6 feluri în care social media ne afectează în mod negativ sănătatea mentală

social media

Amploarea pe care a luat-o social media ne-a ajutat, ca omenire, să fim mai conectați ca niciodată, totuși, felul în care ne raportăm la acest aspect poate avea consecințe asupra sănătății noastre mentale.

Platformele de social media au beneficiile lor, dar folosirea prea frecventă a acestora contribuie la creșterea stării de nefericire și la izolarea pe termen lung. Bombardarea constantă cu imagini perfecte poate avea efecte negative asupra respectului de sine, iar verificarea obsesivă a contului de facebook înainte de culcare contribuie la un somn precar.

Iată care sunt principalele aspecte afectate din cauza timpului îndelungat petrecut pe social media.

Respectul de sine

Cu toții avem propriile noastre nesiguranțe pe care unii dintre noi le acceptă, iar alții, nu. Totuși, a te compara cu alte persoane de pe social media care postează tot timpul imagini perfecte, ipostaze studiate în circumstanțe speciale sau updatarea constantă cu informații și poze ale unei vieți perfecte de cuplu te pot face să te simți nesigur pe tine și pe viața ta, la un moment dat. Studiile arată că deja s-a născut sindromul de invidie de Facebook. Cand începem să ne cântărim propria noastră valoare comparativ cu ce fac alții, ne punem propria fericire într-o zonă nesigură pe care n-o mai putem controla, susțin specialiștii. Încearcă să controlezi timpul petrecut admirându-i pe alții și concentrează-te pe tine însuți, așa, încerederea în sine are șanse să se dezvolte mai ușor.

Conexiunea umană

E vital să comunicăm și să luăm contact personal unii cu ceilalți. Totuăși, acest lucru devine mai greu de realizat când suntem lipiți de ecrane și suntem la curent numai cu fațada digitală a prietenilor noștri decât cu viața lor reală. Astfel apare și efectul FOMO (Fear of missing out – frica de a nu rata ceva, un eveniment, o întâmplare etc) și s-a dovedit că folosirea constantă a Facebook-ului are un impact negativ asupra stării de bine a individului.

Amintirile

Social media poate fi o modalitate perfectă de a-ți aduce aminte de momente plăcute din trecut, dar acest lucru poate distorsiona felul în care ne înregistrăm amintirile. Suntem obsedați să obținem fotografia perfectă încât omitem înregistrarea pe retină și pe creier frumuseții momentului. Astfel, efectul amintirii poate deveni nul.

Somnul

Calitatea somnului e esențială pentru o stare bună de sănătate fizică și mai ales psihică. Totuși, majoritatea dintre noi ne facem vinovați de statul cu ochii în ecranul telefonului până când ne ia somnul, iar primul lucru pe care îl facem dimineața e să intrăm pe rețelele de social media. Acest lucru face ca deconectarea pentru somn să se producă mai greu sau chiar deloc – scrollarea pe telefon și informațiile primite și toate imaginile despre ceilalți ne ține creierul în alertă, ceea ce întârzie instalarea somnului. În plus, lumina telefonului mobil la doar câțiva centimeteri de față poate suprima producerea melatoninei, hormonul care ajută la instalarea somnului. Încearcă să pui telefonul deoparte cu cel puțin 40 de minute înainte de culcare și, de preferat, să nu-l ții în cameră sau măcar nu-l lăsa lângă pat, pe noptieră.

Puterea de concentrare

Chiar dacă o cantitate de informație ne stă la dispoziție la doar un click distanță, asta nu înseamnă că o și putem filtra la fel de ușor. Atenția ne este distrasă mult mai ușor din cauza acestui lucru. Încearcă să contorizezi de câte ori îți verifici telefonul în câteva minute, conștientizează timpul petrecut inutil pe device-uri și pe social media.

Sănătatea mentală

Nu numai că social media s-a dovedit a fi una dintre cauzele instalării stării de nefericire, dar poate duce la dezvoltarea unor afecțiuni mai grave, cum ar fi anxietatea sau depresia. Nu spune nimeni să renunți la conturile tale de social media, dar alocă-ți un timp limitat pe care să-l petreci astfel, pe internet, într-o zi.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

Categorii Lifestyle