5 motive pentru a merge singur în vacanță (și trucuri pentru a fi mereu în siguranță)

Până acum câteva luni mi se părea ciudat și chiar trist să pleci undeva de unul singur, doar cu rucsacul după tine. Adică, nu știu cum să vă explic, sunt și eu de acord că Juliei Roberts îi ieșea de minune treaba asta în Eat Pray Love, dar mie nu prea îmi venea să îmi fac bagajele și să plec singură în lumea mare. Într-o zi însă, nu știu exact ce s-a întâmplat, dar m-am hotărât că nu mai am chef să aștept până mă sincronizez cu alții și că vreau o vacanță. Și am luat primul bilet (doar dus, inițial) spre Madrid pe care l-am găsit – era un oraș pe care voiam să îl văd de foarte multă vreme și un loc în care mă gândeam că iarna e ceva mai blândă (era ianuarie și eu nu prea tolerez bine frigul). Zis și făcut. M-am îmbarcat și dusă am fost.

Iar acum, privind în urmă, nu regret nimic, pentru că a fost o experiență genială. Și da, din când în când, cred că e fain să pleci pe cont propriu. Eu îți voi da 5 motive pentru a merge singur in vacanta, însă lista rămâne deschisă pentru a fi completată și de alți călători. 🙂

#1 Îți faci programul cum vrei tu.

Încep cu programul, pentru că știu cât de dificil este să fii pe aceeași lungime de undă cu toți cei cu care pleci în vacanță. Întotdeauna vor exista compromisuri, întotdeauna se va răzgândi cineva și va fi nevoie să regândești toată strategia de vacanță. Când pleci singur, nu ai absolut nicio treabă, nu ai frustrări că nu faci ce îți dorești și nici nu există supărări. Dacă vrei să te trezești la prima oră a dimineții și să iei la pas orașul, go for it. Dacă vrei să dormi până târziu și apoi să lenevești prin cafenele artsy, nu o să tragă nimeni de tine să faci altceva sau să mergi undeva unde nu îți dorești.  Iar această libertate e tare faină într-o vacanță.

#2 Devii mult mai responsabil.

Într-o vacanță pe cont propriu nu ai cu cine să împarți sarcinile. Tu faci toate rezervările, tu faci research-ul, tu trebuie să te asiguri că nu uiți nimic și să fii în permanență atent în jurul tău. Dar odată ce vei vedea că le-ai bifat impecabil (sau nu, că de-asta există poveștile amuzante din vacanță) pe toate, vei observa că ai căpătat niște skill-uri foarte utile. Și că da, te poți descurca în orice situație, iar asta îți va da încredere în tine.

#3 Îți faci prieteni noi.

Cred că există un soi de înțelegere secretă între turiștii din lumea întreagă, pentru că ori de câte ori am mers în vacanță, fie singură, fie cu prietenii mei, am dat de oameni foarte friendly, gata să te ajute cu informațiile pe care le aveau ei, cu bucățelele lor, practic, pentru a pune cap la cap acest mare puzzle al planului de vacanță. Și cele mai haioase prietenii se leagă inevitabil la coada de așteptare (kilometrică, de regulă) de la un obiectiv turistic sau la restaurant. În Madrid le-am bifat pe ambele: la coada de la Muzeul Prado m-am lipit de un grup de spanioli din Bilbao, care vizitau pentru prima dată Madridul și stăteau la coada oamenilor cu buget redus de vacanță (Tip: la Prado, intrarea este gratuită după ora 18:00, de luni până sâmbătă, dar ar trebui să te așezi la rând ceva mai devreme, chiar pe la un 17:00, ca să intri printre primii și să prinzi câteva ore de vizitat muzeul). Câteva zile mai târziu, într-un restaurant, am dat de niște suedezi care nu știau bob de spaniolă, în timp ce ospătarul nostru nu știa bob de engleză. Iar meniul era doar în spaniolă. Și erau prinși, bieții de ei, în această situație delicată, pentru că voiau să mănânce mai repede, dar se încurcau de faptul că nu înțelegea nimeni ce vor să comande. Și atunci am zis că gata, e timpul ca spaniola mea made in telenovelas să intre în acțiune. Până la finalul serii am unit mesele și am băut sangria împreună și i-am învățat să ceară „la cuenta por favor”, ca să nu mai aibă probleme în zilele următoare. Ah, și nu mai vorbesc de interacțiunile cu localnicii: de la ei afli o mulțime de trucuri și legende de-ale locului, lucruri pe care nu le vei găsi niciodată într-un ghid turistic, dar pentru care le vei fi recunoscător, pentru că îți vor îmbunătăți semnificativ experiența de vacanță.

