7 aplicaţii mobile care te apără de razele soarelui

beach sun app

Telefonul mobil nu e doar perfect să imortalizezi momentele frumoase din vacanță. Este și un instrument ideal (mai ales dacă descarci aplicația potrivită) să îți retușezi bronzul, să afli cât de tare arde soarele într-un anumit moment sau să-ți monitorizezi alunițele.

World UV, gratuit, pentru Android 

Statisticile alarmante din ultimul timp privind numărul persoanelor care se expun la soare fără SPF şi a celor care au dezvoltat cancer de piele i-a determinat pe medicii Asociaţiei Britanice a Dermatologilor să creeze o aplicaţie gratuită care să ajute oamenii de pe tot ȋntinsul Globului să se protejeze de razele nocive UV. World UV indexează nu mai puţin de 10.000 de locaţii de pe tot ȋntinsul Planetei, furnizând ȋn timp real pe ecranul smartphone-ului prognoza UV, indicând şi nivelul de protecţie SPF de care ai nevoie. Ai parte de recomandări ȋn funcţie de culoarea pielii tale; astfel vei şti că eşti cu adevărat safe.   

Tan Plan, 1dolar, pentru iOS 

Dacă visezi să te ȋntorci din scurta vacanţă cu un bronz demn de un locuitor al vreunei insule din Caraibe, descarcă Tan Plan, ȋncarcă un close-up cu pielea ta şi vei primi ȋn scurt timp un plan infailibil de bronzare care va avea durata vacanţei tale. Beneficiezi şi de sfaturi ȋn ceea ce priveşte protecţia solară, dar acest app este destinat mai ales celor care vor să arate ca nişte surferi care petrec toată vara pe plajă. La sfârşitul fiecărei sesiuni de bronzat poţi ȋncărca noi poze cu pielea ta pentru a ȋnregistra progresul şi mai ales pentru a recalcula planul de bronzare. Baftă la ȋnnegrit!

Doctor Mole (Skin Cancer AppDoctor Mole), iOS şi Android 

Nu este o aplicaţie ieftină, dar merită fiecare bănuţ investit pentru că te va ajuta să te menţii sănătoasă analizând ȋn fiecare lună sau la sfârşitul fiecărei veri aluniţele, spunându-ţi dacă trebuie să te alarmezi şi să te duci la medic sau dacă este doar cazul să măreşti factorul de protecţie. Propriu-zis, Doctor Mole analizează fotografiile cu pielea ta, evaluând modificările de culoare, dimensiune şi textură a aluniţelor sau petelor determinate de expunerea neprotejată la soare (costă 4,99 dolari).

Wolfram Sun Exposure Reference App, pentru iOS

Este o aplicaţie complexă, precisă şi plină de grafice (costă 1 dolar). Cu toate că nu are un look glam, Wolfran Sun Exposure ȋţi oferă toate informaţiile pe care vrei să le ştii dacă eşti ȋn vacanţă sub soarele arzător, de la cele legate de vreme la detalii privind poziţia sau orele la care va răsări sau apune soarele. Dar partea cea mai tare la acest app este că ȋţi spune ȋn cât timp te „vei arde” dacă te expui fără SPF – face calculele ȋn funcţie de pielea ta, locul ȋn care te afli şi prognoză. Cool, nu?

sunZapp, gratuit, pentru Android, iOS

Faţă de alte aplicaţii medicale care ajung pe mâna consumatorilor fără să treacă printr-o serie de teste, sunZapp este un app super-testat dezvoltat de către Institutul Naţional de Studiu al Cancerului din Statetele Unite ȋn parteneriat cu Klein Buendel, companie specializată ȋn dezvoltarea programelor publice de sănătate. Propriu-zis, sunZapp identifică tipul de piele pe care-l ai după ce ai ȋncărcat o fotografie cu tine şi-ţi spune care este factorul de protecţie de care ai nevoie analizând indexul UV din zona ȋn care te afli.

EWG Sunscreen Buyer’s Guide, gratuit, iOS

Nu te pricepi la descifrat ingredientele cremelor de protecţie şi ai vrea una cât mai naturală şi eficientă? Ca să nu-ţi mai baţi capul căutând pe net substanţe ciudate, descarcă aplicaţia EWG Sunscreen Buyer’s Guide creată de către Environmental Working Group. Găseşti mai bine de 1.800 de produse cu SPF analizate de către chimişti, astfel că vei afla rapid care este factorul real de protecţie al produselor ȋmpotriva razelor UVA şi UVB, care sunt riscurile de sănătate pe care le prezintă şi multe alte detalii care te ajută să te decizi asupra loţiunii SPF pe care vrei s-o cumperi.

V Safe Timer, gratuit, pentru Android

Acest app ȋţi afişează pe ecranul mobilului indexul UV ȋn timp real pentru a şti cât de periculos este să te expui la soare fără SPF, dar şi temperatura atmosferică şi a apei mării. Ce este cu adevărat wow la această aplicaţie este faptul că o poţi personaliza ȋn totalitate – inserezi datele privind tipul tău de piele şi stilul de viaţă, iar V Safe Timer ȋţi spune ce nivel de protecţie ai nevoie ȋn funcţie de locul ȋn care te afli.

ATENŢIE!

  • Nu ieşi din casă fără SPF dacă te ȋncadrezi ȋn una dintre categoriile de risc crescut de cancer de piele identificate de către celebrul Mayo Clinic:
  • Ai pielea deschisă la culoare;
  • Locuieşti sau eşti ȋn vacanţă ȋntr-un loc cu mult soare sau la mare altitudine;
  • Ai multe aluniţe;
  • Ai leziuni precanceroase (pete solare care seamănă cu pistruii de exemplu);
  • Lucrezi ȋn mediu cu radiaţii sau eşti expusă la substanţe toxice;
  • Ai un sistem imunitar slăbit.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle