Indiferent dacă deţii sau nu un aparat foto profesional, în afara cazului în care lucrezi în domeniul fotografiei, şansele sunt ca majoritatea pozelor pe care le faci să fie realizate cu telefonul, pur și simplu pentru că îl ai la îndemână. Cum momentele pe care ne dorim să le fotografiem nu ţin seama de locul în care ne aflăm, de momentul zilei sau de intensitatea luminii, este important să ştii cum să imortalizezi imagini indiferent de dispozitivul cu care le realizezi.
Fotograful Vali Bărbulescu a propus, în cadrul unui workshop ce a avut loc weekend-ul trecut, câteva trucuri pentru a crea imagini impresionante cu ajutorul telefonului:
Declanşarea camerei între respiraţii
Acest truc este util în special în cazul fotografiile sunt realizate în lumină slabă. Pentru ca imaginea să fie cât mai clară, se recomandă ca apăsarea butonului declanşator să se realizeze între respiraţii, astfel încât fotografia să nu fie mişcată.
Orice timp de expunere mai lung de 1/60s va genera un motion blur, iar uneori această mişcare a imaginii poate fi folosită în mod creativ, atunci când vrei să obţii o compoziţie mai specială. De exemplu, poţi folosi unghiul din care cade lumina pentru a crea un efect de umbră.
Compoziţia după regula treimii
„Regulile sunt făcute pentru a fi încălcate. Înainte de asta trebuie, însă, să le cunoaştem. Regula treimii, cea în care ecranul este împărţit în trei părţi egale atât orizontal, cât şi vertical, ne ghidează să avem subiecţii la intersecţia axelor. Acesta poate fi un punct excelent de plecare pentru o compoziţie reuşită”, spune Vali Bărbulescu.
Pentru un control mai bun asupra cadrului, selectează zona de focalizare direct din ecranul smartphone-ului şi alege setările manuale pentru a controla viteza de expunere şi valoarea ISO. Totuşi, ţine cont că un timp de expunere mai mare poate genera o fotografie mişcată. Tocmai de aceea, poţi folosi un trepied sau o suprafaţă plană pentru a te sprijini.
Rezoluţia imaginii
Este recomandat aă toate fotografiile realizate cu telefonul să fie făcute la rezoluţia maximă. Acest lucru ajută nu doar la editările ulterioare, dar şi la păstrarea tuturor detaliilor în fotografie. Samsung Galaxy S7 şi Galaxy S7 edge, cu care Vali a exemplificat în cadrul workshop-ului, permit fotografierea RAW, un format care nu este comprimat sau procesat, astfel că oferă o libertate mai mare de editare, de la identificarea celui mai bun balans de alb, la refacerea unor zone umbrite.
Selfie natural
Pentru un selfie reuşit, lumina bună este regulă principală de compoziţie. Celălalt element important este postura naturală – probabil ai remarcat deja că selfie-urile spontane ale starurilor sunt cele care ajung ultra-populare, nu neapărat cele regizate în detaliu. Vali Bărbulescu îţi recomandă să cauți funcţia Flash Selfie (pe care am regăsit-o și la Samsung Galaxy S7 sau S7 edge): transformă ecranul în sursă de lumină, pentru ca fotografia să arate senzaţional.
Portret cu poveste
Atunci când fotografiezi un portret, cea mai bună metodă de a obţine o imagine memorabilă este să încerci să surprinzi povestea din spatele feţei pozate: veselia, tristeţea, mirarea, indignarea, sau orice alt sentiment care va induce pozei un aer de naturalețe și spontaneitate.
Foto: hepta.ro