Dormim mai puțin și mai prost, în ciuda confortului casei și la adăpost de orice toane ale naturii. În căutarea somnului de calitate și a luminiței de la capătul pandemiei, am investigat și am (re)descoperit odihna.
Acum câțiva ani, unul dintre cele mai căutate hoteluri din New York oferea condiții optime de somn, cu izolare fonică absolută, întuneric deplin și saltele și perne cu care puteai pleca acasă pentru a-ți continua odihna. Clienții plăteau sume serioase doar ca să doarmă. Mi se părea absurd la acea vreme să vrei te izolezi de orice sunet pentru somn. În continuare, somnul este ultima activitate pe lista mea de preferințe. Însă, între timp, cu sau fără zgomote exterioare, gălăgia de gânduri m-a determinat să pornesc în căutarea soluțiilor. Așa am descoperit și că nu sunt singurul insomniac.
Pe cărările somnului
De la stresul profesional, la cel financiar sau la îngrijorările pentru starea de sănătate, pandemia a impactat toate aspectele vieţii de zi cu zi. O estimare a Organizației Mondiale a Sănătății arata, în perioada ante-pandemică, că două treimi dintre adulți dormeau sub 8 ore pe noapte – o cifră care își arată magia și în ținutul viselor. Dar, un somn de calitate înseamnă să adormi în mai puțin de 30 de minute, să rămâi adormită pe tot parcursul nopții, cu maxim o trezire la mijlocul somnului, și să poți adormi înapoi în 20 de minute de la aceea trezire, conform specialiștilor de la SleepFoundation.org. Însă, somnul nu e doar o chestiune de timp cuantificabil. Una dintre tulburările moderne este insomnia, dar și somnul neodihnitor, insuficient. Specialiştii din domeniul somnului arată că dormim cu aproximativ 20% mai puţin decât o făceau oamenii în urmă cu 100 de ani. „35% dintre oameni simt că nu dorm suficient, fiind afectaţi atât fizic şi psihic”, confirma, în 2018, preşedintele Secţiunii de Somnologie a Societăţii Române de Pneumologie, doctor Oana Deleanu. Trei ani mai târziu, din care peste un an de pandemie, cifrele arată diferit. Cu ocazia Zilei Mondiale a Somnului, Philips a prezentat concluziile celui mai recent studiu despre cum a schimbat virusul Covid-19 obiceiurile de somn, la nivel global. 13.000 de adulți din 13 țări au confirmat că: 70% dintre ei simt că acum au cel puțin un nou obstacol în calea somnului de calitate, 60% raportând că pandemia a avut un impact direct asupra capacității lor de a dormi bine. Simți că ești și tu în aceste statistici? Atunci sfaturile de mai jos ți-ar putea fi utile.
Cum se manifestă tulburările de somn?
Pentru că lipsa somnului este tratată superficial de multe ori, am cerut sfatul doctorului Ioan Bulescu, Medic Specialist ORL, competență în Somnologie, de la Clinica Medicum. „Un adult are nevoie de minim 7-8 ore de somn, în fiecare zi. Efectele orelor limitate de somn sau ale somnului nesănătos pot fi importante asupra sănătății generale a organismului, fiind asociate cu manifestări la nivelul sistemului cardiovascular, endocrin, metabolismului sau asupra sistemului nervos central. Cu toate acestea, efectele lipsei somnului sunt vizibile imediat, chiar după primele 24 de ore, primele manifestări fiind cele ale sistemului nervos central: tulburări de memorie și de concentrare, schimbări de dispoziție, iritabilitate și creșterea riscului de accidente. Ar trebui, deci, să ne ridicăm unele semne de întrebare chiar după prima noapte în care nu avem un somn de calitate, cu atât mai mult dacă problema se repetă. Semnele clinice ale unui somn insuficient sunt somnolența excesivă în timpul zilei, iritabilitatea, oboseala cronică, dar și căscatul repetitiv în timpul zilei. Odată ce ne-am pus problema că am putea suferi de o tulburare de somn, ar trebui să căutăm ajutorul unui specialist în somnologie.” Cum arată un somn de prostă calitate și ce efecte are? „Două dintre cele mai frecvente probleme de somn sunt reprezentate de insomnie și de sindromul de apnee în somn. Manifestările din timpul zilei pot fi similare pentru cele două (somnolență în timpul zilei, oboseală cronică, tulburări de memorie și de concentrare, etc.), deși mecanismele prin care disturbă somnul sunt diferite. Insomnia este principala tulburare non-respiratorie de somn și poate îmbrăca mai multe forme, de la adormitul cu greutate, până la treziri multiple în timpul nopții și/sau trezitul foarte devreme dimineața. Sindromul de apnee în somn este cea mai frecventă tulburare respiratorie în somn și este caracterizat de opriri repetate ale respirație în timpul somnului, însoțite de sforăit și de simptome în timpul zilei. Ar trebui să ne gândim că este posibil să suferim de o tulburare de somn nu numai când nu putem adormi, ci și dacă ne trezim de multe ori în timpul nopții, dacă ne trezim foarte devreme, dacă sforăim sau avem opriri ale respirației în timpul somnului, dar mai ales, dacă avem un somn de durată normală și ne trezim obosiți dimineața, ” explică doctor Ioan Bulescu.
Pașii esențiali pentru un somn de calitate
O mică schimbare în ritualul de seară poate face diferența dintre un somn de calitate și oboseala cronică.
Unde găsești specialiștii în somn?
Dacă ești în căutarea unor răspunsuri online sau vrei să îți faci o programare pentru evaluarea somnului, vei găsi specialiști în somnologie pentru adulți, dar și pentru copii, pe:
Tu ce faci când nu poți să adormi?
Foto: Andreea Macri.