5 restaurante cu specific grecesc și arăbesc de încercat în București

Nu putem prelungi vara, mai ales că vremea ne convinge zi de zi că da, într-adevăr a venit toamna, dar putem să profităm de weekenduri sau de serile libere pentru a merge locuri care să ne amintească de vară și vacanță.

Și cum știm că Grecia s-a numărat printre destinațiile alese de mulți dintre voi vara aceasta, astăzi facem o trecere în revistă a celor mai simpatice restaurante cu specific grecesc din București. Și pentru că bucătăriile lor tradiționale se aseamănă foarte mult, fiind bazate pe mâncăruri aromante, condimentate, cu gust bogat, includem aici și câteva restaurante cu specific arăbesc. Nu de-alta, dar ca să fie desfrâul culinar unul ca la carte.

Meze Taverna (strada Nicolae Tonitza, nr. 6)

Dacă vrei să te întorci, măcar pentru câteva ore, în Grecia, la tavernele acelea unde totul era despre voie bună și mâncare delicioasă, dă o fugă în Centrul Vechi, la Meze Taverna. Tot meniul lor este o simfonie a aromelor, așa că te avertizăm de pe-acum că va fi tare dificil să te hotărăști ce să încerci. Recomandarea noastră este să începi cu meze, un termen care desemnează un soi de aperitive grecești, și să alegi spanakokeftedes, chifteluțe din spanac și brânză feta absolut senzaționale, o porție de halloumi la grătar și tyti pites, plăcințele cu feta picantă și mărar, care sunt ceva incredibil de gustos. Nu rata nici supele cu creveți, lasagna cu paste (pastitios) și frigăruile de pui servite cu cremă de iaurt picant, salsa de roșii și pită grecească, această delicatesă căreia nu credem că îi poate rezista cineva. Și ca să fie răsfățul complet, alege la final o plăcintă grecească de portocale (portocalopita) sau una cu lapte, griș și coacăze negre.

Octopus (Șoseaua Nordului, nr. 7-9)

Dacă visezi la o escapadă într-una dintre insulele grecești, dacă îți este dor de bunătățile tradiționale și nu mai ai răbdare până la următoarea vacanță, dă o fugă rapid la Octopus eat greek, unul dintre cele mai cool locuri de pe malul lacului Herăstrău. Pe lângă faptul că au un meniu pliiiin de ispite (doar cât să îți facem poftă, o să menționăm aici creveții picanți, caracatița la grătar, homarul, midiile în sos roșu, fructele de mare… să continuăm?), Octopus ne-a cucerit prin atenția pentru detalii, prin designul locului, tradițional – predomină albul și albastrul – dar minimalist și extrem de chic. Un loc în care chiar te simți… ca-n Grecia!

Mesogios (strada Heleșteului, nr. 30)

Știm că sunt persoane care adoră preparatele din pește și persoane care nu le suportă absolut deloc. Ei bine, celor din prima categorie le spunem că trebuie să ajungă cât se poate de repede la Mesogios, pentru că se vor îndrăgosti iremediabil de acest loc. Celor din a doua categorie însă le transmitem că trebuie să acorde măcar o șansă acestui loc, pentru că este imposibil să nu găsească aici ceva preparat exact pe gustul lor. Mesogios este un loc cu tradiție în ceea ce privește bucătăria mediteraneană, așa că vei regăsi aici preparate grecești savuroase (starterele lor sunt grozave), dar și alte specialități yummy din regiune!

Zaitoone (strada Nicolae Caranfil, nr. 2)

După cum spuneam mai sus, de la bucătăria grecească trecem la o altă bucătărie recunoscută în lumea întreagă pentru gustul intens și mirodeniile senzaționale. Da, despre bucătăria arabă este vorba, așa că astăzi ne oprim și la Zaitoone, un restaurant cu specific libanez, considerat printre cele mai bune din oraș. Situat în zona Herăstrău, Zaitoone te va teleporta instantaneu într-un colt fascinant din Orient, cu muzică tradițională și preparate alese (de neratat o mousaka fix ca la mama ei și humusul cu muguri de pin).

Four Seasons (Calea Dorobanți, nr. 177)

Dacă ai drum prin zona Dorobanți, e musai să le treci pragul celor de la Four Seasons. Situat într-o casă boierească ce arată minunat, cu un decor în tonuri de alb și bej și motive arabe reinterpretate, Four Seasons este locul în care te vei simți ca într-un basm oriental. Iar de mâncarea libaneză de aici nici nu mai vorbim: pentru câteva roluri cu halloumi și sharhat de pui ne putem face mereu timp!

Foto: arhiva restaurantelor prezentate

Categorii Lifestyle