6 cărți noi de citit în serile din această iarnă

Luna decembrie a venit cu multe luminițe aprinse prin oraș, brazi împodobiți, ceai, vin fiert șiiiii… multe planuri de pus în practică acasă, unde e cald și bine. Iar dacă și scenariul tău pentru o seară perfectă de iarnă include o pătură pufoasă (în care să te înfășori ca un burrito, evident), o băutură caldă și o carte bună alături, atunci ai ajuns unde trebuie, pentru că, în articolul de mai jos, ți-am pregătit o selecție a celor mai simpatici titluri de citit în acest sezon.

Scott Galloway, Algebra fericirii, editura Publica

Autor al bestsellerului The Four, o analiză foarte interesantă a celor mai puternice companii ale momentului – Amazon, Apple, Facebook și Google -, și profesor la Stern School of Business de la New York University, unde predă strategie de brand și marketing digital, Scott Galloway revine acum cu un volum pe care nu vei mai putea să-l lași din mână. Care este formula unei vieți bine trăite? Cum poți avea o carieră cu sens, nu doar una lucrativă? Este posibil echilibrul muncă-viață personală? Care sunt elementele unei relații de succes? Algebra fericirii se bazează pe o combinaţie de anecdote din viaţa profesorului Galloway și o viziune lipsită de ipocrizie. Galloway amuză, inspiră și provoacă, indiferent că vorbim despre sfaturi legate de opţiunea de a renunța la școală pentru a fi antreprenor (poate că a funcționat pentru Steve Jobs, dar probabil că tu nu ești Steve Jobs), despre descoperirea celei mai importante decizii din viața ta (care nu este munca, mașina sau codul tău poștal) sau despre argumentarea faptului că relațiile noastre cu ceilalți sunt, în cele din urmă, tot ce contează.

Stephen King, Străinul, editura Nemira

Regele suspansului, Stephen King ne propune un roman care a devenit rapid bestseller New York Times și care va fi ecranizat de HBO, cu Ben Mendelsohn în rolul principal. Povestea debutează cu o scenă înfiorătoare: Cadavrul unui băiețel de 11 ani e găsit într-un parc. Martorii oculari și probele îl indică, fără urmă de îndoială, drept autorul crimei pe unul dintre cei mai îndrăgiți cetățeni ai orașului Flint. Terry Maitland este antrenor de baseball, profesor de engleză, soț și tată a două fete. Detectivul Ralph Anderson îl arestează imediat, iar cazul pare rezolvat. Însă apar detalii și întrebări noi, care cresc suspansul și tensiunea în întreaga comunitate. Iar răspunsurile vor șoca cititorii, oricât de obișnuiți ar fi deja cu poveștile tulburătoare imaginate de maestrul Stephen King.

Romain Gary, Zmeie de hârtie, editura Humanitas

Protagonistul creat de Romain Gary, Ludo, crește într-un sat normand, în casa unchiului său Ambroise Fleury, celebru pentru că bricolează zmeie fabuloase. Viața lui liniștită este bulversată în ziua când o întâlnește pe Lila, o tânără dintr-o familie aristocratică poloneză care deține un conac în ținut. Este de ajuns o singură privire, și Ludo se îndrăgostește pentru totdeauna. Astfel, debutează aventura unei vieți: pentru a fi demn de inima și mâna Lilei, Ludo devine secretarul contelui Stas de Bronicki, tatăl fetei, călătorește în Polonia, în ajunul izbucnirii războiului, și revine acasă în timp ce Germania invadează Polonia. Dar Lila și familia ei dispar, pe când Europa se cufundă în coșmar și viețile tuturor se schimbă pentru totdeauna.

Michael Ondaatje, Lumina de veghe, editura Polirom

Dacă ți-a plăcut Pacientul englez, romanul lui Michael Ondaatje, atunci nu trebuie să-ți lipsească acest volum emoționant de pe noptieră. Un coming-of-age cu o acțiune plasată în perioada de după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial, Lumina de veche îi are în prim-plan pe Nathaniel și Rachel, doi adolescenți londonezi, care rămân să trăiască în casa familiei împreună cu un bărbat vag cunoscut, poreclit Molia, noul lor tutore. Părinţii pleacă unul după altul în Singapore, în interes de serviciu, sau cel puţin aşa cred ei – asta până când Rachel descoperă în pivniţa casei cufărul de călătorie al mamei, cu toate hainele şi lucrurile acesteia frumos aranjate şi lăsate în chip inexplicabil acasă. În lunile ce urmează, viaţa celor doi adolescenţi se modifică radical. Casa lor devine un loc de întâlnire pentru diverşi indivizi și ei ajung să fie implicați în lucruri pe care nu le înțeleg complet. Ani mai târziu, Nathaniel descoperă adevărul despre mama lor și despre întâmplările stranii cu care s-au confruntat de-a lungul timpului.

Åsa Hellberg, Toscana, tur-retur, editura Baroque Books

O carte care te va face să îți rezervi degrabă o vacanță în Italia, Toscana, tur-retur este un volum excelent pentru vacanță. Povestea se învârte în jurul a doua femei: Sara, jurnalistă și supraviețuitoare a unui divorț, și Jessica, scriitoare de romane de dragoste și iubitoare de pantofi cu toc. Cartea începe cu ele și este presărată cu soare, plaje nesfârșite, Vespa, castele, pivnițe de vinuri, umor, autoironie și multă iubire. Dar și cu o lecție importantă: oricând poți să fii din nou fericit, dar numai după ce ți-ai rezolvat conturile cu trecutul.

Liane Moriarty, Ultima aniversare, editura Trei

Liane Moriarty, autoarea bestsellerului Big Little Lies (Marile minciuni nevinovate) ne propune un nou roman captivant. După ce Sophie Honeywell refuză cererea în căsătorie a lui Thomas Gordon, se trezește moștenitoarea mătușii Connie de pe insula Scribbly Gum — faimoasă pentru Misterul Fetiţei Munro, care atrage anual mii de turişti. Sophie se mută pe insulă și intră într-o familie neconvențională, în care fiecare pare să ascundă un secret. Când lucrurile se complică, ea își dă seama că, uneori, stă în puterea ta să construiești un final fericit pentru povestea pe care o trăiești.

Foto: Sincerely Media / Unsplash

Categorii Lifestyle