Povesteam zilele trecute despre Fereastra de Azur, stânca-simbol a insulei malteze Gozo, care s-a prăbuşit luna trecută în urma unei furtuni puternice. În viitor (şi nu unul foarte îndepărtat, din păcate), nenumărate alte locuri pe care astăzi le admirăm pentru frumuseţea lor ieşită din comun ar putea avea de suferit din cauza eroziunii, a schimbărilor de climă, a fenomenelor naturii sau a defrişărilor. Printre ele se numără şi Marea Moartă, Machu Picchu şi piramidele egiptene.
Regiunea Patagonia, împărţită de Argentina şi Chile, este recunoscută în întreaga lume pentru relieful său spectaculos, cu munţi cu forme unice, lacuri impresionante şi numeroşi gheţari. Însă tocmai aceşti gheţari, care se numără cele mai frumoase atracţii naturale din America de Sud, sunt acum în pericol de dispariţie din cauza ploilor şi a temperaturilor tot mai ridicate.
Situată la graniţa dintre Israel şi Iordania, Marea Moartă este cel mai jos loc de pe planetă (la 400 de metri sub nivelul mării), un lac în care este pur şi simplu imposibil să te îneci (graţie salinităţii crescute). Din păcate însă, nivelul Mării Moarte scade în fiecare an şi asta pentru că se foloseşte tot mai mult din apa râului Iordan (singura sursă de alimentare a Mării Moarte), iar specialiştii estimează că, din acest motiv, locul va fi complet secat în 50 de ani.
Este cea mai mare pădure tropicală din întreaga lume, casa unui număr impresionant de specii, un loc perfect pentru cei pasionaţi de natură, adrenalină şi chiar şi… situaţii periculoase, care îţi testează limitele. Cu toate acestea, din cauuza schimbărilor de climă şi a expansiunii agriculturii, Pădurea Amazoniană se degradează de la o zi la alta.
Marele Zid Chinezesc, cea mai mare structură creată de om vreodată, a rezistat eroic mai bine de 2000 de ani, însă degradarea sa este un proces în plină desfăşurare. Legendara construcţie este afectată serios de eroziune, dar şi de activităţile de dezvoltare a zonelor din apropiere.
Piramidele şi Marele Sfinx de la Giza sunt în continuare cele mai importante simboluri, dar şi atracţii turistice ale Egiptului, însă deteriorarea lor este tot mai accentuată, mai ales că şi structura lor de rezistenţă are probleme. În plus, temperaturile extreme din zonă, care fluctuează în funcţie de momentul zilei, au avut un impact puternic asupra învelişului exterior al piramidelor.
Ruinele de la Machu Picchu atrag în fiecare an milioane de turişti, depăşindu-se lejer limita de maximum 2500 de vizitatori pe zi, limită impusă de UNESCO şi Peru. Aglomeraţia de aici, dar şi alunecările de teren şi eroziunea continuă să afecteze tot mai mult vechiul oraş al incaşilor, aşa că, dacă nu se iau măsuri cât de curând, consecinţele ar putea fi dezastruoase!
Foto: hepta.ro, pixabay.com
CITEŞTE ŞI: