6 cărţi noi pe care trebuie să le descoperi în februarie

O nouă lună vine cu noi lecturi faine care merită descoperite. Şi, sperăm noi, cu temperaturi ceva mai blânde. De la poveştile impresionante ale Elenei Ferrante la biografia talentatului Robbie Williams, iată care sunt propunerile noastre pentru februarie.

P.S.: dacă încă nu ne urmăriţi pe Instagram @alistmagazine, acum este momentul să o faceţi, pentru că avem multe recomandări simpatice acolo. Iar la final de săptămână vine #CarteaDeVineri, un titlu care ni s-a părut interesant şi pe care vrem să-l descoperiţi şi voi.

Dario Fo, Ca din întâmplare, femeie, editura Humanitas

Dario Fo este cunoscut pentru poveştile sale dedicate unor figuri istorice remarcabile, iar Ca din întâmplare, femeie nu face excepţie. Romanul, publicat post-mortem, este un portret absolut minunat al Reginei Cristina a Suediei, una dintre cele mai înţelepte femei ale secolului al XVII-lea, o conducătoare curajoasă şi imprevizibilă, dar şi o mare iubitoare de artă.

Într-o epocă în care religia se ciocnea cu politica, morala cu sexualitatea și marea cultură cu cenzura absolutistă, Regina Cristina a vrut să facă lucrurile altfel. A fost o femeie cu totul ieșită din comun: a îmbrățișat religia catolică, deși era protestantă, ridicându-se totodată în apărarea protestanților prigoniți din Franța, şi-a trăit viaţa conform propriilor preferințe, care nu erau pe placul societății fariseice şi, de multe ori, a intervenit pe lângă suveranii vremii pentru a garanta libertatea de expresie a marilor oameni de cultură.

Elena Ferrante, Zilele abandonului, editura Pandora M

Elena Ferrante, autoarei Tetralogiei Napolitane, probabil cea mai populară serie contemporană, revine cu o nouă poveste încărcată de emoţii puternice. Romanul Zilele abandonului o are în prim-plan pe Olga, o femeie care a renunţat la ambițiile ei literare, dedicându-se căsniciei şi creşterii copiilor.

Când e părăsită de soțul ei, Mario, se refugiază în propria nefericire şi descrie zilele care au urmat plecării lui ca pe un iad personal. Are treizeci şi opt de ani, doi copii şi un câine-lup de care trebuie să aibă grijă în continuare, deşi i se pare că viața s-a sfârşit. Treptat, Olga se desprinde dureros de realitate, făcând o obsesie din a înțelege de ce soțul ei a încetat s-o iubească şi a lăsat-o în urmă pentru o femeie mult mai tânără, după cincisprezece ani de căsnicie.

Chris Heath, Robbie Williams: Reveal, editura Publica

O relatare intimă, amuzantă și onestă a momentelor din spatele muzicii, a adevărului din spatele titlurilor din ziare și a poveştii bărbatului fascinant de complicat din spatele artistului arogant, Reveal ne dezvăluie un Robbie Williams pe care nu l-am mai văzut până acum.

Cu peste doisprezece ani în urmă, Robbie Williams și Chris Heath au publicat un volum revoluționar de memorii, Feel, despre cum a devenit Robert P. Williams celebru, o carte care a fost apreciată atât de critici, cât și de fani. Acum, Heath a făcut echipă din nou cu Williams pentru un portret necenzurat despre unul dintre cei mai apreciaţi artişti din toate timpurile.

Phil Knight, Shoe Dog pentru tinerii cititori, editura Publica

În primul an de liceu, după ce Phil Knight, fondatorul Nike, a fost exclus din echipa de baschet, mama sa i-a sugerat să încerce alergarea. Knight a intrat în echipa de atletism și a descoperit că putea să alerge repede – și i-a plăcut. Zece ani mai târziu, tânăr și entuziast, Knight a împrumutat 50 de dolari de la tatăl său și a lansat o companie cu o misiune simplă: să importe din Japonia pantofi de alegare de foarte bună calitate. El și grupul său de prieteni și alergători au început să vândă pantofi din portbagajul mașinii, dar în cele din urmă au construit unul dintre cele mai de succes branduri din toate timpurile.

Pe parcurs, Phil Knight s-a confruntat cu riscuri și eșecuri, dar și-a urmat întotdeauna propriul sfat. Continuă să mergi înainteNu te opriOrice s-ar întâmpla, nu te opri. Plină de înțelepciune, umanitate, umor și sensibilitate, ediția pentru tinerii cititori a bestsellerului Shoe Dog este o poveste despre perseverenţă, care nu trebuie ratată.

Guillaume Musso, Fata şi noaptea, editura Trei

Guillaume Musso se pricepe de minune la poveştile învăluite în mister, iar Fata şi noaptea este o carte care te va ţine într-un suspans teribil. Când liceul ei este închis din pricina unei furtuni de zăpada, Vinca Rocwell, o elevă eminentă, face un lucru necugetat: fuge cu profesorul de filozofie, cu care are o relație secretă de ceva vreme. Şi nimeni nu o va mai vedea vreodată. Cei mai buni prieteni ai ei, Manon, Thomas și Maxime, nu îşi mai vorbesc. Dar acum, după 25 de ani, se întâlnesc la reuniunea de clasă. Cei trei sunt uniți de un secret copleșitor: în adolescență au săvârșit o faptă înfiorătoare, iar adevărul este pe cale să iasă la iveală. Un adevăr tulburător și diabolic.

Ken Mogi, Mica Enciclopedie Ikigai. Metoda japoneză de descoperire a scopului în viaţă, editura Litera

Dacă ai descoperit deja HYGGE, reţeta daneză a fericirii, şi LYKKE, secretul vieţii bune al suedezilor, este timpul să faci o călătorie ceva mai lungă. În Japonia. Japonezii vorbesc despre Ikigai ca despre „un motiv de a te trezi dimineaţa“. Este un motiv pentru păstrarea entuziasmului de a trăi, fie că ești om de serviciu în faimosul tren de viteză Shinkansen, proaspătă mamă sau chef la un restaurant specializat în sushi, cu stele Michelin. Dar cum îți găsești propriul ikigai? Cum contribuie ikigai la fericire? Neurologul și scriitorul japonez Ken Mogi, autor a nenumărate bestselleruri, ne oferă o analiză fascinantă a acestui mod de viață, încorporând cercetarea științifică și experiența directă, și o narațiune plină de culoare despre cultura și istoria japoneză.

Foto: Emily Rudolph / Unsplash

Categorii Lifestyle