Tapetul este o modalitate simplă de a da locuinței tale o nouă înfățișare. Considerat demodat o bună perioadă de timp, tapetul de perete a revenit din nou în tendințe. Rolul tapetului nu este de a ieși mult în evidență, ci de a te ajuta să îți personalizezi casa. Laura Boghiu, arhitect Visuri la cheie, vine cu detalii despre subiect!
Cum a apărut prima dată tapetul în casele oamenilor?
Ideea de tapet a apărut prima oară în China, pentru că ei au inventat hârtia și tot ei au fost primii care au început să lipească pe pereți hârtie de orez. Oamenii au ales să folosească tapet în propriile locuințe, deoarece a fost un substitut ieftin pentru tapiserie și lambriuri.
Când a fost perioada lui de glorie?
Perioada de glorie a tapetului a fost după apariția plasticului, undeva după al Doilea Război Mondial, pentru că plasticul îi oferea rezistență, durabilitate și era foarte ușor de spălat. Anii ‘20 sunt numiți epoca de aur a tapetului, întrucât în perioada respectivă s-au vândut mai mult de 400 de milioane de role.
De ce s-a reîntors în 2020 după atâta vreme în care lumea l-a uitat?
Tapetul a revenit în design prin 2000. A revenit cu desene, texturi extrem de complexe, sofisticate și pline de personalitate. A fost o perioadă când s-au ales foarte multe modele de tapet simple, uni, fără prea multe printuri, care nu încărcau vizual imaginea. Lucru care, într-adevăr, în 2020 s-a schimbat. Acum se aleg multe modele tip fototapet, cu imagini cât mai reale, nu doar un joc de forme geometrice.
Care sunt trendurile? Cum alegem tapetul potrivit? Ce se poartă?
Se poartă ce ne place și ce ni se potrivește. Noi, arhitecții, încercăm să „educăm” beneficiarii prin a le arăta frumosul. Dar „frumosul” e diferit pentru fiecare dintre noi. Este în tendințe tapetul cu teme tropicale, dar poate peste câțiva ani se va reveni la stilul glam.
Dacă îți dorești tapet cu frunze tropicale în casă, contează foarte mult piesele de mobilier pe care vrei să le așezi ulterior în acea încăpere.
Cât de greu/usor e de întreținut?
Tapetul se poate face din diferite materiale și texturi. Cel tip colant se întreține cel mai ușor, pentru că nu e din textil și se poate sterge inclusiv cu o cârpă umedă. Există tapet din canvas, care este textil și nu e perfect lis la atingere. E un material cald, care dă senzația de o încăpere mai cozy. Se întreține destul de ușor, dar comparativ cu autocolantul, se poate păta mai repede. Mai există și clasicul tapet din hartie, care este cel mai des întâlnit. Se curăță ușor, pentru că există o peliculă de protecție deasupra.