Pentru că în aceste zile de februarie totul e despre dragoste, am ales cinci cărți ale momentului care, în maniere diferite, celebrează iubirea.
Gala-Dalí (ed. Humanitas), de Carmen Domingo, este o biografie ficționalizată a celebrei muze a pictorului spaniol. Povestea de dragoste dintre Gala și Salvador Dalí (foto sus) rămâne în istorie drept una dintre cele mai lungi și mai pline de aventură. Obsedați unul de celălalt, fiecare cu excentricitățile sale, soții Dalí rămân emblematici pentru perioada de glorie a boemei franceze și a suprarealismului, iar în povestea lor încărcată de mister e loc și pentru ezoterismul Galei, și pentru sexualitatea exacerbată a pictorului, și pentru întâmplări pline de farmec pe plajele de la Cadaqués sau prin Europa celui de-al Doilea Război Mondial. Extrem de hotărâtă, dominatoare, Gala este femeia care conduce jocul, cu o mână de fier, așa cum ne-o arată autoarea barceloneză. O carte a cărei protagonistă continuă să inspire.
În plin Paris, într-un imobil ca o fantezie în care pot locui atât cei bogați, cât și săracii, un fost fermier, devenit odată ajuns în metropolă recuperator de datorii, se îndrăgostește de un designer vestimentar de succes, căsătorită cu un tânăr afacerist atrăgător și mamă a doi copii. Mai întâi, Ludovic o apără pe Aurore de corbii care-și găsiseră adăpost în curtea casei, câștigându-i treptat încrederea. Ea este o femeie care pare să aibă totul, el – un bărbat care pare să fi pierdut totul. Fiecare dintre ei ascunde o dramă, iar iubirea lor este, la prima vedere, una interzisă. În plus, Ludovic intră în viața tinerei chiar în momentul în care lucrurile încep să-i scape de sub control, riscând ca tot ce a construit să se prăbușească ca un castel de nisip suflat de vânt. Suntem în Contează pe mine (ed. Polirom), de Serge Joncour, unul dintre cei mai apreciați scriitori francezi de acum.
Dacă am fi animale (ed. All), semnat de scriitorul german în vogă Wilhelm Genazino, este un roman de-o modernitate extremă și de-o luciditate năucitoare. Protagonistul său, un arhitect al cărui viitor profesional nu e nici pe departe asigurat, își trece în revistă cotidianul cu toate emoțiile sale, de la cele provocate de zidul scorojit al unei clădiri sau de picioarele subțiri ale unui bătrân, la acelea provocate de relația cu Maria, o tânără atrăgătoare dependentă de alcool, cu care obișnuiește să se vadă, ca un cuplu urban și rodat, mai ales la final de săptămână. Pe alocuri deprimant, romanul acesta deloc voluminos are capacitatea de a ridica un semn de întrebare în mintea cititorului de mileniu trei, ca și când l-ar chestiona: încotro? În ce direcție se îndreaptă totul, cotidianul nostru nebun, iubirile de plastic, căutarea?
În cel mai nou roman al său, Dincolo de iarnă (ed. Humanitas), faimoasa Isabel Allende ne invită într-un Brooklyn haotic, în traficul căruia începe o poveste de dragoste având ca protagoniști un profesor universitar singuratic și ipohondru, o guatemaleză care trăiește ilegal pe pământ american, dar și o chiliană care și-a păstrat optimismul în ciuda problemelor vieții. Ce poate ieși de aici? Richard Bowmaster, Evelyn Ortega și Lucía Maraz, căci acestea sunt numele protagoniștilor, ne primesc în lumea lor dominată de violență, migrație, și elemente magice, așa cum numai în literatura sud-americană pot exista.Un roman care te reînvață să crezi.
Pendulând între Orient și Occident, între Istanbul și Oxford, între religia musulmană și cea creștină, turcoaica Elif Shafak construiește, în Cele trei fiice ale Evei (ed. Polirom), un roman pe care nu îl vei putea lăsa din mână. Iar dincolo de toate aceste aspecte sau, mai bine zis, în centrul lor, se află Peri, tânăra istanbulită și iubirea ei obsesie pentru profesorul rebel de folosofie, care ține la Oxford seminarul despre Dumnezeu, o iubire pe care nu o va uita nici mulți ani după aceea și care o va face să se întoarcă în trecut, rememorându-și copilăria, adolescența, studenția (erau anii 2000, cu primele atacuri teroriste) și analizând la rece, cu minuțiozitatea specifică lui Shafak, o existență pe care pare că abia atunci s-a hotărât să o înțeleagă și să o înfrunte. Un roman al zilelor noastre, în care iubirea ia mai degrabă forma unui pretext pentru cunoaștere.