirat cele mai populare seriale ale momentului. Sunt cărți extrem de interesante, pe care pur și simplu nu vei mai putea să le lași din mână!
Liane Moriarty, Marile minciuni nevinovate, editura Trei
Am tot auzit despre această „avalanșă” numită Marile minciuni nevinovate, însă nu mi-am imaginat cât de tare mă va prinde pe mine. Nu am mai stat o noapte întreagă pentru a termina o carte de foooarte multă vreme, iar Liane Moriarty este principala responsabilă pentru faptul că nu am putut pune capul pe pernă până când nu am aflat deznodământul romanului său! Marile minciuni nevinovate este o poveste despre familie, despre bârfe și intrigi, despre o crimă care tulbură o comunitate aparent pașnică și liniștită. Povestea se învârte în jurul celor trei protagoniste – pătimașa Madeline, care adoră scandalurile și nu iartă pe nimeni, frumoasa Celeste, pe care toată lumea o invidiază pentru viața aparent perfectă pe care o duce, și Jane, o mamă singură, cu un trecut absolut înfiorător – ale căror destine se intersectează în urma unui accident tragic. Serialul Big Little Lies, o producție originală HBO, a avut premiera în februarie și poate fi urmărit pe HBO GO. Miniseria e regizată de Jean-Marc Vallée (nominalizat la Oscar pentru Dallas Buyers Club) și scrisă de câștigătorul premiului Emmy David E. Kelley (Ally McBeal). Din distribuție fac parte Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård, Laura Dern, Adam Scott, James Tupper și Zoë Kravitz.
Margaret Atwood, Povestea slujitoarei, editura Art
Cartea lui Margaret Atwood, publicat în 1985, este fără doar și poate una dintre cele mai cutremurătoare povești pe care le vei citi vreodată! Într-un viitor nu foarte îndepărtat, în Republica Gilead, o societată totalitară care odinioară era cunoscută drept Statele Unite ale Americii, autoritățile le privează pe femei de toate drepturile şi libertăţile. Ele sunt împărţite în diverse categorii, având roluri precise şi sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalităţii scăzute, există o castă a Slujitoarelor, femei obligate să poarte sarcinile pentru familiile conducătoare, iar Offred face parte din prima lor generaţie. Chinuită de o singurătate dureroasă, aceasta se străduieşte să-şi reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie şi o viaţă normală şi încearcă să se resemneze pentru a supravieţui în îngrozitoarea lume nouă. Curând însă, descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate chiar și de către cei care le-au instaurat. Serialul The Handmaid’s Tale, cu Elizabeth Moss, Joseph Fiennes și Alexis Bledel în rolurile principale, va fi disponibil în exclusivitate pe HBO GO, din 27 aprilie.
Diana Gabaldon, Călătoarea, editura Nemira
Nu am cuvinte să vă descriu cât de mult mi-a plăcut Outlander, serialul Starz inspirat de seria Dianei Gabaldon! Atât de mult încât, după primele două episoade, mi-am comandat primul volum și, până a apărut al treilea episod, l-am și devorat! În prim planul poveștii se află Claire Randall, fostă soră medicală, care se întoarce din război (în 1945) și pleacă împreună cu soțul ei într-o a doua lună de miere. În timpul unei plimbări, aceasta ajunge la Craigh na Dun, stanca magică descoperită într-un loc misterios, care o transformă într-o călătoare în timp. Fără să înțeleagă ce i se întâmplă, Claire se trezește brusc într-o Scoție măcinată de luptă, în anul 1743, iar viața ei se schimbă radical. Pe lângă primul volum, Călătoarea, la editura Nemira au mai apărut și următoarele două cărți ale seriei: Talismanul și Cercul de piatră.
George R. R. Martin, saga Cântec de gheață și foc, editura Nemira
Game of Thrones se numără printre cele mai populare și costisitoare producții făcute vreodată, un serial care, din 2011 încoace, câștigă nenumărate premii, dar și milioane de fani. Aventura GoT a început însă mult mai devreme, mai exact în 1996, când George R. R. Martin a publicat Urzeala tronurilor, primul volum din saga Cântec de gheață și foc. Povestea sa despre familiile din Westeros, care încearcă, prin diferite jocuri de culise și alianțe, să dețină controlul în întregul regat, este astăzi un fenomen global. Primele cinci volume ale seriei au fost deja publicate, iar George R. R. Martin pregătește în prezent încă două cărți (The Winds of Winter & A Dream of Spring).
Tom Perotta, The Leftovers, editura HarperCollins
Romanul lui Tom Perotta urmărește povestea locuitorilor din orașul fictiv Mapleton, la câțiva ani de la un producerea unui eveniment inexplicabil și traumatizant în același timp: dispariția fără urmă a sute de milioane de oameni. Protagonistul cărții este șeriful Kevin Gavey, un bărbat care încearcă să restabilească ordinea în comunitate, în timp ce se luptă cu problemele și demonii din viața sa. Serialul inspirat de volumul lui Tom Perotta a avut premiera la HBO în 2014.
SHOP THIS STORY!
Foto: hepta.ro