Ori de câte ori am fost în vacanță, indiferent de locul în care am mers, am primit același sfat: „să ții bine de geantă!” Câteodată mi se ofereau și sfaturi personalizate: „să nu te duci în zona aia că…”, „să nu cumperi de la…”, „să nu te oprești dacă…”. Și nu neg, unele dintre ele chiar mi-au fost de folos. Și chiar dacă nu am fost victima vreunui șiretlic până acum (și nici nu îmi doresc să fiu), mi se pare important să fim la curent cu aceste escrocherii care fac multe victime în rândul turiștilor.
Tocmai de aceea, astăzi facem o trecere în revistă a celor mai des întâlnite țepe de vacanță. Începem?
De regulă, o astfel de escrocherie este orchestrată de taximetriștii care îți spun că hotelul la care trebuie să mergi fie s-a închis de curând, fie nu mai are locuri disponibile, asta fiind o informație pe care o deține el din surse sigure. În schimb, îți propune să te ducă la un alt hotel (ceva mai scump, evident), unul cu care are o înțelegere. Ce poți face într-o astfel de situație? E simplu: sună la hotel, reconfirmă cu cel de la recepție că rezervarea ta e în regulă și că vei ajunge la cazare în cel mai scurt timp, iar apoi refuză oferta generoasă a taximetristului.
Mergi să scoți bani de la un bancomat? Ai grijă să te uiți cu atenție cine mai e în jurul tău. Nu de alta, dar s-ar putea să te trezești cu o persoană aparent binevoitoare, care vrea să te învețe cum să eviți comisioanele uriașe. Ce vrea să facă, de fapt? Să îți afle datele cardului folosind un dispozitiv de copiere. Ce poți face? Evită bancomatele aflate la colț de stradă și scoate bani doar de la ATM-urile din interiorul băncilor, pentru un plus de siguranță.
Rănit și murdărel, copilul se va apropia de tine, fiind adesea însoțit de un ajutor. E un scenariu pe care îl întâlnești peste tot în lume. Cât copilul se plânge de neajunsuri și îți cere bani, ajutorul lui (pe care poate nici nu îl vezi) îți fură portofelul din buzunar.
Pe asta sigur o știi, te lovești de comercianți cu brățări ale prieteniei la tot pasul. Mai ales în Franța, Italia și Spania. Trucul este simplu: un bărbat vine la tine și îți oferă o brățară a prieteniei, iar apoi nu mai scapi de el până nu îi dai niște bani. Indiferent de ce îi spui, el va încerca să îți pună brățara pe încheietură, motiv pentru care ar fi bine să păstrezi distanța și să nu îi spui nimic. Dacă te prinde pe picior greșit și intri în vorbă cu el, e posibil să vină un alt „colaborator” să te buzunărească.
O escrocherie care funcționează bine în cazul cuplurilor: un bărbat vine la voi, de regulă în timpul cinei, și îți oferă un trandafir sau un buchet pentru iubita ta. Dacă îl iei, va trebui să plătești un preț exorbitant pentru el. Dacă îl refuzi, s-ar putea să înceapă scandalul și să îți bată obrazul că nu ești deloc atent cu prietena ta. Trucul e des întâlnit în Paris, Roma și Barcelona.
O înșelătorie veche de când lumea și pământul, alba-neagra face în continuare victime în rândul turiștilor. O persoană folosește trei recipiente (pahare sau cutii, de obicei) și o minge sau o bilă mică, acoperă bila cu unul dintre obiecte și apoi le amestecă în fața jucătorului, urmând ca acesta să ghicească unde se află bila. Dacă te prinde un astfel de joc, ai grijă la buzunare: cât tu ești atent la mișcări, complicii escrocului îți pot fura geanta sau te pot buzunări.
Îl găsești în zonele aglomerate ale marilor orașe, un localnic întotdeauna amabil și zâmbitor. Apare exact atunci când tu și prietenii tăi aveți nevoie de o fotografie de grup și, imediat ce vă aliniază pentru fotografie, fuge cu tot cu aparatul foto. De regulă, în astfel de situații, recomandat ar fi să alegi pe post de fotograf tot un turist. Unul care să îți inspire încredere.
Cred că nimeni nu este un mare fan al statului la coadă, mai ales dacă e vorba de o coadă kilometrică, la care aștepți cel puțin două ore. Ei, în astfel de momente se întâmplă să îți sară în ajutor niște angajați falși ai obiectivului turistic în cauză, angajați care, evident, îți vând bilete false. Îți fac și un preț bun. Știu că oferta e tentantă, dar nu cred că vrei să te trezești cu un bilet fals, care să nu meargă scanat la intrare. Dacă într-adevăr vrei să skip the line, ia-ți un bilet special de la un operator autorizat. Da, va fi mai scump, dar măcar ai garanția că nu pierzi banii în urma unei scamatorii și chiar vizitezi obiectivul dorit.
Foto: pixabay.com