Da, hainele de designer sunt frumoase şi ne-am dori toate să putem avea bugetul necesar să cumpărăm oricâte ne doreşte inima, însă nu e cazul să visăm la o garderobă ce conţine 100% labeluri cunoscute. Nu de alta, dar probabil ai observat că cele mai cool şi stylish persoane, deşi îşi permit să poarte oricând ţinute de designer din cap până în picioare, nu o fac. Şi asta tocmai pentru că nu e nevoie să te îmbraci head-to-toe în haine şi accesorii de la branduri renumite pentru a arăta bine.
În magazinele din mall, mai exact, la aşa-numiţii retaileri de fast fashion, găseşti nenumărate opţiuni cât se poate de stylish – ar fi şi păcat să nu profiţi, chiar dacă îţi permiţi să le asortezi cu haine de designer. Şi chiar dacă nu, crede-mă că vei arată super îmbrăcată din cap până în picioare în haine la preţuri accesibile. Numai nu uita să ai în vedere câteva aspecte
În fiecare sezon, există o piesă anume – o pereche de pantofi, o rochie, o bluză, etc – pe care pare să o aibă toaaaată lumea. Stocurile se epuizează la scurtă vreme după ce sunt livrate în magazine şi toată lumea îşi doreşte acea piesă în garderobă. Tocmai de aceea, nu fi şi tu printre acele persoane. Da, poţi să motivezi că pe tine va arăta diferit pentru că îi vei face un altfel de styling faţă de toate celelalte persoane care o deţin, însă nu mai bine ar fi să porţi ceva neaşteptat, decât lucrul cu care se îmbracă toată lumea şi care apare în toate postările #ootd de pe Instagram?
Această regulă se aplică şi când vine vorba despre magazinele fast fashion (în foarte multe cazuri, poţi face ca hainele cumpărate de la lanţurile de retail să pară că şi când provin din showroomuri de designeri, însă în acest caz nu ai cum să păcăleşti pe nimeni), dar şi când vine vorba despre piesele de designer (faptul că deţii acea piesă pe care o are toată lumea te face să pari uşor fashion victim).
Există unele lucruri care niciodată nu vor putea arăta bine când sunt produse cu un buget foarte mic – aplicaţiile complexe (care de regulă sunt realizate manual pentru a arăta bine), brocartul, mătasea şi dantela se numără printre ele. În loc să porţi o haină sau un accesoriu cu aplicaţii aşezate alandala, poartă mai degrabă ceva cu design mai simplu, care chiar dacă a costat puţin, nu trădează acest lucru la o simplă privire. În locul dantelei alege mai degrabă un voal, iar în locul unei piese din mătase care nu arată tocmai cum ar trebui, alege mai degrabă o piesă din bumbac vaporos.
Ar trebui să ai în vedere faptul că hainele închise la culoare şi cele în nuanţe puternice tind să se decoloreze destul de repede dacă este vorba despre piese produse cu buget redus. Nu spune nimeni că este cazul să te îmbraci numai în pasteluri, însă ceea ce nu trebuie să neglijezi este să ai grijă foarte mare atunci când speli hainele, protejându-le cu produse precum detergenţi sau balsamuri speciale.
Nu ne referim, evident, aici, la materialele care ar trebui să fie subţiri – mătasea sau voalul, de pildă. Dar jeanşii, jachetele din denim sau piele şi piesele din catifea sau brocart, nu ar trebui să fie aproape transparente sau atât de subţiri încât să se muleze pe corp. Şi pentru că tot suntem la acest capitol, ocoleşte materialele care nu ar trebui să fie supraelastice, dar sunt – cum ar fi pantalonii tip jeggings, de exemplu.
În general, faptul că o haină nu are căptuşeală deloc, ori are căptuşeală dintr-un material foarte ieftin, este un semnal de alarmă. Bineînţeles, există excepţii (în special în cazul hainelor pentru vară), însă ca regulă generală, dacă o haină este transparentă sau dacă îţi e jenă să o scoţi de pe tine pentru că modul în care e căptuşită trădează faptul că e vorba despre un produs ieftin, mai bine nu o cumperi.
Poate nu ai crede, dar este o adevărată “artă” să produci genul acela de haine care pare că nu au nicio formă, dar care, când le îmbraci, arată senzaţional. Este puţin probabil ca în cazul hainelor produse cu bugete mici, drapajele complexe şi decupajele complicate să arate bine.
Nu cred că mai e cazul să îţi explic că nu e ok să cumperi produse contrafăcute, aşa că trec direct la partea a doua – nu te lăsa pradă tentaţiei de a cumpăra piese din magazinele de retail care reproduc aproape întocmai piesele de pe podium. Ştii la ce mă refer – în fiecare sezon, câte un magazin fast fashion ajunge să imite haine sau accesorii făcute populare de anumite case de modă. Uneori, sunt atât de bine realizate încât e nevoie să te uiţi de două ori pentru a remarca faptul că nu este vorba despre piesă originală, însă chiar îţi doreşti să porţi o imitaţie a unei piese doar pentru că este populară?
Foto: hepta.ro