Zilele trecute am aflat câștigătorii de la Globurile de Aur 2019 și, în scurt timp, vom afla și nominalizările de la Oscarurile de pe 24 februarie (nominalizările vor fi anunțate pe 22 ianuarie). Altfel spus, ne pregătim din plin pentru un nou sezon de gale cinematografice, în care stăm cu ochii pe toate filmele și noutățile.
Însă până vom afla marii învingători din acest an, a venit momentul să fac o trecere în revistă a unor pelicule excepționale, titluri care au fost nominalizate și ele la Oscar, dar care au pierdut statueta de aur în favoarea altora.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… Forrest Gump
E greu să alegi între două filme bune, mai ales că, în 1995, a mai fost nominalizat și Pulp Fiction. Un an cu adevărat glorios pentru cinematografie. The Shawshank Redemption este povestea lui Andy (Tim Robbins), un bancher care ajunge să fie condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea soției și a amantului acesteia. Deși susține că este nevinovat, toate dovezile sunt împotriva lui.
În spatele gratiilor și al gardurilor înalte, Andy îl cunoaște pe Red (Morgan Freeman), un bărbat foarte înțelept, care ajunge să îi schimbe viața și viitorul.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… Driving Miss Daisy
Am văzut și Driving Miss Daisy, dar în continuare consider că i s-a făcut o mare nedreptate lui Dead Poets Society. E o poezie de film în adevăratul sens al cuvântului, iar Robin Williams este absolut genial în rolul profesorului de literatură John Keating.
Dead Poets Society te provoacă să vezi viața altfel, să prinzi curajul de a-ți urma visul. Iar această replică își merită pe deplin locul în topul celor mai bune replici de film din toate timpurile: „They’re not that different from you, are they? Same haircuts. Full of hormones, just like you. Invincible, just like you feel. The world is their oyster. They believe they’re destined for great things, just like many of you. Their eyes are full of hope, just like you. Did they wait until it was too late to make from their lives even one iota of what they were capable? Because you see, gentlemen, these boys are now fertilizing daffodils. But if you listen real close, you can hear them whisper their legacy to you. Go on, lean in. Listen. You hear it?… Carpe… Hear it?… Carpe. Carpe diem. Seize the day, boys. Make your lives extraordinary.”
A pierdut Oscarul în favoarea lui… My Fair Lady
Da, My Fair Lady o are pe Audrey Hepburn în rolul Elizei Doolittle și este un film extraordinar. Dar nu pot să trec cu vederea magia pe care a adus-o Mary Poppins (interpretată de Julie Andrews). Dădaca cu puteri extraordinare ajunge în casa familiei Banks și îi ajută pe cei doi copii și pe tatăl acestora să redevină apropiați.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… The English Patient
The English Patient este unul dintre filmele mele preferate, dar nu pot să nu recunosc meritele unui film extraordinar, Fargo, capodoperă a fraților Joel și Ethan Coen.
Thrillerul acesta te ține cu sufletul la gură în permanență și are o poveste atât de bună și de complexă, încât mi se pare incredibil că nu a luat statueta de aur. Totul începe cu planul pus la cale de Jerry Lundegaard (William H. Macy), un vânzător de mașini care vrea să facă rost de bani cu orice preț. Știind că socrul lui este foarte bogat, acesta se gândește că ar fi o idee bună să-și răpească soția. Dar lucrurile nu se desfășoară deloc așa cum își dorește el, ba chiar se complică tot mai tare.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… Lord of the Rings: The Return of the King
Clint Eastwood face întotdeauna filme deștepte, care te captivatează, iar Mystic River nu face excepția. Chiar dacă regizorul și-a luat revanșa câștigând Oscarul cu Million Dollar Baby, Mystic River nu ar fi trebuit să fie ignorat.
Filmul urmărește povestea a trei prieteni care, după ce și-au petrecut copilărie împreună, se reîntâlnesc 25 de ani mai târziu la un eveniment dramatic, o crimă în care ajung să fie cu toții implicați.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… The Hurt Locker
The Hurt Locker nu a fost un film de Oscar. Un film bun, dar nu un film de Oscar. Up a fost mai mult. Up este o animație cu un subiect original – un bătrânel care vrea să-și țină promisiunea față de soția decedată și pornește într-o aventură prin lume – și atât de multă emoție, că ar fi meritat fără îndoială statueta de aur.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… 12 Years a Slave
12 Years a Slave a fost un film interesant, dar în continuare cred că a fost mai mult o alegere politico-subiectivă. Dallas Buyers Club, în schimb, lupta unui american din Texas cu industria farmaceutică, mi s-a părut un subiect mult mai puternic. Iar Matthew McConaughey chiar a avut o prestație de excepție.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… Shakespeare in Love
La vita è bella este, din punctul meu de vedere, cel mai bun și emoționant film care s-a făcut vreodată. Pelicula lui Benigni despre Holocaust și modul în care a fost transformat acest eveniment tragic într-un joc, din dorința unui tată de a-și salva fiul, a câștigat totuși Oscarul pentru Cel mai bun film străin. Deși ar fi meritat cu vârf și îndesat să fie și Cel mai bun film al anului 1999.
A pierdut Oscarul în favoarea lui… Moonlight
La La Land aproape că a câștigat Oscarul (probabil vă amintiți de gafa lui Warren Beaty de la Oscarurile din 2017). Nu a reușit să obțină statueta, dar rămâne un film absolut superb, un musical care m-a făcut să fiu foarte melancolică, dar și fericită în același timp că mă bucur de o astfel de poveste.