Din punctul meu de vedere, o aşa-zisă „greşeală de stil” nu este faptul că ai asortat geanta cu pantofii, că porţi tocuri dimineaţa sau că porţi inele pe fiecare deget. Stilul personal este unic pentru fiecare persoană, şi ideea din spatele lui este să arate individualitatea, deci nu te teme să îţi exprimi preferinţele prin vestimentaţie.
Cu toate acestea, există câteva greşeli uşor de făcut, dar, din fericire, la fel de uşor de corectat. Evită să îţi sabotezi look-ul ocolind următoarele practici:
Ştii expresia „fashion victim”? De regulă se aplică celor care sunt atât de absorbite/absorbiţi de cele mai noi tendinţe încât vor să le încerce pe toate – deodată! O ţinută care include, să zicem, un top cu mâneci supradimensionate + un blazer cu umeri exageraţi + o pereche de jeans cropped şi evazaţi + pantofi cu toc neconvenţional + beretă, nu va arăta fashionable, ci mai degrabă va fi un semnal de „trying too hard”.
Luând în schimb fiecare piesă menţionată mai devreme şi asortând-o cu piese nu neapărat ultimul răcnet în materie de tendinţe (jeanşii cropped şi evazaţi cu un tricou alb, de pildă, sau topul cu mâneci supradimensionate cu o pereche de pantaloni pană), vei permite privirilor celorlalţi oameni să se poată focaliza pe acel item pe care îl doreşti scos în evidenţă, şi anume, cel care e cel mai în trend.
Mie una îmi plac la nebunie pantalonii cropped – dar nu când îi port eu! Cu toate că sunt super în vogă în acest moment, pantalonii cropped pur şi simplu nu îmi avantajează silueta. Când îi îmbrac, deşi sunt înaltă, dintr-o dată par bondoacă. Soluţia? Nu îi port.
E imposibil să nu fi observat faptul că, în fiecare sezon, nu există UN singur trend în materie de pantaloni, UN singur trend în materie de pantofi, şi aşa mai departe. De pildă, dacă nu te avantajează kitten heels care sunt în acest moment super în tendinţe, pur şi simplu evită-le! Ai la dispoziţie multe alte alternative tot atât de în vogă: slippers, saboţi cu toc înalt, pantofi cu toc nconventional…
Evită, aşadar, să porţi o piesă care nu te avantajează, doar pentru că ştii că este în trend. Nu are rost şi nici nu va avea efectul dorit!
Chiar dacă eşti norocoasă astfel încât să îţi permiţi să porţi numai şi numai piese de designer, eu zic să nu o faci. Poţi să o iei exemplu pe Kate Middleton, care a purtat cu nonşalanţă un colier de la Zara alături de o rochie scumpă (acesta e doar un exemplu, căci Kate a purtat de multe ori accesorii şi haine cu preţuri extrem de accesibile pentru publicul larg).
La fel ca şi în cazul ţinutelor compuse numai din piese are sunt în tendinţe, look-urile compuse exclusiv din piese de designer pot da impresia că te străduieşti prea tare. Ideea unui outfit perfect este să îţi completeze personalitatea şi să îţi contureze stilul personal, iar pentru acest lucru, ar trebui să te concentrezi pe cum arată hainele şi accesoriile, nu pe ce nume stă scris pe etichetă.
Dacă ai să fii atentă, ai să observi că fashion girls mereu mixează piese de designer cu piese din magazine fast fashion sau chiar din surse necunoscute, gen „acel boutique anonim pe lângă care am trecut pe stradă şi în vitrina căruia am văzut un tricou cool”.
Chiar dacă ai impresia că te descurci să păşeşti în nişte pantofi cu un număr mai mic, pentru privitori va deveni în scurt timp evident că ceva e în neregulă. Dacă te chinui mereu să tragi în sus o rochie fără bretele care îţi cade de pe piept, să ajustezi nişte jeanşi care cad de pe tine, să închei un nasture de la cămaşă care tot pocneşte, şi aşa mai departe, negi frumuseţea oricărei piese, indiferent cât de splendidă este.
E natural şi chiar foarte indicat să ai surse de inspiraţie, fie că sunt bloggeri, vedete, staruri de street style, editori la publicaţii de modă, etc. E la fel de natural şi de în regulă să te laşi inspirată de outfiturile lor, însă ceea ce nu este ok este să copiezi cu exactitate ţinutele. Lasă-ţi stilul personal să se vadă!
Similar cu sfatul de mai sus, mesajul aici este să laşi stilul personal să vadă. Nu mai spun că majoritatea look-urilor de runway nu pot fi traduse cu succes în ţinute de zi cu zi (defilările sunt, de altfel, viziunea artistică a designerului, nu neapărat o sugestie legată de cum să porţi piesele respective pe stradă), în timp ce stylingurile pe care le vezi în vitrină ar trebui să servească drept un ghid pentru inspiraţie, nu drept un model de urmat pas cu pas.
Bineînţeles, dacă vezi într-o vitrină sau într-un show o asociere de piese care ţi-a plăcut, nu e nicio problemă să îl reproduci, însă nu te strădui să recreezi fidel look-ul, ci, mai degrabă, încearcă să încorporezi acel tip de styling în stilul tău personal.
Eşti pe fugă şi ai observat că acea cămaşă pe care voiai să o porţi e puţin şifonată? Poart-o altă dată! Ai remarcat fix înainte să ieşi pe uşa că pantofii tăi au pete de praf sau noroi? Schimbă-i! Crezi că nasturele lipsă de la blazer nu se vede atât de tare? Se observă!
Indiferent cât de frumoase sunt hainele şi accesoriile tale, vor arăta nepotrivit (şi ieftin, chiar dacă au de fapt preţuri mari!) dacă arată neîngrijit.
Foto: hepta.ro
CITEŞTE ŞI: