8 cărți de pus în bagajul de vacanță

În fiecare an, înainte să plec în vacanță, îmi fac o listă cu tot ce am de făcut și de luat la mine. Și aproape de fiecare dată umplu bagajul până la refuz (că doar nu se știe când îmi trebuie nu știu ce lucru… inutil), dar în scurt timp îl reevaluez. Și încep să mai scot din lucruri. Și scot. Și iar scot. Până mă declar mulțumită de greutatea noului bagaj. Însă am grijă să păstrez în el o carte sau… două (numărul lor depinde și de durata vacanței). La plajă, în avion, în tren… o carte este întotdeauna o alegere bună! Din acest motiv, astăzi vă propun câteva lecturi numai bune de pus în bagaj.
Sara Gruen, La marginea apei, editura Humanitas
Indiferent care este destinația aleasă pentru vacanța ta, cel mai nou volum al Sarei Gruen, La marginea apei, care a ocupat prima poziție în topul bestsellerurilor New York Times, nu trebuie să îți lipsească din bagaj. La începutul anului 1945, Maddie și Ellis Hyde, un tânăr cuplu american din înalta societate a Philadelphiei, hotărăsc să traverseze Atlanticul, în ciuda războiului care devasta Europa, cu intenția de a dovedi existența monstrului din Loch Ness și de a spăla astfel onoarea familiei, pătată cu zece ani în urmă, când colonelul Hyde, tatăl lui Ellis, falsificase câteva fotografii înfățișând faimoasa creatură ce făcuseră înconjurul lumii. În timp ce Ellis și bunul său prieten Hank Boyd se lansează într-o căutare frenetică, Maddie începe să descopere adevărul crud care a stat de fapt în spatele propriei căsătorii. Pusă acum fața în fața și cu realitatea războiului, tânăra femeie devine tot mai conștientă de vulnerabilitatea umană, iar lupta pe care o duce ca să se redefinească o apropie de o lume plină de mistere și superstiții aparținând unui spațiu de legendă.
Elena Ferrante, Prietena mea genială & Povestea noului nume, editura Pandora M
Ca o iubitoare de Italia ce sunt, am vrut să citesc volumele Elenei Ferrante (pe lângă Prietena mea genială, au apărut încă trei romane: Povestea noului nume, Cei care pleacă și cei ce rămân, Povestea fetiței pierdute) într-o vacanță în această țară, ca să intru cum trebuie în poveste, dar m-am trezit că nu le găsesc pe nicăieri. Și îmi amintesc și acum de domnul din aeroport, care, în momentul în care l-am întrebat de cărțile Elenei Ferrante, mi-a spus: „Dar cine e, domnișoară, Elena Ferrante asta? Că toată lumea mă întreabă de ea, e o nebunie!” Ei bine, absolut nimeni nu știe cine este Elena Ferrante sau, mai bine spus, persoana din spatele acestui pseudonim. Nici măcar Ann Goldstein, editorul New Yorker, care i-a tradus cărțile în engleză.
Elena Ferrante, Cei care pleacă și cei ce rămân & Povestea fetiței pierdute, editura Pandora M
Tot ce știm însă e că romanele sale au devenit un adevărat fenomen, iar HBO a cumpărat deja drepturile de ecranizare pentru primul volum, care va fi transformat într-un sezon de opt episoade. Iar acum că le-am citit, am înțeles de ce este această nebunie în jurul lor. Pe scurt, cărțile Elenei Ferrante urmăresc povestea a două prietene din Napoli, Elena și Lila, care trec împreună printr-o mulțime de provocări și aventuri de-a lungul unor decenii. Stilul autoarei este absolut captivant, modul în care aceasta zugrăvește evoluția unei lumi și a unor destine mi-a plăcut extrem de tare. Și în mod sigur o să vă placă și vouă… încă de la primele pagini!
501 Insule minunate, editura Litera
Ce să meargă mai bine în vacanță decât un album care să te inspire pentru… următoarea vacanță? 501 insule minune îți prezintă cele mai frumoase insule ale lumii, locuri cu o cultură aparte, cu plaje cu nisip alb și mări cu apă albastră, adevărate oaze de liniște din zone îndepărtate de marile orașe și zgomotele lor. Un volum de care te vei îndrăgosti iremediabil, cu peisaje care îți vor tăia răsuflarea, numai bune de admirat în timpul verii!
Karim Rashid, Design Your Self, editura Publica
Deși nu pot spune că am descoperit niște idei revoluționare în ea, recunosc că mi-a plăcut modul în care designerul Karim Rashid a găsit, prin prisma profesiei sale, conexiuni și teorii ce pot fi aplicate într-o varietate de situații din viața de zi cu zi. De la cum îți poți decora casa și cum îți poți forma propriul stil vestimentar, la cum să păstrezi echilibrul în cuplu și cum te relaxezi, Karim Rashid pune sub lupă niște probleme esențiale și propune niște soluții interesante pentru acestea.
Jodi Ellen Malpas, Amantul, editura Trei
A fost Christian Grey al lui E. L. James, a fost Gideon Cross al Sylviei Day… iar acum a venit rândul lui Jesse Ward, eroul lui Jodi Ellen Malpas, să fie noul playboy din lumea beletristică. Ava O’Shea este designer de interior și are o carieră de succes. E frumoasă, puţin aiurită și... habar n-are ce o aşteaptă la Conac, unde se duce pentru un nou proiect. Acolo o întâmpină Jesse, un tip extrem de arătos, destul de infatuat, indecent de bogat, deosebit de atent și nemaipomenit de atrăgător pentru Ava. Ea tocmai a ieşit dintr-o relaţie dezamăgitoare şi, deşi se luptă din răsputeri să nu se lasă fermecată de Jesse, nu poate controla dorinţa pe care acesta i-o stârnește. Iar Jesse o doreşte la rândul lui şi e decis s-o aibă!