Indiferent care sunt planurile tale pentru această vară, noi vrem să fii acoperit la absolut toate capitolele. Dacă săptămâna trecută am povestit despre cele mai tari seriale ale verii, astăzi începem să facem bagajul și să ne organizăm la capitolul… lecturi de vacanță. Romane de dragoste, cărți din categoria chick-lit, volume care îţi vor răspunde la numeroase întrebări, povești inspirate din fapte reale: în lista de mai jos vei găsi cu siguranță și ceva pe gustul tău, un volum numai bun de răsfoit pe plajă, în avion sau… într-un hamac.
Eric-Emmanuel Schmitt, Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri, editura Humanitas
Cu o carte de Eric-Emmanuel Schmitt nu poți da niciodată greș, așa că dacă alegi Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri trebuie să știi că ai din start un pariu câștigat. De la vânzătoarea modestă pasionată de literatură la miliardara arogantă cu trecut misterios, de la soția dezamăgită care descoperă că soțul ei duce o viață dublă la amanta sacrificată pentru binele familiei bărbatului iubit, de la deținuta politică la prințesa nonconformistă ce străbate desculță străduțele unei cetăți medievale mediteraneene, în cele opt povestiri din acest volum chipurile dragostei se schimbă, dar nevoia de fericire rămâne întotdeauna aceeași.
Jeffrey Eugenides, Marele experiment, editura Polirom
Jeffrey Eugenides, autorul bestsellerului Middlesex, distins în 2003 cu Premiul Pulitzer, revine cu o poveste la fel de îndrăzneață, numai bună de pus în bagajul de vacanţă. În Marele experiment, avem o femeie de carieră la patruzeci de ani, care îşi doreşte cu disperare un copil, așa că organizează o „petrecere de inseminare”. Avem și un poet ratat, ce pune la cale escrocheria menită să îi asigure o viaţă liniştită într-un paradis fiscal. Dar și o elevă de liceu încearcă să se sustragă căsătoriei aranjate de familia ei de imigranţi. Toate personajele din Marele experiment trec printr-o criză și încearcă să îi facă față în funcție de propriile resurse.
Krystal Sutherland, Inimi chimice, editura Storia Books
Am promis și romane de dragoste pentru bagajul de vacanţă? Am promis! Inimi chimice este genul acela de roman care o să te înduioșeze profund, cu o poveste inocentă și plină de emoție. Henry Page nu a fost niciodată îndrăgostit. Se consideră un spirit romantic fără speranță, căruia nu i-a fost dat să întâlnească iubirea la care speră — una de tipul celor din filme, care să-i facă inima să tresară și să nu-l lase să doarmă și să mânânce. Într-o zi de joi, la prima oră de cursuri, își face apariția Grace Town, iar Henry și dă seama că totul se va schimba. Grace nu seamănă deloc cu fata din visurile lui, ba e chiar ciudățică, dar lui Henry i se pare cu atât mai frumoasă și își dorește mai mult ca orice s-o ajute să-și lipească bucățile pierdute din suflet.
Dinah Jefferies, Fiica negustorului de mătase, editura Nemira
Nicole, o tânără pe jumătate franțuzoaică și pe jumătate vietnameză, primește un magazin de mătase din Hanoi de la tatăl său. Dar sora ei mai mare, frumoasa Sylvie, pune mâna în cele din urmă pe această afacere. Pas cu pas, Nicole descoperă cruzimea francezilor aflați la putere în țara ei și, odată cu ea, amestecul propriei familii. Sfâșiată între frica de sora ei și teama de un război de care se simt amenințați cu toții, își caută liniștea în brațele lui Mark, un american fermecător, și apoi alături de vietnamezul Tran. În curând însă, Nicole va trebui să aleagă.
