Af fi ideal să putem influența dispoziția și sănătatea doar prin schimbarea alimentației. Care e lagătura dintre dieta, depresie și anxietate și care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumăm mai des pentru a ne îmbunătăți starea de spirit?
Terapeuții nutritioniști și dieteticienii au pledat dintotdeauna pentru atenția mai mare acordată legăturii dintre alimentație și sănătatea mentală. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 300 de milioane de oameni se confruntă cu forme diverse ale depresiei, iar specialiștii susțin că există legături clare între alimentele pe care le consumăm și starea emoțională.
De multe ori, stomacul este privit ca fiind cel de-al doilea creier și că aproximativ 90% din receptorii de serotonină sunt localizați în stomac, spun specialiștii, care recomandă, de asemenea, să acordăm o atenție mai mare alimentației și s-o corectăm, dacă e cazul, înainte de a începe să luăm probiotice și prebiotice pentru a ne îmbunătăți starea. Pe scurt, studiile arată ca o dietă îmbunătățită are efecte pozitive asupra sănătății mentale și asupra greutății, asupra reducerii de depozitelor de grăsime, iar alimentele bogate în nutrienți au efecte benefice asupra simptomelor depresive. Schimbările sunt ușor de făcut și implică alimentele bogate în fibre și legumele și reducerea fast-food-ului și a alimentelor bogate în zahăr rafinat.
Foto: Unsplash