Deși, la o primă vedere, sunt multe elemente și poate părea un proces complicat, acest desert este de fapt unul foarte simplu, care poate fi făcut și de un începator într-ale gătitului. Asta, dacă e să-i dăm crezare Prăjiturlei. Iată propunerea ei pentru un desert de weekend, în familie.
Cupe cu ganache de ciocolata neagra, cirese caramelizate si flambate cu coniac
Ingrediente (pentru 8 portii):
Pentru crumble: 100 g făina alba de grau, 50 g faina de migdale, 30 g cacao, 50 g zahar (de preferat pudra), 80 g unt 82% grasime
Pentru ciresele caramelizate si flambate:
50 g zahar, 2 linguri de apa, 1 cub de unt (cat o nuca), 300 g cirese curatate de samburi, dar cantarite cu samburi, 60 ml coniac.
Pentru ganache: 300 g cicoalata neagra (minim 40% cacao), 300 ml frisca lichida (smantana pentru frisca minim 30% grasime), 1 cub de unt (cat o nuca), 1 praf de sare (1/4 lingurita)
Cum porcedam:
Pasul 1
Amestecam toate ingredientele pentru crumble
Apoi, cu mainile bine infainate, maruntim unul si il amestecam pana obtinem textura de pesmet
Distribuim acest pesmet pe o tava in care am pus in prealabil hartie de copt
Il coacem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15 minute
Il scoatem de la cuptor, il lasam sa se raceasca, apoi il punem intr-un bol
Pasul 2:
Rupem ciocolata bucatele si o punem intr-un vas adanc, apoi adaugam praful de sare
Infierbantam frisca lichida (atentie, doar o infierbantam pana scoate aburi, nu dam in clocot)
Turnam frisca peste ciocolata – avem grija ca toata ciocolata sa fie acoperita
Dupa cele doua minute amestecam cu o spatula pana cand se topeste aproape toata ciocolata
Continuam amestecarea cu un tel pana obtinem o crema lucioasa
Adaugam cubul de unt si mai amestecam pana se topeste s se incorporeaza in crema cu ciocolata
Acoperim ciocolata cu o folie de plastic – avem grija ca folia sa intre direct in contact cu ciocolata petru a evita formarea de pojghita
Dam ciocolata deoparte sau la frigider pana se raceste complet
Pasul 3:
Intr-o tigaie sau cratita punem zaharul si apa si lasa la foc mic pana cand zaharul se caramelizeaza si capata o culoare aramie
Adaugam cubul de unt si il amestecam in caramel
Dupa ce s-a topit untul adaugam ciresele si le lasam la foc mic 2 minute
Dupa cele 2 minute turnam coniacul
In continuare avem 2 variante: