Atunci când visezi la o vacanță de prințesă, vizita la un castel este obligatorie. Dacă ai timp, bifează cinci castele din Europa care par desprinse direct din poveștile cu prinți și castelane frumoase. Ne imaginăm ușor că aici au fost decorurile originale pentru istoria Frumoasei din Pădurea Adormită, pentru legendele cu uriași și cântecele despre turniruri ale unor cavaleri îmbrăcați în armură.
Prima oprire o facem pe valea Loarei, la castelul Chenonceau (foto sus). Probabil cel mai romantic castel din Franța, acesta avea odinioară și denumirea de Chateau des Dames. A fost construit de către nobila Catherine Briçonnet, între 1513-1521, pe locul unui vechi conac. După ce a fost confiscat în numele regelui, în 1547, castelul a fost dăruit de către regele Henri al II-lea amantei sale, Diane de Poitier, care a fost alungată de aici de către soție – Caterina de Medici, după ce regele a încetat din viață. Este superb labirintul verde, iar imaginea castelului oglindită în apa râului Cher este pur și simplu incredibilă. (www.chenonceau.com)
Inspirația Disney vine de la castelul Neuschwanstein Castle, din Germania. Se spune că acest castel absolut fabulos a fost construit după indicațiile personale ale „Regelui Lebadă” alias „Regele Nebun”, în fapt Ludwig al II-lea al Bavariei (în 1868), care a cheltuit averi pentru a-și pune în practică ideile, însă nu a apucat niciodată să locuiască în el. După aproximativ 80 de ani, castelul a devenit „reședința” Frumoasei din Pădurea Adormită din benzile lui Walt Disney. (www.neuschwanstein.de)
Rămânem tot în Germania, la castelul Hohenzollern. Castelul este situat în inima landului Baden Württemberg. Situat în vârful unei coline înalte de 234 de metri, la poalele Alpilor, pitorescul castel datează din secolul al XIX-lea, însă anumite părți ale construcției sunt mult mai vechi, datând din vremuri medievale. De-a lungul secolelor, castelul a fost centrul puterii Casei de Hohenzollern. Panorama văzută din castel este la fel de fascinantă precum castelul în sine. (www.burg-hohenzollern.com)
Kylemore Abbey este una dintre cele mai frumoase clădiri din Irlanda, încărcată de un aer romantic. Aflăm aici legende despre uriași (copiii încă își pun dorințe lângă piatra uriașului), povești despre călugărițele din ordinul Benedictinelor, care au înființat aici o școală, vizităm mii de metri pătrați de grădini atent îngrijite, biserica gotică și 70 de camere superb decorate. Kylemore Abbey este situată într-una dintre cele mai frumoase zone ale Irlandei, Connemara, iar perisajele din jurul castelului merită câteva zile de vacanță în plus. (www.kylemoreabbey.com)
Castelul Peleș, Sinaia, România este unul dintre cele mai frumoase (și mai cunoscute) castele din România. Reședința de vară a regilor României, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa, construit la dorința regelui Carol I al României. Palatul, cu aspectul unui chalet elveţian, a fost ridicat după planurile celebrilor arhitecţi ai vremii: Johannes Schultz, Karel Liman şi Émile André Lecomte du Noüy. Stilul Peleşului este eclectist, predomină însă elementele caracteristice Renaşterii germane, decoratorii preferând să facă din fiecare sală reprezentanta unui stil caracteristic pentru o perioadă. O vizită aici nu e completă fără un tur al Pelișorului și al orașului Sinaia. (http://peles.ro)
Foto: hepta.ro