Îmi aduc aminte și acum de prima mea experiență în romanticul oraș italian. Am plecat de acasă cu două valize imense, în care am îndesat rochii vaporoase, tricouri cu dungi, ochelari de soare, balerini delicați, farduri și blushuri și câteva perechi de pantofi cu toc (just in case…), cărți. Și nici un plan despre ce aveam să vizitez acolo, ce mijloace de transport ar trebui să folosesc, care e programul muzeelor sau de unde mi-aș putea cumpăra cea mai bună înghețată.
Prima piedică n-a întârziat să apară: hotelul romantic, pe un ponton, era destul de greu accesibil pentru cineva (eu!) care târâia două valize printre miile de turiști veniți să vadă unul dintre cele mai frumoase orașe ale Italiei. Veneția mea, văzută acum vreo 10 ani de zile, n-a fost prietenoasă. Am avut parte de câteva zile reci, la final de august (și nici un cardigan), cu ploaie, de picioare obosite (mi-am cumpărat, pe loc, o pereche de espadrile comode din pânză) iar rochiile vaporoase, pantofii cu toc și cele câteva romane s-au întors acasă la fel cum au plecat: împachetate frumos în valiză.
A doua călătorie în orașul gondolelor, după câțiva ani, a fost ceva mai reușită: am avut cu mine și umbrelă, și teniși, chiar și niște cremă cu protecție solară pentru zilele ceva mai călduroase. Și chiar am reușit să hoinăresc pe străduțele înguste și mai puțin vizitate, departe de forfota din piața San Marco și să descopăr chiar și câteva restaurante mici și cochete, în care am degustat o pizza delicioasă! E amuzant să vezi că, de fapt, până la urmă n-ai nevoie de două valize ca să experimentezi o stare de dolce far niente… Și că nici nu trebuie să bați toate obiectivele turistice pentru a cunoaște cu adevărat un oraș. Așa că un lucru e sigur: anul acesta mi-am rezervat din nou un loc în avionul către Veneția. Și, cu siguranță, voi avea cu mine și un cardigan, si teniși comozi, și ochelari de soare și cremă cu SPF. Toate într-un singur bagaj de mână. Cât despre traseu? Ei bine, mă voi lăsa purtată de inspirație (și de review-urile salvate de pe web despre restaurantul cu cele mai bune paste din toată Italia) Vă povestesc când vin cum m-am descurcat!
Clar, Piazza San Marco și Palatul Dogilor. Și Torre dellOrologio (da, cel care apare și în filmul cu James Bond). Apoi, ia o gondolă și fă o plimbare pe canale (sfat: încearcă să închiriezi gondola doar tu și iubitul tău – experiența va fi cu totul diferită!). Și (asta cu siguranță o voi bifa eu), o vizită în insula Burano, probabil una dintre cele mai colorate insule din lume!
Îți plac pictorii italieni? Atunci trebuie să vezi lucrările maeștrilor Titian, Tintoretto (la Scuola Grande di San Rocco), Canaletto și Tiepolo. Preferi arta modernă? Veneția e orașul perfect (nu degeaba în fiecare an este centrul artistic care adună, la Bienală, cei mai buni și mai inovativi artiști din toată lumea). Așadar, fă o vizită la Peggy Guggenheim Collection și la Punta della Dogana (unde există lucrări semnate Jeff Koons, Jean Tinguely și Rachel Whiteread).
Gustă, neapărat: gelato, pizza (cea la felie, margherita, la colț de stradă, e și cea mai delicioasă), paste cu fructe de mare.
OFERTE – 159 euro transport cu avionul și 3 nopți cazare sau 170 euro avion și 3 nopți cazare.
Da, cred că am învățat câte ceva din călătoriile de-a lungul anilor. Și că m-am maturizat și pot să fac acum alegeri mai bune (și în ceea ce privește compania, și locurile de vizitat dar și… lucrurile pe care le pun în geantă).
SHOP THE STORY!
Courtesy of Schweppes
Foto: hepta.ro