#4 Te deconectezi.

Pentru asta, da, trebuie să îți oprești notificările. Și să mai uiți de telefon din când în când. Atunci când călătorești singur, ai tot timpul din lume să îți pun ordine în gânduri, fără să vină cineva care să te întrerupă. Uneori, chiar ai nevoie de o pauză. De puțină liniște. Mai ales dacă ai trecut printr-o perioadă complicată. Și o să ai locuri frumoase de văzut, străduțe de colindat, magazine de inspectat și restaurante cu mâncare bună de degustat. Măcar pentru câteva zile vei putea uita de alte probleme și te vei concentra pe lucrurile care îți fac plăcere, iar ăsta va fi cel mai mare câștig. Ceea ce ne ne duce la ultimul dintre cele cinci motive pentru a călători singur.

#5 Vei aduna povești grozave de dat mai departe.

Unii scriu cărți care devin bestseller după o astfel de experiență. Sigur, acum nu vreau să pun o presiune atât de mare pe tine, dar aș vrea să subliniez că în mod sigur te vei întoarce cu o mulțime de povești de împărtășit cu prietenii, familia, animalul de companie și ce mai vrei tu. Și chiar te vei simți minunat că ai făcut-o și pe-asta, că ai ieșit din zona ta de confort. Plus boost-ul de încredere în sine, despre care vorbeam și mai sus. Contează enorm.

Iar acum că ți-am expus, pe scurt, cele cinci motive pentru a calatori singur, să trecem și la măsurile de siguranță. Ce poți face concret pentru a sta departe de pericole când pleci pe cont propriu?

  • În primul rând, verifică destinația în care vrei să mergi. Ministerul Afacerilor Externe actualizează în permenență condițiile de călătorie din toate țările lumii, așa că merită să arunci un ochi acolo înainte să pleci. În Europa mi se pare destul de safe să mergi singur – cu excepția Istanbulului, unde am cam mers cu emoții pe străzi, deși eram un grup măricel, nu am avut probleme nicăieri în Europa. E drept că nu am fost peste tot, dar per ansamblu nu am auzit să existe restricții. În schimb, dacă alegi destinații din Africa sau Asia, vei vedea că se schimbă situația. În plus, e obligatoriu să te informezi în privința vaccinurilor – sunt zone cu epidemii, așa că nu călători în ele fără să ai niște vaccinuri făcute.
  • Ține întotdeauna cu tine lucrurile esențiale și lasă doar o mică rezervă (bani, pașaport, dacă ai act de identitate la tine) în cameră. Bani, acte, baterie externă (un must have în vacanțe, ca să nu mai zic în viața de zi cu zi) – păstrează-le la purtător. Și încearcă să le ții într-o borsetă sau ceva geantă sigură – evită rucsacul când ieși la plimbare, pentru că știm cu toții povești cu lucruri furate din rucsac în metrou sau alte zone aglomerate.
  • Fă un research al zonelor de evitat din oraș Fiecare oraș are locurile lui problematice, oricât de safe ar părea.
  • Evită să vorbești cu acei comercianți ambulanți care îți vând brățări, selfie stick-uri și altă marfă contrafăcută. Nu vei mai scăpa de ei.
  • Evită aglomerațiile și grupurile de oameni care nu îți inspiră încredere. Fii tot timpul cu ochii în patru.

Ai nevoie de alte motive pentru a merge singur in vacanta? Atunci arunca un ochi pe destinațiile de aici: sunt atât de frumoase încât te vor convinge să îți faci imediat bagajele.

Cele mai frumoase destinații de vacanță recomandate de bloggeri

Foto: outnow.ch

Categorii Lifestyle