8 cărți noi pe care trebuie să le descoperi în luna august

Marea este pregătită, te așteaptă la ea,  bagajele sunt aproape gata, însă… mai ai un singur mic detaliu de care să te ocupi: lecturile de vacanţă! Dacă încă nu ţi-ai pregătit lista, nu îţi face griji: avem noi câteva propuneri de titluri numai bune de savurat în concediu.

Rosa Ventrella, Povestea unei familii perfecte, editura Polirom

Un roman emoționant, numai bun de citit la drum lung, Povestea unei familii perfecte este un must-read în luna august. Aventura începe în Italia anilor ’80, în cartierul vechi al oraşului Bari, înconjurat de ape, unde străduţele alcătuiesc adevărate labirinturi, o lume cufundată în violenţă. În prim-plan este Maria, o fată micuţă şi cu pielea închisă la culoare, cu gura mare, ochi orientali strălucind ca nişte vârfuri de ac şi un fel de a fi răzvrătit şi obraznic, care i-a adus porecla „Soi-rău”. Mama ei este o femeie blândă şi supusă, iar tatăl, Antonio, zis şi Tony Curtis (cu care seamănă izbitor), e un bărbat violent, autoritar, de meserie pescar. Maria creşte alături de cei doi fraţi ai ei, Giuseppe şi Vincenzo, şi învaţă că sub masca violentă a tatălui ei se ascunde o tandreţe pe care doar ea i-o poate vedea câteodată. Singurul lucru de care se agaţă în viaţă e prietenia cu Michele, care provine dintr-o familie infamă şi de care tatăl ei îi interzice să se apropie. Odată deveniţi adulţi, cei doi descoperă că ceea ce îi leagă e mai mult decât un sentiment fratern. O dragoste imposibilă, dar care îi apără de duşmănia lumii viciate care-i înconjoară.

Romain Gary, Dincolo de limita aceasta biletul își pierde valabilitatea, editura Humanitas

La cincizeci și nouă de ani, Jacques Rainier pare să aibă totul. O afacere prosperă, o iubită tânără și exotică, Laura, sincer îndrăgostită de el. Până într-o zi, când o întâlnire nefastă, la Veneția, marchează începutul declinului pentru bărbatul aparent invincibil și infailibil. Problemelor financiare cunoscute doar de cercul apropiaților li se adaugă acum o imensă angoasă, care îi macină fiecare gând și gest. Terifiat de perspectiva eșecului și a pierderii ființei iubite, Rainier se refugiază într-o lume a fantasmelor. Iar când imaginația nu îi mai poate oferi soluții, îi cere Laurei să treacă alături de el dincolo de limita convențiilor.

Hanno Beck & Aloys Prinz, Fericire, editura Baroque Books

La cât de multă fericire poți să reziști? Nu prea multă, fii sigur! De ce? Răspunsul este simplu și probabil că l-ai și ghicit: fericirea te amorțește. Dacă primul salt de la trambulina de trei metri este de neuitat, cel de-al o sutălea ajunge să fie total lipsit de importanță. Indiferent ce am face – cu fiecare reluare, senzația de fericire scade, deoarece intervine obișnuința. Psihologii o numesc hedonic treadmill, morișca fericirii. Pe care profesorii Hanno Beck & Aloys Prinz încearcă să o analizeze în detaliu în acest volum!

Ismail Kadare, Mesagerii ploii, editura Humanitas

În Albania secolului al XV-lea, războiul bate la ușă, iar locuitorii cetății de scaun și-au ales soarta. Nu au primit pacea otomană, pe care solia sultanului le-o promitea în schimbul renunțării la religia lor, iar acum așteaptă riposta neîntârziată a imperiului. Odată cu primăvara sosește și imensa armată turcă, înaintând leneș și inexorabil spre fortăreață. Capitularea, se pare, nu e decât o chestiune de timp. Dar acest timp, infim în durata istoriei, este nesfârșit pentru cei prinși în încleștarea în care se înfruntă două lumi. Stelele consultate de astrolog rămân tăcute. Imamii prevestesc victoria, iar poetul orb plânge în versuri prăpădul. Unde e adevărul? Ce să scrie cronicarul oștirii? Un lucru e sigur: indiferent de care parte se va înclina balanța în săptămânile, apoi lunile de asediu și de arșiță, cadențate de bubuitul înnebunitor al tobelor, și eroii, și lașii vor avea aceeași soartă.

Water Isaacson, Einstein, editura Publica

Walter Isaacson, autorul unor bestselleruri biografice – Leonardo Da Vinci și Steve Jobs – revine acum cu o nouă carte despre viața uimitorului Albert Einstein. Cum a funcționat mintea sa? Ce a făcut ca el să fie un geniu? Biografia lui Isaacson ne arată modul în care imaginația lui științifică a izvorât din natura rebelă a personalității sale. Fascinanta sa poveste este o dovadă a legăturii dintre creativitate și libertate.

Agnès Martin-Lugand, Ceea ce nu poate fi ascuns, editura Trei

Reine este o femeie de succes care, împreună cu cel mai bun prieten al său, Paul, are o agenție de comunicare. E foarte pasionată de munca ei şi duce o viață fericită alături de Noé, băiatul său de şaptesprezece ani, care se pregăteşte de bacalaureat. Într-o zi, prin intermediul unuia dintre clienții săi, Pacôme, de care se simte foarte atrasă, Reine îl reîntâlnește pe iubitul ei din tinerețe, Nicolas. E o revedere dulce-amară, căci Nicolas a părăsit-o atunci pentru o altă femeie, neştiind ce lasă în urmă. Dar unele lucruri nu pot fi ascunse la nesfârşit, iar adevărurile dureroase ies la iveală, bulversând viaţa lui Reine, care trebuie să-şi limpezească sentimentele şi să hotărască pe cine iubește, de fapt.

Lori Nelson Spielman, Mâine e o nouă zi, editura Litera

Brett Bohlinger pare să aibă totul: slujba perfectă, un apartament spațios și un iubit extraordinar de chipeș. Una peste alta, o viață de vis. Până când mama ei iubită moare, lăsând în testament o clauză importantă: pentru a-și primi moștenirea, Brett trebuie să atingă mai întâi țelurile de pe lista cu lucruri de făcut în viață, pe care ea a alcătuit-o când era o fată naivă de paisprezece ani. Îndurerată, Brett înțelege cu greu decizia mamei – visurile din copilărie nu seamănă deloc cu ambițiile ei de la vârsta de treizeci și patru de ani. Unele par imposibile. Cum ar putea ea să aibă o relație cu un tată care a murit acum șapte ani? Iar alte țeluri i-ar impune să-și reinventeze întregul viitor. Pe măsură ce Brett pornește într-o călătorie uimitoare în căutarea visurilor ei adolescentine, un lucru devine clar: uneori, cele mai plăcute daruri ale vieții se găsesc în locurile cele mai neașteptate.

Janet G. Woititz, Intimitate zbuciumată, editura Pagina de Psihologie

Zbuciumul dintr-o relație de cuplu este un subiect complicat, însă reprezintă cheia spre fericire. E valabil pentru noi toți și poate dura toată viața. Să fii intim cu cineva înseamnă să fii încrezător și vulnerabil în același timp. Așadar, e momentul să clarifici lucrurile: ce mituri îți bântuie prin minte? Care sunt comportamentele care îți sabotează relația? Ai șanse reale de a-ți clădi un viitor benefic alături de actualul partener? Și ce poți face pentru a avea o relație de cuplu sănătoasă? Janet G. Woititz încearcă să ofere cele mai bune răspunsuri.

Foto: Unsplash.com

Categorii Lifestyle