8 cărți must-read inspirate din fapte reale extraordinare

Fie că sunt biografii sau autobiografii ale unor oameni cu povești de viață incredibile sau romane care au la bază fapte și evenimente extraordinare, în lista de mai jos vei găsi 8 cărți captivante, pe care nu vei mai putea să le lași din mână până la final.

Jean-Dominique Bauby, Scafandrul și fluturele, editura Humanitas

O poveste absolut impresionantă, care a fost transformată în film în 2007, Scafandrul și fluturele explorează aventura jurnalistului Jean-Dominique Bauby și modul în care a ajuns el să se raporteze la lume și viață. În urma unui accident vascular, acesta a fost țintuit la pat, incapabil să își mai miște altceva în afară de ochiul stâng, singura lui metodă de a comunica. Sindromul său poartă numele de locked-in. Drama lui însă nu l-a împiedicat să scrie o carte, Scafandrul și fluturele, pe care a dus-o la bun sfârșit clipind de fiecare dată în dreptul literelor pe care voia să le folosească. Rezultatul final este o carte care o să te emoționeze puternic și care o să îți arate că limitele pe care ni le imaginăm noi, de fapt, nu există.

Laura Hillenbrand, De neînvins, editura Corint

Dintre toate cărțile inspirate din fapte reale pe care le-am citit, aceasta are șanse mari să fie chiar cea mai emoționantă și chiar dureroasă dintre toate. În copilărie, Louis Zamperini a fost un delincvent incorigibil. În adolescență, el și-a orientat spiritul rebel spre atletism, descoperindu-și un talent uimitor, care l-a dus la Jocurile Olimpice de la Berlin. După începerea celui De-al Doilea Război Mondial, sportivul a devenit aviator. În luna mai a anului 1943, bombardierul său s-a prăbușit în Oceanul Pacific și Zamperini a supraviețuit pe o barcă de salvare vreme de 47 de zile. A urmat experiența de coșmar a lagărelor japoneze pentru prizonieri de război. La limita rezistenței, supus unor umilințe crunte, Zamperini a răspuns disperării cu ingeniozitate, suferințelor cu speranță, brutalităților cu revoltă. Soarta lui, triumfătoare și tragică deopotrivă, avea să atârne de firul tot mai subțire al voinței sale.

Thomas Keneally, Lista lui Schindler, editura Orizonturi

O poveste pe care în mod sigur o cunoașteți, Lista lui Schindler spune povestea afaceristului Oskar Schindler, un om care se înscrie în Partiul Nazist și își dezvoltă business-ul pe seama membrilor de partid, făcându-și numeroși prieteni în armata germană. Cu toate acestea, relația lui cu evreii este una strânsă, așa că, în scurt timp, Schindler începe să aibă mustrări de conștiință văzând actele de cruzime îndreptate împotriva lor. În scurt timp, el pornește într-o misiune riscantă pentru salvarea evreilor, cheltuind bani și resurse importante pentru apărarea acestora. Cartea a fost ecranizată în 1993, în regia lui Steven Spielberg, Schindler’s List câștigând șapte Oscaruri, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun film.

Jane Hawking, Dragostea are 11 dimensiuni. Viața mea cu Stephen Hawking, editura Humanitas

O mărturie emoționantă semnată de soția lui Stephen Hawking, romanul este povestea unui om genial, spusă dintr-o altă perspectivă decât cea pe care o știm deja. La nunta lor din vara anului 1965, Stephen Hawking fusese deja diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, o boală neurologică degenerativă care nu îi mai lăsa prea mulți ani de trăit. Deşi a fost avertizată de la bun început asupra gravităţii bolii soţului ei, Jane crede că iubirea o va ajuta să depăşească orice dificultate. Naşte trei copii, îl îngrijeşte multă vreme aproape singură pe Stephen şi renunţă la orice carieră proprie. Cu trecerea timpului, dragostea ei se amestecă tot mai mult cu compasiunea. E mândră de succesele ştiinţifice ale lui Stephen, ceea ce n-o împiedică să-i vadă cu luciditate defectele. Se străduieşte să-i sprijine cariera şi să-i fie mereu loială, însă, în cele din urmă, iubirea ei se dovedește a nu fi îndeajuns.

Thomas Fuchs, Johnny Depp. Omul din spatele măștilor, editura Publica

Un personaj controversat, iubit și blamat în egală măsură, Johnny Depp este fără doar și poate unul dintre cei mai mari actori de la Hollywood. În volumul de față, Thomas Fuchs  a adunat o abundenţă de materiale şi detalii inedite, reuşind să ofere o imagine completă a actorului şi aducându-l astfel mai aproape de cititor. Aflăm din această carte cum copilăria dificilă, petrecută în plictisitorul Kentucky, a stârnit focul rebeliunii în tânărul Depp, cum a eşuat el mai întâi ca muzician pentru ca mai apoi să fie descoperit ca actor şi cum dragostea sa din tinereţe pentru literatură l-a învăţat că entuziasmul este întotdeauna mai bun decât orice avere. Johnny Depp este, printre altele, artist, muzician, prieten, familist. În primul rând, este însă un actor genial care își înnebunește fanii. Iar biografia de față nu îi poate fi decât pe măsură.

Mihail Sebastian, Jurnal 1935-1944, editura Humanitas

Un roman apreciat și extrem de lăudat de-a lungul anilor, capodoperă a literaturii-document interbelice şi una dintre cele mai tulburătoare şi mai limpezitoare panorame ale vieţii politice şi artistice din România primei jumătăţi a secolului XX, Jurnalul lui Mihail Sebastian şi-a câştigat cu prisosinţă locul printre cărţile fundamentale ale literaturii române.

L. Jon Wertheim, Lovituri de geniu, editura Publica

Pe 6 iulie 2008, Roger Federer și Rafael Nadal s-au întâlnit pe Terenul Central de la Wimbledon, într-o finală care a marcat un moment istoric în tenis. Roger Federer era pe punctul de a ocupa poziția binemeritată de cel mai bun jucător din istoria acestui sport. Campion la Wimbledon de cinci ori la rând, elvețianul trebuia doar să-și susțină parcursul. Și exact atunci a apărut la orizont rivalul său, eroul spaniol Rafael Nadal, omul momentului. Potrivit autorului, meciul captivant pe care l-au jucat cei doi tenismeni o fost „o demonstrație de patru-ore-și-patru-zeci-și-opt-de-minute de tenis ca la carte – o sărbătoare a talentului, a acurateței, a grației, a forței, a vitezei, a anduranței, a determinării și a sportivității”. Dar a fost, totodată, și rezumatul unei rivalități fascinante și nuanțate, aprig disputate și de proporții istorice.

Simone de Beauvoir, Memoriile unei fete cuminți, editura Humanitas

Primul şi cel mai cunoscut dintre volumele autobiografice ale lui Simone de Beauvoir, Memoriile unei fete cuminți este povestea vieții autoarei (născută în 1908) din copilărie până la 21 de ani, când, devenită studentă la Sorbona, îi întâlnește pe Sartre și pe alți tineri intelectuali de viitor. Este emoționanta mărturie a evoluției unei personalități de-a lungul copilăriei, adolescenței și a primei tinereți; mărturia unei „fete cuminți“ care a avut îndrăzneala să se desprindă de mediul convențional în care crescuse, de însăși credința catolică, pentru a gândi pe cont propriu. Și este, totodată, documentul unei epoci, al începutului de secol XX european, o carte scrisă de una dintre reprezentantele de seamă ale mișcării feministe din Europa.

Foto: Annie Spratt / Unsplash

Categorii Lifestyle