În ziua de azi supraviețuirea nu se mai referă la a vâna pe timp de zi sau la a găsi unde să te adăpostești pe timp de noapte, cum făceau strămoșii noștri acum mii de ani. Raportat la contextul și pericolele de atunci, tehnicile de vânătoare erau necesare pentru a apuca ziua de mâine. Însă, în momentul de față, raportat la pericolele lumii moderne, tehnicile de supraviețuire s-au schimbat, dar sunt la fel de importante ca și vânatul pe vremea mamuților.
Un concept care cuprinde elemente esențiale supraviețuirii în secolul actual este reziliența. Mulți cercetători și-au îndreptat atenția către acest aspect și au încercat să-i ofere o definiție. Dintre toate variantele care au apărut, cea mai precisă, deși nu cea finală, vorbește despre reziliență ca fiind: Rezistența relativă la evenimente din mediu sau depășirea stresului și a adversității. Capacitatea de a menține sau a recâștiga confortul emoțional și psihic în ciuda evenimentelor stresante.
Așadar, reziliența este abilitatea de a face față evenimentelor stresante care apar, și mai mult, de a reveni la echilibrul emoțional și psihic deranjat de aceste evenimente. Putem să luăm ca exemplu un fir verde de iarbă. În momentele de calm, firul rămâne drept, stă în picioare, însă se întâmplă, uneori, ca vântul să bată puternic și să-l îndoaie. În ciuda rafalei puternice, firul de iarbă nu se rupe, ci se înclină în direcția vântului, revenindu-și apoi la poziția sa normală. Acea flexibilitate care i-a permis firului să se încline după vânt pentru a-i face față și care apoi l-a ajutat să își recapete poziția inițială este reziliența.
Ce este important de menționat este faptul că reziliența poate să fie definită de timp și context. La ce se referă asta? Reziliența poate să nu fie prezentă în orice perioadă a vieții tale sau în toate domeniile vieții. De exemplu, dacă personal ai o reziliență crescută legat de evenimentele stresante de la job, asta nu garantează că o să ai și legat de stresorii care apar în relația de cuplu. Ca și în cazul firului de iarbă, el rezistă la vânt, dar dacă arunci cu pietre în el nu mai prezintă aceeași flexibilitate.
Ce încercăm să spunem cu acest articol? Că în ziua de azi, o abilitate importantă pentru supraviețuire este rezistența în fața stresorilor, care sunt peste tot și importanța identificării strategiilor prin care le poți face față.
Cum putem să creștem reziliența?
Text de Psiholog Vlad Guluță, PsyLife