6 cărți noi pentru zilele calde din august

Nu știu exact pe unde o să te prindă luna august, dar știu sigur că nu te va prinde fără niște rezerve substanțiale la capitolul carte. Și asta pentru că ți-am pregătit o selecție eclectică de lecturi care să îți țină companie în serile din august, romane numai bune de citit la plajă, în tren, avion, în șezlong, oriunde te simți tu bine.

Dăm startul maratonului beletristic?

Etgar Keret, Și, deodată, cineva bate la ușă, editura Humanitas

Etgar Keret se numără printre cei mai promițători scriitori israelieni ai momentului, așa că volumul de față, Și, deodată, cineva bate la ușă, poate fi considerat din start un pariu câștigător. La prima vedere, lucrurile par bine așezate în lumea personajelor lui Keret. Copiii sunt duși la grădinița, la școală, la locul de joacă; adulții aleargă cu treburi sau își văd de casă. Și, deodată, banalul se complică: viața de zi cu zi își dezvăluie dramele, măștile cad, sentimentele izbucnesc, iar realitatea virează adesea în supranatural. Cum arată viața de apoi a unui sadic asasin plătit? Te poți reîncarna într-o guava? Dar într-un pudel răsfățat? Imaginația lui Keret îndrăznește să ajungă pe teritorii absolut fascinante.

Edna O’Brien, Fetele de la țară, editura Nemira

Edna O’Brien a scris o carte îndrăzneață, o carte care chiar a fost interzisă în Irlanda imediat după apariție, în anii ’60, pentru felul în care abordează subiecte-tabu legate de sexualitate și societate. Fetele de la țară pune sub lupă viețile femeilor, de la zilele vesele din tinerețe la atmosfera rece de la maturitate, de la speranță la disperare. Romanul le are în prim-plan pe Kate și Baba, două femei care își părăsesc satul natal în anii de după Al Doilea Război Mondial și pleacă la Dublin, în căutarea iubirii.

Anne Lamott, Suflete cusute, editura Curtea Veche

Un volum gândit ca un ghid al vindecării, Suflete cusute este cartea care s-ar putea să îți răspundă la multe dintre întrebările care te tulbură în această perioadă. Autoarea pornește de la o idee foarte simplă, unanim acceptată: atunci când existența ne este împlinită, fiind înconjurați de iubirea familiei și a prietenilor, depășim mai ușor situațiile grele ce se ivesc uneori în viață. Însă ce-i de făcut dacă singurătatea ne copleșește? De unde începem reconstrucția după o pierdere devastatoare? Cum ne întremăm după un cataclism personal, cum ieșim din centrifuga depresiei? Apelând la propria experiență, Anne Lamott ne învață modul în care ne putem regăsi sensul atunci când viața ne-a aruncat în haos și nu mai știm exact pe ce drum să o luăm.

Carlos Ruiz, Zafón, Marina (ediția 2018), editura Polirom

Dacă îți plac poveștile încărcate de mister și suspans, atunci nu ai voie să ratezi această fantezie gotică scrisă de Carlos Ruiz, Zafón. Mai ales că acțiunea ei are loc în fascinanta Barcelona. În acest oraș, la finalul anilor ’70, se naște o legătură de prietenie ciudată: cea dintre Oscar Drai, un adolescent pasionat de mister şi aventură, şi tânăra Marina, care locuieşte cu tatăl său, pictorul Germán, într-un mic castel enigmatic. Din câte află Oscar, cei doi ascund secrete de familie dintre cele mai întunecate, în care sunt amestecate imaginea unei fabrici de proteze ortopedice, cadavre readuse la viaţă, monştri şi poveşti de dragoste neobişnuite.

Gillian Flynn, Obiecte ascuțite, editura Trei

Tot din seria romanelor pline de suspans face parte și Obiecte ascuțite, scris de Gillian Flynn, autoarea care a semnat și mega-hitul Gone Girl (Fata dispărută). De această dată, în prim-plan este jurnalista de investigații Camille Preaker, care se confruntă cu o sarcină dificilă: trebuie să se întoarcă în orășelul unde a copilărit pentru a scrie despre moartea a două fete. Camille n-a mai vorbit de mult cu mama ei nevrotică și ipohondră și cu sora vitregă, pe care aproape că nu o cunoaște: o fată atrăgătoare în vârstă de treisprezece ani, cu o putere ciudată asupra localnicilor. Acum, instalată în fosta ei cameră din conacul victorian al familiei, Camille își dă seama că se identifică prea mult cu victimele. Bântuită de propriii demoni, trebuie să dezlege puzzle-ul psihologic al trecutului, dacă vrea să afle adevărul și să reziste întoarcerii acasă. Cartea a fost transformată și într-o miniserie difuzată acum pe HBO GO, cu Amy Adams în rolul principal.

Susan Cain, Quiet, editura Publica

Cel puțin o treime dintre persoanele pe care le cunoaștem sunt introvertite – preferă să asculte, în loc să vorbească; inovează și creează, dar nu le place să se autopromoveze; se descurcă mai bine să lucreze de unii singuri, decât în echipă. Introvertiților ca Rosa Parks, Chopin, dr. Seuss, Steve Wozniak le datorăm multe dintre marile contribuții la progresul societății. În Quiet, Susan Cain susține că introvertiții sunt extrem de subapreciați și ne arată cât de mult avem de pierdut din această cauză.

Foto: pixabay.com

Categorii Lifestyle