Richard Branson, Regăsirea virginității, editura Publica
După douăzeci de ani de la apariția celebrului său volum de memorii intitulat Pierderea virginității, celebrul antreprenor Richard Branson se întoarce cu restul poveștii, o carte plină de motivație și inspirație, un must read al acestei veri. Pierderea virginității împărtășea povestea modului în care Richard Branson a construit imperiul Virgin, pornind de la o revistă pentru liceeni și ajungând la una dintre cele mai mari și mai faimoase mărci din istorie. Conducând imperiul Virgin în noul mileniu, Branson a extins fără frică marca în noi categorii, cum ar fi telefonia mobilă, mass-media, cluburi de fitness și servicii bancare, în toate colțurile lumii. A reușit chiar să ducă Virgin și în spațiul cosmic, cu Virgin Galactic, prima linie de transport spațial comercial din lume. Regăsirea virginității te duce în culisele acelor incredibile eforturi intelectuale și emoționale și ale sacrificiilor care au făcut din zborul spațial privat o realitate iminentă – chiar și după cea mai teribilă criză cu care Branson s-a confruntat vreodată.
Meredith Wild, Aventurile unei fete de la oraș, editura Trei
Proaspăt divorțată de un star de la Hollywood, Madison Atwood are nevoie de o escapadă. Cu reporterii de senzațional pe urmele ei, Madison evadează într-o stațiune izolată din nordul Californiei. Luke Dawson trăiește retras. Când dă peste o femeie frumoasă, care se scaldă în râul de pe proprietatea lui, nu se poate abține să n-o privească. Ea îi atrage atenția, îi tulbură liniștea. Madison vrea să se simtă din nou dorită, iar lui Luke îi lipsește atingerea unei femei. Atracția este mare, dar ei sunt foarte diferiți. Poate oare Luke să se despartă de singura femeie care l-a făcut să aibă din nou sentimente?
Harriet Lerner, Dansul fricii, editura Poveşti de păpădie
Nefericirea, spune Harriet Lerner, e alimentată de trei emoții-cheie: anxietatea, frica și rușinea. Toate apar neinvitate. Iar când greutățile sau necazurile dau iama în viața noastră, aceste trei emoții ne devin tovarăși nedespărțiți. În noul său volum, Harriet Lerner ne învaţă cum să gestionăm aceste emoţii pentru a ajunge la cea mai bună versiune a noastră.
Laura Ene, Capcanele dietelor, editura All
Cu siguranţă nimeni nu îşi numără caloriile în vacanţă, dar această carte oferă o perspectivă echilibrată asupra alimentaţiei, cu explicaţii clare pentru toţi cei care vor să facă o schimbare în regimul lor. Capcanele dietelor este un ghid practic de bună purtare cu propriul corp (și cu emoțiile tale), care te va ajuta nu numai să faci pace cu cântarul, ci şi să te eliberezi definitiv de foame și de frustrare. În plus, vei descoperi cum să îți satisfaci toate poftele, într-un mod inteligent și sănătos.
Sophie Kinsella, Viaţa mea nu chiar perfectă, editura Polirom
Ce merge cel mai bine pe plajă, pe lângă un cocktail răcoritor? Un roman din categoria chick lit, musai de inclus în bagajul de vacanţă. Scris de nimeni alta decât Sophie Kinsella, cea mai bună reprezentantă a genului. Viaţa mea nu chiar perfectă este povestea lui Katie Brenner, o tânără promiţătoare, care locuieşte în Londra şi se bucură de primul ei job important. Cînd Katie crede că lucrurile merg din ce în ce mai bine, se trezeşte concediată de Demeter, şefa bătrână şi arţăgoasă. Neştiind încotro s-o apuce, Katie se întoarce la ţară, în Somerset, unde locuiesc părinţii ei, şi încearcă să îşi ajute tatăl cu mica lui afacere, o fermă aproape falimentară. Într-o bună zi, la fermă îşi face apariţia Demeter, prilej pentru Katie să-şi pună întrebări cu adevărat importante: ar trebui să lupte ca să-şi recapete viaţa din Londra? Sau ar trebui să aibă încredere în Alex, tânărul care intră în viaţa ei când totul pare că se prăbuşeşte?
Foto: pixabay.com