Documentarele fashion îți deschid cumva o mică ușă spre atelierele unor designeri ale căror colecții le urmărești sezon după sezon, spre poveștile lor personale și, nu în ultimul rând, spre culisele industriei. Și pentru că tot ai ceva timp liber în această mică vacanță, am pus laolaltă câteva filme pe care ar trebui să le treci pe listă.
Documentarul despre Dries Van Noten, regizat de Reiner Holzemer, o să te ajute să-l cunoști mai bine pe designerul belgian – o să-l vezi alături de echipa lui, în atelier, dar și acasă, pregătind masa ori culegând legume și flori proaspete din grădină. Totodată, Dries prezintă suficient de comprehensiv parcursul lui în cei 25 de ani de când a absolvit Royal Academy of Arts la Antwerp.
Dacă încă mai ai în garderobă haine pe care obișnuia să le poarte mama ta în tinerețe, știi exact ce înseamnă o haină croită „să dureze“. The True Cost dezbate noțiunea de fast fashion și problema hainelor care nu sunt făcute să dureze, ci să satisfacă o nevoie „pasageră“. Afli tot ce trebuie să știi despre locul de unde provin hainele pe care le ai în garderobă și, cel mai probabil, o să te facă să reconsideri ideea de-a cumpăra din impuls data viitoare când te afli la shopping.
Chiar dacă la câteva luni după apariția documentarului, Raf Simons a părăsit postul de director de creație la Dior, filmul îți prezintă o bucățică de istorie și anume, prima lui colecție de haute couture pentru casa franțuzească. Așa că, în Dior and I, îl vei vedea la lucru pe Raf Simons, dar totodată vei înțelege și cât de importantă e echipa din spatele unei colecții.
E unul dintre filmele despre Yves Saint Laurent care îți vor dezvălui, ceva mai pe larg, povestea lui. Parcursul lui în lumea modei, lupta cu dependențele, dragostea pentru artă și relația personală, dar și profesională cu partenerul său, Pierre Bergé – vei afla din L’amour fou cam tot ce a ajutat la construirea unuia dintre icon-urile lumii modei.
A semnat vreme îndelungată faimoasa coloană Why Don’t You? din Harper’s Bazaar SUA, unde a lucrat și ca primul fashion editor, și mai apoi, redactor-șef la Vogue SUA. A consiliat-o din punct de vedere stilistic pe Jackie Kennedy și a colaborat cu Metropolitan Museum of Art din New York. Acestea sunt doar câteva detalii pe care o să le afli și din Diana Vreeland – The Eye Has to Travel, alături de povestirea mai pe larg a preocupărilor și a talentului Dianei Vreeland.
Foto: hepta.ro