E mai bine să alergi dimineața sau seara? Unii preferă să-și înceapă ziua în forță, cu un exercițiu înviorător, iar alții se bazează pe epuizarea fizică de după serviciu, pentru deconectarea de la rutina de muncă.
Dacă nu ești o persoană care funcționează bine dimineața și urăște trezitul devreme, o alergare în zori pare a fi ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci. Totuși, încearcă să faci un exercițiu de imaginație cum ar fi această experiență a alergatului în zori, mai ales că acest tip de efort are numeroase beneficii. Printre acestea, s-a observat că alergătorii matinali înregistrează o cotă crescută a încrederii în sine. În plus, alergatul scade tensiunea arterială și dinamizează metabolismul. Astfel, ești mai productiv la serviciu și ai mai multă energie. Pe deasupra, alergatul la primele ore ale dimineții elimină stresul.
Dacă alergi în parc, o să ai impresia că tot spațiul e al tău. O să mai fie și alți alergători acolo, dar măcar scapi de cei care au ieșit, pur și simplu, la plimbare.
Exercițiile cardio activează cortexul prefrontal și occipital, acele părți ale creierului asociate cu controlul executiv, ceea ce înseamnă că îți vei regla nivelul de emoții și vei ști cum să procedezi pentru a-ți atinge scopurile. Nu e de mirare că, după un exercițiu intens, cum ar fi o sesiune de alergat, te simți stăpânul lumii.
Dacă bifezi dimineața exercițiul fizic principal al zilei, ai toată seara doar pentru tine, pentru alte activități reconfortante.
Exercițiile fizice îmbunătățesc somnul și ajută la eliminarea insomniei. Cum exercițiile cardio oferă energie, alergatul de dimineață ajuta la păstrarea nivelului de rezistență până seara, când termini serviciul și e timpul pentru relaxare.
Studiile arată că persoanele care se plimbă prin parc în jur de 50 de minute zilnic scapă de riscul de accentuare a stărilor de anxietate și de depresie.
Foto: Hepta